Κόσμος
Σάββατο, 23 Απριλίου 2011 14:19

Συρία: Εννέα νεκροί σε κηδείες θυμάτων των διαδηλώσεων

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας στη Δαμασκό και την Ντεράα κατά τη διάρκεια κηδείας θυμάτων της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων της Παρασκευής, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία. Παραίτηση δύο βουλευτών και του μουφτή της Ντεράα.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας στη Δαμασκό και την Ντεράα κατά τη διάρκεια κηδείας θυμάτων της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων της Παρασκευής, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία.

Τα περιστατικά σημειώθηκαν στο προάστειο της Δαμασκού, Ντούμα, και στην Ιζράα κοντά στην Ντεράα, όπου συριακές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους που κατευθυνόταν στον τόπο της κηδείας τουλάχιστον δώδεκα ανθρώπων που σκοτώθηκαν την Παρασκευή από τα πυρά αστυνομικών στη διάρκεια διαδήλωσης.

Αντικυβερνητικά συνθήματα ακούγονταν κατά τη διάρκεια κηδείας των θυμάτων, στις οποίες συνέρρευσαν δεκάδες χιλιάδες Σύριοι.

Περισσότεροι από 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν την Παρασκευή στη Συρία από τα πυρά αστυνομικών στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος, σύμφωνα με απολογισμό ακτιβιστών που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Για τουλάχιστον 100 νεκρούς κάνει λόγο το Reuters. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1960773

Δύο Σύροι βουλευτές παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματηρή καταστολή http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1960789 . Την παραίτησή του υπέβαλε στη συνέχεια για τους ίδιους λόγους και ο μουφτής της Ντεράα, ο πρώτος θρησκευτικός ηγέτης που παραιτείται στη Συρία εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων.

Η Παρασκευή ήταν από τις αιματηρότερες ημέρες από τις 15 Μαρτίου, όταν άρχισαν οι διαμαρτυρίες στη Συρία. Στις 23 Μαρτίου, πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Ντεράα, νοτίως της Δαμασκού, από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.