Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης πυροδότησε η παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Σχεδίου 2012-2015 από τον Πρωθυπουργό στο υπουργικό συμβούλιο.
Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης πυροδότησε η παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Σχεδίου 2012-2015 από τον Πρωθυπουργό στο υπουργικό συμβούλιο.
Συγκεκριμένα, από την Κομοτηνή όπου περιοδεύει, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι ανέγνωσε «μια έκθεση ιδεών», χωρίς να μιλήσει για την «ταμπακιέρα» και προέβλεψε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πακέτο επώδυνων μέτρων για μετά το Πάσχα.
Έκανε επίσης λόγο για «θυσίες χωρίς αντίκρισμα» που «αντί να μειώνουν το έλλειμμα στην πραγματικότητα πολλαπλασιάζουν τα λουκέτα, εκτοξεύουν την ανεργία και αυξάνουν το χρέος».
Πέρσι, όπως είπε, «μας έλεγαν ότι θα μείωναν για το 2010 το έλλειμμα στο 8,2%. Ύστερα μας είπαν ότι θα το συγκρατούσαν στο 9,4%. Τώρα μας λένε ότι το έλλειμμα έφτασε το 10,6%».
Τόνισε δε ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, προστέθηκαν επιπλέον μέτρα για το 2011, με συνέπεια «από μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ που προέβλεπε το Μνημόνιο για το 2011, τώρα με τα νέα μέτρα ο λογαριασμός να υπερβαίνει τα 17 δισ. Διπλάσια δηλαδή μέτρα απ΄ ότι αρχικά προέβλεψε η Κυβέρνηση και το ΔΝΤ με το Μνημόνιο».
Νωρίτερα, και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης έκανε λόγο για έκθεση ιδεών «εκτός τόπου και χρόνου».
Επιπλέον, κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι φοβήθηκε να πει ποια είναι τα νέα, επώδυνα μέτρα που σχεδιάζει και μετέθεσε την ανακοίνωσή τους μετά το Πάσχα.
«Προφανώς δεν είναι τυχαίο που επέλεξε την επέτειο της βύθισης του "Τιτανικού" για αυτή τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Προφανώς αισθάνεται ότι η κυβέρνησή του βυθίζεται. Δεν θα βυθιστεί όμως μαζί τους και η χώρα», ειπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.
Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε τα ακόλουθα: «Απαριθμώντας αυτά που έγιναν στους 18 μήνες ισχυρίστηκε πως αν τα έλεγε από την αρχή κανείς δεν θα τον πίστευε. Έχει δίκιο. Ούτε θα τον πίστευε. Αλλά ούτε και τώρα υπάρχει άνθρωπος που τον πιστεύει».
«Κανένας δεν θα πίστευε ότι θα πάνε τα σπρεντς από 130 κοντά στις 1000 μονάδες βάσης», συνέχισε, «η ανεργία πάνω από το 15%. Τα λουκέτα να πολλαπλασιάζονται. Η ύφεση να είναι η χειρότερη που έζησε η χώρα από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Για «χιλιοειπωμένες γενικολογίες συγκάλυψης» μίλησε και το ΚΚΕ. «Η κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη», επισήμανε το Κομμουνιστικό Κόμμα και πρόσθεσε πως «επαναλαμβάνει τις χιλιοειπωμένες γενικολογίες, για να συγκαλύψει την ανείπωτη τραγωδία που φέρνει για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, με καταιγίδα νέων βάρβαρων μέτρων και με σκοπό να προστατεύσει τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών».
«Καμιά ολιγωρία», τόνισε το ΚΚΕ και κάλεσε το λαό να μην περιμένει τις λεπτομερειακές ανακοινώσεις. «Λαϊκή αφύπνιση, οργάνωση, συμπόρευση με το ΚΚΕ. Αυτός είναι ο δρόμος για να αποκρούσουμε την καπιταλιστική βαρβαρότητα, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία», καταλήγει σχετική ανακοίνωση.
Εντονη ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ στη Βουλή.«Ακουσα σήμερα για τον ''οδικό χάρτη'' εξόδου από την κρίση. Μιλάμε για πνίξιμο των πάντων: 23 δισ. που φεύγουν από την αγορά, την τσέπη των εργαζομένων», ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για τη συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών.
«Το μόνο που συζητάμε σήμερα είναι το πώς θα γίνει η πτώχευση της Ελλάδας. Αν θα γίνει έτσι ή αλλιώς. Δεν προσφέρετε καμία υπηρεσία στη χώρα. Να φύγετε το ταχύτερο. Κάνετε κακό στο τόπο», πρόσθεσε.
Να ακολουθήσει την πιο έντιμη οδό που της έχει απομείνει, δηλαδή να παραιτηθεί, κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, από τη Σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) στη Βουδαπέστη.
«Η κυβέρνηση Παπανδρέου, που μας οδήγησε στη χρεοκοπία, ανακοινώνει τη χαριστική βολή. Κατεδαφίζει και ξεπουλάει τη χώρα σε τιμές ευκαιρίας, ως το 2015, υποθηκεύοντας το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας», σχολίασε.
«Ο οδικός χάρτης οδηγεί σε γκρεμό, χωρίς την άμεση εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, χωρίς τη στήριξη της κοινωνίας και ιδιαίτερα των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, χωρίς την πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, ήταν το σχόλιο του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλη.
Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε ένα ευχολόγιο αντί ενός συγκεκριμένου σχεδίου για τη διάσωση της οικονομίας, ανέφερε η Δημοκρατική Συμμαχία.
«Προσπαθεί να αγοράσει χρόνο για να αποφύγει τη σύγκρουση με τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ. Έτσι όμως, σπαταλάει τις θυσίες των Ελλήνων και μας οδηγεί στο να πληρώσουμε σύντομα πολύ πιο μεγάλο τίμημα», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωσή και συμπληρώνεται ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες που να βάλουν την Ελλάδα πάνω από το πολιτικό ή κομματικό συμφέρον του οποιουδήποτε.
«Η κυβέρνηση μόνη της δεν μπορεί. Χρειάζεται πανστρατιά και εθνική συνεννόηση. Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να κινηθεί τώρα», καταλήγει η Δημοκρατική Συμμαχία.