Παραμονές της συμπλήρωσης 25 ετών από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ, στο Κίεβο συρρέουν ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από περίπου 50 χώρες.
Παραμονές της συμπλήρωσης 25 ετών από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ, στο Κίεβο συρρέουν ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από περίπου 50 χώρες.
Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών συνόδου με θέμα την πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτικούς σκοπούς, με στόχο να συγκεντρωθούν δωρεές ύψους 740 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό θα διατεθεί για την ανέγερση ενός νέου προστατευτικού κελύφους από τσιμέντο γύρω από τα ερείπια του πυρηνικού σταθμού.
Παραμονές της επετείου και υπό το βάρος της πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία, οι Βρυξέλλες προανήγγειλαν τη διάθεση 110 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον σε προγράμματα, που θα βοηθήσουν να κλείσει μια για πάντα το κεφάλαιο «Τσερνόμπιλ». «Αύριο, θα είμαι έτοιμος να ανακοινώσω τη χορήγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματικού ποσού της τάξεως των 110 εκ. ευρώ», φέρεται να είπε ο Μπαρόσο στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.
Το προστατευτικό κέλυφος
Ο αντιδραστήρας θα καλυφθεί και θα «σφραγιστεί» για τα επόμενα εκατό χρόνια με μια θολωτή κατασκευή ύψους 105 μέτρων, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη το 2015. Έπειτα, το παλαιό προστατευτικό περίβλημα –που πλέον θα καλύπτεται από το νέο- θα αποσυναρμολογηθεί.
Η παλαιά σαρκοφάγος, από ατσάλι και τσιμέντο, κατασκευάστηκε εσπευσμένα, στην προσπάθεια των αρχών να περιορίσουν τη διαρροή ραδιενέργειας που ανάγκασε τους κατοίκους δεκάδων χωριών να τα εγκαταλείψουν για πάντα. Ο δυτικός τοίχος της κατασκευής ωστόσο, άρχισε να καταρρέει και οι αρχές προσπάθησαν να τον σταθεροποιήσουν με δύο σκαλωσιές.
Σήμερα, τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή του Τσερνόμπιλ είναι 300 φορές υψηλότερα απ' ό,τι στο Κίεβο, σε απόσταση 150 χιλιομέτρων.
Στη σκιά της Φουκουσίμα
Ο αγώνας των Ιαπώνων να θέσουν υπό έλεγχο τη διαρροή ραδιενέργειας στους τέσσερις αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊτσί, έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση γύρω από το Τσερνόμπιλ. «Λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία γεγονότα στην Ιαπωνία, χρειάζεται όλοι να επανεξετάσουμε τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε το Τσερνόμπιλ να μετατραπεί σε ένα σύστημα ασφαλές για το περιβάλλον», δήλωσε στις αρχές του μήνα ο Γιανουκόβιτς.
Κατά το διευθυντή πυρηνικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, τα αποτελέσματα της επικείμενης συνόδου θα αποτελέσουν βαρόμετρο της προθυμίας της διεθνούς κοινότητας να ενισχύσει την πυρηνική ασφάλεια. «Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι αντιμετωπίζουμε με επιτυχία το Τσερνόμπιλ και ότι η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τη Φουκουσίμα», δήλωσε ο Βινς Νόβακ.