Την πεποίθησή του ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα βοηθήσει, διότι το κόστος είναι μεγαλύτερο από το όποιο όφελος μετέφερε στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών ο επικεφαλής του ΔΝΤ, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου.
Την πεποίθησή του ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα βοηθήσει, διότι το κόστος είναι μεγαλύτερο από το όποιο όφελος μετέφερε στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου.
Όπως ξεκαθάρισε ο ΥΠΟΙΚ σε Έλληνες δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παράλληλα διέψευσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει επιμήκυνση του συνόλου του χρέους, ενώ ερωτηθείς αν λέει την αλήθεια, απάντησε: «Την αλήθεια στον ελληνικό λαό τη λέμε κάθε μέρα».
Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό η πορεία του προγράμματος και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, τα οποία εμφανίζονται παρ' ότι, όπως είπε, το κλίμα εξακολουθεί να είναι βαρύ.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ εμφανίσθηκε, κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου, ικανοποιημένος από την έως τώρα προσπάθεια, η οποία, όπως φέρεται να επισήμανε, διέρχεται την πιο δύσκολη φάση πολιτικά, καθώς τα μέτρα προκαλούν αναμενόμενες αντιδράσεις, χωρίς να έχουν αρχίσει ακόμη να φαίνονται τα αποτελέσματα.
Ο κ. Στρος-Καν, που θεωρεί κομβικής σημασίας το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ζήτησε να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις, ενώ έθεσε το θέμα της υστέρησης των εσόδων.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε, όπως έκανε και στις επαφές του με αρμόδια υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου που συνάντησε το Σάββατο, ότι απαιτείται χρόνος, τουλάχιστον 18 μήνες, για να υλοποιηθούν οι αλλαγές, που κρίνονται αναγκαίες στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
«Η δημόσια συζήτηση για το θέμα δεν βοηθά»
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η δημόσια συζήτηση για την αναδιάρθρωση δεν βοηθά, απαντώντας έτσι στη σχετική τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.
Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1957728 , ο Κώστας Σημίτης τασσόταν υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα «απελευθερώσει δυνάμεις, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο».
Η αναδιάρθρωση, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες και δεν είναι σκόπιμη όταν η χώρα είναι απροετοίμαστη και σε αδυναμία να ελέγξει τις επιπτώσεις. Οπως διευκρίνισε ωστόσο, «μία καλά προετοιμασμένη αναδιάρθρωση θα βελτιώσει ουσιαστικά τη θέση μας» και για το λόγο αυτό θεωρεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν σε αυτήν, σε συνεννόηση με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Νέα αναζωπύρωση των σεναρίων περί αναδιάρθρωσης προκάλεσε και το σαββατιάτικο δημοσίευμα των Financial Times http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1957731 , σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία ωθεί την Αθήνα να υιοθετήσει έκτακτα μέτρα, που θα προβλέπουν μία εθελοντική «φιλική προς την αγορά» αναδιάρθρωση χρέους.
Παράλληλα και η Wall Street Journal επικαλείτο σε δημοσίευμά της επαφές του ΔΝΤ με τις Βρυξέλλες με στόχο την επιμήκυνση του συνόλου του ελληνικού χρέους, κάτι που όμως διαψεύστηκε από εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στρος Καν: Δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά στην Ελλάδα
Δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της, διαβεβαίωσε από την πλευρά του σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν.
Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο να αποφασίσει η Ελλάδα να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για να μειώσει το ύψος των χρεών της, ο επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε: «Έχω πει ό,τι μπορούσα για το θέμα. Όμως σας αρέσει να το επαναλαμβάνω, οπότε θα το επαναλάβω... Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Τελεία. Οι αγορές μπορούν να μιλάνε επί ώρες για την πιθανότητα να γίνει αυτό ή το άλλο».
Υπενθύμισε ότι η βοήθεια των 110 δισ. ευρώ χορηγήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ με βάση την αντίληψη ότι η Αθήνα θα αποπλήρωνε το χρέος της. «Πάντα υπάρχουν υπέρ και κατά, όποια και αν είναι τα μέτρα της οικονομικής πολιτικής που έχετε στο μυαλό σας. Μέχρι τώρα εργαζόμαστε με βάση το πρόγραμμα που έχει αποφασιστεί», συνέχισε.
Αντ. Σαμαράς: Οι συζητήσεις για αναδιάρθρωση δεν βοηθούν
Kατά της αναδιάρθρωσης του χρέους τάχθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, εξηγώντας πως οι συζητήσεις για έναν τέτοιο ενδεχόμενο δεν βοηθούν. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και τέτοιες καταστροφολογίες της κάνουν κακό, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Γ. Καρατζαφέρης: Να ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά
Ανοιχτός στη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους, εφόσον είναι για το καλό της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οι «ελεύθερες βολές» για το θέμα δεν βοηθούν την τελική επιτυχία.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε από την Κέρκυρα ότι αυτά δεν είναι θέματα, που πρέπει να τα «διαφημίζουμε» ή να τα «βγάζουμε προς τα έξω με πομπώδη τρόπο».
«Είναι θέματα», διευκρίνισε, «που θα πρέπει να τα συζητήσουμε σε πολύ κλειστό κύκλωμα, να δούμε εάν εξυπηρετεί την Ελλάδα, να ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά και να αποφανθούμε».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ