Αθλητικά
Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011 09:30

El Clásico με φόντο το Copa Del Rey

Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα πέντε ημερών Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης διασταυρώνουν τα ξίφη τους απόψε (22:30, Novasports1), αυτή τη φορά για τον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας, το περίφημο Copa del Rey.

Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα πέντε ημερών Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης διασταυρώνουν τα ξίφη τους απόψε (22:30, Novasports1), αυτή τη φορά για τον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας, το περίφημο Copa del Rey.

Με νωπές, λοιπόν, τις μνήμες από το «κλασικό» του Σαββάτου, που είχε ως διακύβευμα το πρωτάθλημα, και οι δυο ομάδες θα προσπαθήσουν να αιφνιδιάσουν τους αντιπάλους τους, όσο, βέβαια, αυτό είναι δυνατόν. Σκηνικό του παιχνιδιού το Μεστάγια.

Το παλιό στάδιο της Βαλένθια, που πολύ σύντομα θα σβήσει τους προβολείς του για να δώσει τη θέση του στο νέο γήπεδο των «νυχτερίδων», τυγχάνει να έχει φιλοξενήσει και τον τελευταίο τελικό του θεσμού, στον οποίον οι δυο «αιώνιοι» αντίπαλοι του ισπανικού αθλητισμού συναντήθηκαν και έλαβε χώρα το μακρινό (πλέον) 1990. Νικητές τότε είχαν αναδειχθεί οι Καταλανοί με 2-0, ενώ η Ρεάλ είχε τελειώσει το παιχνίδι με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Ιέρο.

Δυο δεκαετίες αργότερα και πάλι οι «μπλαουγκράνα» φαντάζουν ως το μεγάλο φαβορί. Απολύτως δικαιολογημένα, από τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν μια από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών. Οι «μερένχες», μάλιστα, μέχρι το περασμένο Σάββατο πήγαιναν από ήττα σε ήττα στα μεταξύ τους ντέρμπι (μετρούσα πέντε συνεχόμενες), οι περισσότερες εκ των οποίων με βαριά και ντροπιαστικά σκορ. Το σερί, όμως, σταμάτησε, αφού οι ψυχωμένοι άσοι του Ζοσέ Μουρίνιο έδειξαν, πως υπό τις οδηγίες του Πορτογάλου τεχνικού έχουν κάποιες πιθανότητες να σταματήσουν αυτό το ποδοσφαιρικό θαύμα.

Ο Μουρίνιο αναμένεται και πάλι να στήσει την ομάδα του με αμυντικούς προσανατολισμούς και πρώτο μέλημά του θα είναι να μη δεχθεί γκολ και μετά το πως θα το πετύχει. Οι επιλογές αυτές του έχουν κοστίσει, αφού έχει δεχθεί έντονη κριτική σχεδόν από το σύνολο του Τύπου, αλλά και τον μεγάλο θρύλο της Ρεάλ Αλφρέντο Ντε Στέφανο. Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα ίσως τον δικαιώσει.

Στον αντίποδα η Μπαρτσελόνα θα κατέβει και πάλι για να παίξει το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο της και το μόνο ερωτηματικό είναι, το κατά πόσο θα μπορέσει να δείξει την ίδια σοβαρότητα και αμυντικά, αν ο Πουγιόλ δεν προλάβει να είναι έτοιμος και μείνει εκτός 11δας, λόγω του τραυματισμού του.

Τα βλέμματα, πάντως, του κοινού αναμένεται να κλέψει και πάλι η κόντρα του ζευγαριού Λιονέλ Μέσι - Κριστιάνο Ρονάλντο. Και οι δυο τους φέτος έχουν πετύχει συνολικά μαζί 90 τέρμα, ρεκόρ απίθανο για τέτοιο επίπεδο δυσκολίας. Στον τελικό θα παλέψουν για ακόμα μια φορά. Όχι με αποκλειστικό στόχο το τρόπαια, αλλά και για τον άτυπο τίτλο του κορυφαίου της γενιάς τους στην αέναη αυτή κόντρα.

Η αποψινή αναμέτρηση, κατά τ' άλλα, ούτε κατά διάνοια δεν λύνει τις φετινές διαφορές Μπαρτσελόνα και Ρεάλ. Ούτως η άλλως, θα πρέπει να ανανεώσουν για άλλες δυο συναντήσεις τα ραντεβού τους τις προσεχείς εβδομάδες. Μα φυσικά, για τα ημιτελικά του Champions League....

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ