Κόσμος
Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011 14:32

Ανησυχία Κομισιόν για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού

«Η απόφαση των τουρκικών αρχών να κατασκευάσουν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, στο Ακουγιού, σε μια περιοχή που είναι γνωστή για τη σεισμική δραστηριότητα είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχίες», παραδέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κοππά.

«Η απόφαση των τουρκικών αρχών να κατασκευάσουν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, στο Ακουγιού, σε μια περιοχή που είναι γνωστή για τη σεισμική δραστηριότητα είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχίες», παραδέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντηση της, σε επείγουσα ερώτηση που κατέθεσε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά.

Στην απάντησή του, ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε αναφέρει ότι η Επιτροπή πιέζει την Τουρκία να θεσπίσει νόμο πλαίσιο για τα πυρηνικά που να διασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ. Τονίζει επίσης ότι ως υποψήφια χώρα, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να εναρμονίσει προοδευτικά τη νομοθεσία της με όλο το κεκτημένο για την πυρηνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για την πυρηνική ασφάλεια η οποία πρέπει να μεταφερθεί στο δίκαιο των κρατών μελών ως τις 22 Ιουλίου 2011.

Τέλος, ο κ. Φούλε αναφέρει ότι στο πλαίσιο της τουρκικής εθνικής νομοθεσίας, πρέπει να εκπονείται αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα δημόσια και ιδιωτικά έργα τα οποία είναι πιθανόν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί την υπόθεση με προσοχή.