Κόσμος
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011 13:55

Λιβύη: Τη Μισράτα σφυροκοπούν οι δυνάμεις του Καντάφι

Λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με ρουκέτες στην πολιορκημένη πόλη Μισράτα, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera. «Προσβολή για όλους του Λίβυους» το αίτημα των δυτικών για αποχώρηση Καντάφι, λέει η κόρη του Αϊσά.

Λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με ρουκέτες στην πολιορκημένη πόλη Μισράτα σήμερα, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους, δήλωσε γιατρός στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Ο γιατρός είπε ότι επτά ακόμα άνθρωποι, περιλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων πολιτών, τραυματίστηκαν από την επίθεση. Κάτοικοι είπαν στο αλ Τζαζίρα ότι περίπου 120 ρουκέτες έπληξαν την πόλη την Παρασκευή το πρωί, τη στιγμή που αναφορές κάνουν λόγο για εκατοντάδες αμάχους νεκρούς κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης από κυβερνητικές δυνάμεις τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Στο ανατολικό μέτωπο του πολέμου, εξεγερμένοι επισημαίνουν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι επιτέθηκαν εναντίον των αντικαθεστωτικών στο δυτικό τμήμα της Αζνταμπίγια, σκοτώνοντας έναν αντάρτη.

Χθες, 23 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, φέρονται να έχασαν τη ζωή τους από επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων στη Μισράτα με πυραύλους Γκραντ.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για ανθρωπιστική καταστροφή, ενώ οι Νικολά Σαρκοζί, Μπαράκ Ομπάμα και Ντέιβιντ Κάμερον, σε κοινή τους επιστολή που δημοσιεύεται σήμερα στο διεθνή Τύπο, αναφέρουν ότι η Μιζουράτα «υπομένει μία μεσαιωνική πολιορκία καθώς ο Καντάφι προσπαθεί να στραγγαλίσει τον πληθυσμό της ώσπου να υποταγεί». Στην ίδια επιστολή οι ηγέτες τονίζουν ότι δεν είναι δυνατόν υπάρξει ειρήνη στη Λιβύη όσο ο Μουάμαρ Καντάφι παραμένει στην εξουσία http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1956966 .

Την ίδια ώρα, η κόρη του Μουάμαρ Καντάφι, Αϊσά, χαρακτήρισε «προσβολή προς όλους του Λίβυους» να ζητείται από τον πατέρα της να εγκαταλείψει την εξουσία. «Το να μιλούν για την αποχώρηση του Καντάφι αποτελεί μια ταπείνωση για όλους τους Λίβυους», τόνισε από την κατοικία του πατέρα της στην Τρίπολη, ενώπιον εκατοντάδων νεαρών υποστηρικτών του καθεστώτος.

Από την πλευρά του, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι κάλεσε τους μουσουλμάνους της βόρειας Αφρικής να πολεμήσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστοτόπων SITE.

Σύμφωνα με το SITE, το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του αλ Ζαουάχρι χρονολογείται πριν από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και των εταίρων του στη Λιβύη.

«Θέλω να επιστήσω την προσοχή των αδελφών μας μουσουλμάνων στη Λιβύη, την Τυνησία, την Αλγερία και τις υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες, στο ότι εάν οι Αμερικανοί και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ εισβάλουν στη Λιβύη, τότε οι γείτονές τους στην Αίγυπτο, την Τυνησία, την Αλγερία και τις υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες πρέπει να εξεγερθούν και να πολεμήσουν τόσο τους μισθοφόρους του Καντάφι όσο και το ΝΑΤΟ», είπε ο αλ-Ζαουάχρι.