Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011 15:05

Αποκλείει αναδιάρθρωση χρέους η κυβέρνηση

Η Ελλάδα αποκλείει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και τόνισε πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Επανέλαβε επίσης τον στόχο για έξοδο στις αγορές μέχρι τις αρχές του 2012.

Η Ελλάδα αποκλείει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και τόνισε πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

«Θεωρούμε το χρέος μας πλήρως βιώσιμο», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε δημοσιογράφους, ενώ επανέλαβε τον στόχο για έξοδο στις αγορές μέχρι τις αρχές του 2012. «Πρόθεσή μας είναι να βγούμε στις αγορές το συντομότερο δυνατό και μέχρι το 2012 το αργότερο», τόνισε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, επεσήμανε πως κάτι τέτοιο εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και τα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ή επιμήκυνσης του χρέους, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε: «Αυτή είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση στην οποία η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να συμμετάσχει, πιστεύουμε ότι κρύβει εξαιρετικούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία, το τραπεζικό σύστημα, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις»

Ο ΥΠΟΙΚ αναμένει εξομάλυνση των συνθηκών στις αγορές το καλοκαίρι και ότι ο στόχος της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές έως τις αρχές του επόμενου έτους παραμένει.

«Μετά το καλοκαίρι που θα κλείσει το θέμα της Πορτογαλίας μπορεί να δούμε πολύ διαφορετική εικόνα στην αγορά, εγώ δεν ξεκινώ με την υπόθεση ότι του χρόνου δεν θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Παραμένω στην πρόθεσή μας που είναι να βγούμε στις αγορές το συντομότερο δυνατόν, το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2012», είπε.

Αναφερόμενος στην έκδοση ομολόγων διασποράς σε ΗΠΑ και άλλες χώρες όπου υπάρχουν ομογενείς είπε: «Θα κάνουμε δηλώσεις τον Iούνιο, όταν τελειώσει η διαδικασία στην Αμερική».

Ερωτηθείς για την ανάγκη κάλυψης τοκοχρεολυσίων ύψους 27 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις. «Ή η χώρα θα βγει στις αγορές, εφόσον αυτές δεν είναι "απαγορευτικές", ή θα υπάρξει χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας». «Δεν είναι σε κανενός την πρόθεση να βρεθεί σε αδιέξοδο η Ελλάδα», δήλωσε.

Επίσης, χαρακτήρισε «απολύτως επιτεύξιμο» τον στόχο είσπραξης εσόδων 15 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις εντός της τριετίας και επεσήμανε ότι τα συνολικά 50 δισ. ευρώ έως το 2015 θα καλυφθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Όσον αφορά στις πρόσθετες παρεμβάσεις ύψους 3 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος, για να «κλείσουν» οι όποιοι κίνδυνοι υπάρχουν, σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχει το ενδεχόμενο να δοθεί επιπλέον βάρος στην περιστολή των δαπανών (στο πλαίσιο του κανόνα 2:1 για δαπάνες και έσοδα).

Πάντως, ο υπουργός απέκλεισε εκ νέου να γίνουν επιπλέον περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αυξήσεις του ΦΠΑ. Δήλωσε, επίσης, ότι τα έσοδα το β' 15θήμερο του Απριλίου είναι καλύτερα σε σχέση με προηγούμενους μήνες και ανακοίνωσε ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα δοθεί στη δημοσιότητα το Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, αναφορικά με τη αναδιάρθρωση χρέους, στο ρ/σ Real FM: «Αυτή η συζήτηση δεν εξυπηρετεί καθόλου τις ανάγκες και τα συμφέροντα της χώρας. Η πρόταση αυτή πιθανότατα μπορεί να δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά τα οποία επιχειρεί να λύσει... Δεν θα μπω να αξιολογήσω ούτε τι επιθυμούν ούτε τι ακριβώς επιχειρούν οι συνάδελφοι οι οποίοι τοποθετούνται, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο στον οποίο τοποθετούνται».

Επί της ουσίας τόνισε πως «η χώρα δεν έχει καμία ωφέλεια από το να προχωρήσει σε μία επιλογή που συνιστά το κούρεμα του ελληνικού χρέους... Οι πρώτοι που θα ζημιωθούν θα είναι τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία έκριναν στο παρελθόν ως μία από τις πιο ασφαλείς επιλογές να επενδύσουν τα διαθέσιμά τους πάνω στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου... Υπάρχει μία εσωτερική αντίφαση σε αυτή την πρόταση και αυτή η αντίφαση επεκτείνεται και στην υπόθεση των τραπεζών».

Οι φήμες περί αναδιάρθρωσης έστειλαν σήμερα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τόσο τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS) για τα πενταετή ελληνικά ομόλογα όσο και το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού bund.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Markit, τα CDS ενισχύονταν νωρίτερα στις 1.275 μονάδες, ενώ η απόδοση τους αυξήθηκε στο 19,95%. Το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού bund διευρυνόταν πάνω από τις 1.150 μονάδες βάσης.

O υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς τάχθηκε σήμερα κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας πως οι συνεχείς δηλώσεις πάνω στο θέμα βοηθούν ουσιαστικά τους κερδοσκόπους.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Soir, ο κ. Ρέιντερς τόνισε ότι η αναδιάρθρωση δεν είναι η λύση για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας. «Το καλό βήμα είναι ακριβώς το αντίθετο: Πρέπει να βοηθήσουμε τη χώρα να βρει ένα βιώσιμο επίπεδο χρέους», ανέφερε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι «πολλοί κερδοσκόποι ωθούν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση και βοηθούνται από συγκεκριμένες δηλώσεις».

Το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο και μία αναδιάρθρωση του θα ήταν επιζήμια για την ελληνική οικονομία και την Ευρωζώνη στο σύνολό της, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσει ντόμινο, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Αθανάσιος Ορφανίδης σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Κατά την άποψή μου, μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι απαραίτητη εφόσον η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα (σ.σ.: που έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ). Αλλά, πιο σημαντικό είναι ότι η αναδιάρθρωση δεν θα ήταν σοφή επιλογή. Κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν, η αναδιάρθρωση θα ήταν αρκετά επιζήμια για την ελληνική οικονομία. Επιπρόσθετα, πιστεύω ότι θα ήταν αρκετά επιζήμια για την Ευρωζώνη συνολικά, εξ αιτίας της πιθανότητας ενός αποτελέσματος ντόμινο. Εφόσον η αναδιάρθρωση δεν είναι ούτε επιθυμητή ούτε απαραίτητη, πιστεύω ότι δεν βοηθά να συντηρείται το θέμα από αξιωματούχους της ΕΕ» σημείωσε.

Ο κ. Ορφανίδης πρόσθεσε ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία. «Στην περίπτωση μίας χώρας - μέλους της Ευρωζώνης, η συζήτηση για την αναδιάρθρωση δεν μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία, με την έννοια που θα μπορούσε να γίνει για άλλες χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Ο λόγος είναι πολύ απλός: Μία χώρα της ΕΕ μπορεί να βασισθεί στην πολιτική στήριξη και αλληλεγγύη από άλλες χώρες - μέλη. Θα πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση κατά της στήριξης μίας χώρας - μέλους για να επιβληθεί μία αναδιάρθρωση» πρόσθεσε ο κ. Ορφανίδης.

Αναφερόμενος στην έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι αυτή είναι διαχειρίσιμη. «Εξετάσαμε την κατάσταση και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι, αν και υπάρχει έκθεση του τραπεζικού μας συστήματος, αυτή είναι διαχειρίσιμη ανέφερε.