Ο απόστρατος Κροάτης στρατηγός Αντε Γκοτόβινα καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 24 ετών από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν το 1995 στην Κροατία εναντίον του σερβικού πληθυσμού. Ποινή κάθειρξης για το Μλάντεν Μάρκατς, αθωώθηκε ο Ιβάν Τσέρμακ.
Ο απόστρατος Κροάτης στρατηγός Αντε Γκοτόβινα καταδικάσθηκε σήμερα σε κάθειρξη 24 ετών από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν το 1995 στην Κροατία εναντίον του σερβικού πληθυσμού.
Ο Γκοτοβίνα κατηγορείτο μαζί με τους στρατηγούς Ίβαν Τσέρμακ και Μλάντεν Μάρκατς για συμμετοχή σε οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο με στόχο τη βίαιη και μόνιμη απομάκρυνση του σερβικού πληθυσμού από τις καταληφθείσες περιοχές στην Κροατία κατά τη στρατιωτική επιχείρηση «Καταιγίδα».
«Η συμπεριφορά του Γκοτόβινα συνέβαλε σημαντικά στην κοινή εγκληματική επιχείρηση», δήλωσε ο δικαστής Αλφόνς Όριε στη διάρκεια ακροαματικής συνεδρίασης στη Χάγη, όπου βρίσκεται η έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Ο απόστρατος κροάτης στρατηγός Ιβάν Τσέρμακ αθωώθηκε και ο τρίτος κατηγορούμενος, ο Μλάντεν Μάρκατς, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 18 ετών.
Ο Άντε Γκοτόβινα διηύθυνε τη στρατιωτική επίθεση που είχε στόχο την ανακατάληψη της Κράινας, στη νότια Κροατία, τον τελευταίο θύλακο αντίστασης που κρατούσαν ακόμη το 1995 οι Σέρβοι της Κροατίας.
Οι τρεις απόστρατοι στρατηγοί, η δίκη των οποίων άρχισε στις 11 Μαρτίου 2008, κατηγορούνταν για φόνους, καταστροφές, λεηλασίες, απάνθρωπη μεταχείριση και καταναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμού προς τη Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας ή τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο μιας κοινής εγκληματικής επιχείρησης.
Οι Γκοτόβινα, Μάρκατς και Τσέρμακ, ο οποίοι είχαν δηλώσει αθώοι, είναι σύμφωνα με το κατηγορητήριο υπεύθυνοι για το θάνατο 324 αμάχων ή στρατιωτών που είχαν καταθέσει τα όπλα τους, καθώς και για τον εκτοπισμό 90.000 Σέρβων της Κράινας.
Η εισαγγελία του δικαστηρίου είχε ζητήσει ποινή κάθειρξης 27 ετών για τον Γκοτοβίνα, 23 ετών για τον Μάρκατς και 17 ετών για τον Τσέρμακ, ενώ οι ομάδες των συνηγόρων τους υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις εναντίον τους και ζήτησαν αθωωτική απόφαση.
Νωρίτερα, λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, πραγματοποιήθηκε άρχισε στην πλατεία Μπαν Γέλασιτς του Ζάγκρεμπ συγκέντρωση του κινήματος «Σταματήστε τη δίωξη των Κροατών πατριωτών».
Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Κροατίας Γιάντρανκα Κόσορ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την ετυμηγορία.
«Η θέση μας σχετικά με το χαρακτήρα της επιχείρησης 'Καταιγίδα' είναι πολύ σαφής. Επρόκειτο για μια νόμιμη στρατιωτική επιχείρηση που είχε στόχο να απελευθερωθεί εθνικό κροατικό έδαφος που βρισκόταν υπό κατοχή», πρόσθεσε η Κόσορ.
Η υπεράσπιση του Γκοτόβινα ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει έφεση κατά της ετυμηγορίας σε βάρος του απόστρατου στρατηγού.
«Είναι αυτονόητο ότι θα καταθέσουμε έφεση εναντίον αυτής της απόφασης», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Γκρέγκορι Κεχόε, ένας από τους δικηγόρους του Γκοτόβινα, μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας στη Χάγη.