Να αλλάξω τους λαμπτήρες μου σε LED, να πάψω να χρησιμοποιώ τοξικά απορρυπαντικά, να γράψω μια επιστολή προς την κυβέρνηση ζητώντας την υιοθέτηση «πράσινων» νόμων, να φτιάξω έναν κήπο στο σπίτι μου. Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος εάν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι -περίπου ένας στους επτά κατοίκους της Γης- υποσχόταν να κάνει κάτι μικρό για τον πλανήτη;
Να αλλάξω τους λαμπτήρες μου σε LED, να γράψω μια επιστολή προς την κυβέρνηση ζητώντας την υιοθέτηση «πράσινων» νόμων, να φτιάξω έναν κήπο στο σπίτι μου. Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος εάν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι -περίπου ένας στους επτά κατοίκους της Γης- υποσχόταν να κάνει κάτι μικρό για τον πλανήτη;
Την ώρα που δέχεται τα πυρά οικολογικών οργανώσεων με αιχμή τα «αδηφάγα» κέντρα δεδομένων του, το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου δείχνει το «πράσινο» πρόσωπό του με το “A Billion Acts of Green”, ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου κάθε χρήστης μπορεί να αναλάβει μία δέσμευση οικολογικής φύσης με αφορμή την Ημέρα της Γης, στις 22 Απριλίου.
«Θα περιορίσω την ποσότητα κρέατος στη διατροφή μου», «θα ανακυκλώνω», «θα αγοράσω επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες για τα ψώνια», «θα κάνω τις κοντινές διαδρομές με ποδήλατο», είναι κάποιες από τις δεσμεύσεις χρηστών του Facebook. Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που υπόσχονται να τιμήσουν την Ημέρα της Γης κάνοντας δύο, τρεις ή και περισσότερες «πράσινες» αλλαγές στην καθημερινότητά του. Είναι ικανές να σώσουν τον πλανήτη; Σίγουρα όχι, όμως αυτό δεν εμποδίζει κανέναν να μειώσει έστω και λίγο το αποτύπωμά του με μικρές, ανώδυνες θυσίες.
«Δεσμευόμενοι να εξοικονομούν ενέργεια, να χρησιμοποιούν λιγότερο νερό, να χρησιμοποιούν εναλλακτικά μέσα μεταφοράς ή να αναλάβουν άλλες δεσμεύσεις, οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Facebook για να τιμήσουν την Ημέρα της Γης με ενέργειες που έχουν νόημα», σημειώνει σε γραπτή δήλωσή του ο αντιπρόεδρος τεχνικών επιχειρήσεων του κοινωνικού δικτύου Τζόναθαν Χέιλιγκερ. «Μπορούν παράλληλα να ενθαρρύνουν τους φίλους τους να πράξουν το ίδιο, βοηθώντας στην επίτευξη του στόχου του 'Billion Acts of Green'.»
41 χρόνια «Ημέρα της Γης»
Η «Ημέρα της Γης» προστέθηκε σχετικά πρόσφατα στο ημερολόγιο των απανταχού οικολόγων: το 1970. Την θέσπισε ο Αμερικανός γερουσιαστής Γκέιλορντ Νέλσον με τη βοήθεια της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας, σε μια περίοδο κατά την οποία τόσο οι πολιτικοί όσο και οι πολίτες είχαν αρχίσει να αντιλαμβάνονται την ανάγκη προστασίας της Φύσης.
Η ιδέα γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '60, όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο ομοσπονδιακός νόμος περί καθαρού αέρα, που καθορίζει πόσα και τι είδους χημικά εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τις βιομηχανικές και ιδιωτικές δραστηριότητες. Την περίοδο εκείνη μάλιστα, ο Νέλσον συνόδευσε τον πρόεδρο Κένεντι σε περιοδεία του σε 11 πολιτείες, με στόχο την αφύπνιση των πολιτών σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.
«Το Σεπτέμβριο του 1969, σε διάσκεψη στο Σιατλ, προανήγγειλα ότι την Aνοιξη, θα διοργάνωνα μεγάλη διαδήλωση για λογαριασμό των οικολόγων και προσκάλεσα όσους ήθελαν να λάβουν μέρος», αφηγήθηκε λίγα χρόνια αργότερα ο Νέλσον. «Η ανταπόκριση ήταν τεράστια. Η Ημέρα της Γης 'έπιασε' αμέσως», με τη συμμετοχή 20 εκατομμυρίων ανθρώπων μόνο την πρώτη χρονιά.