Κόσμος
Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011 08:10

Λιβύη: Σε αδιέξοδο ένα μήνα μετά την έναρξη των βομβαρδισμών

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Μισράτα, στη δυτική Λιβύη. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές από τις χθεσινές μάχες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 16 άνθρωποι και άλλοι 71 τραυματίστηκαν. Σε αδιέξοδο ένα μήνα μετά την έναρξη των βομβαρδισμών από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Μισράτα, στη δυτική Λιβύη. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές από τις χθεσινές μάχες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 16 άνθρωποι και άλλοι 71 τραυματίστηκαν.

Όπως έκανε γνωστό οδηγός ασθενοφόρου, η κεντρική αρτηρία της πόλης, η οδός Τρίπολης, ελέγχεται από τους εξεγερμένους, ωστόσο ελεύθεροι σκοπευτές κρύβονται σε κτίρια.

Την Κυριακή, τα στρατεύματα του Καντάφι εξαπέλυσαν μία ακόμα σφοδρή επίθεση κατά του προπυργίου των ανταρτών στην πρώτη γραμμή του ανατολικού μετώπου των συγκρούσεων, την Αζντεμπίγια, την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός αλλά και άλλες δυτικές κυβερνήσεις απέρριπταν το ενδεχόμενο να αποσταλούν στρατεύματα για να ενισχύσουν τις προσπάθειες των αντικαθεστωτικών.

Χθες επίσης, έκλεισε ένας μήνας από την έναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεων των συμμαχικών δυνάμεων στη Λιβύη στο πλαίσιο της εφαρμογής του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων. Ένα μήνα μετά, η κατάσταση δείχνει να έχει οδηγηθεί σε ένα αδιέξοδο, πολιτικό και στρατιωτικό. Οι αντάρτες δεν μπορούν να πάρουν την πρωτοβουλία των επιχειρήσεων μιας και είναι ανοργάνωτοι και πλημμελώς εξοπλισμένοι, ενώ οι δυτικοί έχουν παγιδευτεί στη δέσμευση να μην αποσταλούν επίγειες δυνάμεις, παρά το γεγονός πως κάθε μέρα γίνεται ολοένα και πιο αντιληπτό ότι μόνο ο αεροπορικός αποκλεισμός και οι επιλεκτικοί βομβαρδισμοί δεν αρκούν για να κάμψουν στρατιωτικά το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.