Κόσμος
Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011 10:39

Καταδίκασε τη βία στη Συρία ο γ.γ. του ΟΗΕ

Τη χρήση αρμάτων μάχης και πραγματικών πυρών από τις δυνάμεις ασφαλείας στη Συρία για την καταστολή διαδηλώσεων καταδίκασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Τη χρήση αρμάτων μάχης και πραγματικών πυρών από τις δυνάμεις ασφαλείας στη Συρία για την καταστολή διαδηλώσεων καταδίκασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, ζητώντας τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τους θανάτους διαδηλωτών.

«Παρακολουθούμε από κοντά και με μεγάλη ανησυχία αυτά που συμβαίνουν», επισήμανε ο Μπαν στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα την κρίση στη Συρία.

«Καταδικάζω τη βία εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών και ειδικά τη χρήση αρμάτων μάχης και πραγματικών πυρών, τα οποία προκάλεσαν το θάνατο ή τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων», πρόσθεσε.

«Οι αρχές της Συρίας έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τους πολίτες και να σέβονται τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα», υπογράμμισε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Ο Μπαν Κι-μουν εξέφρασε παράλληλα την υποστήριξή του στην έκκληση που απηύθυνε η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι υπέρ μια ανεξάρτητης και διαφανούς έρευνας για τους θανάτους στη Συρία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, που μέχρι στιγμής δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία για τον τρόπο αντίδρασης στις αναταραχές στη Συρία, πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου σήμερα για το ζήτημα.

Προσχέδιο κειμένου που συνέταξαν η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πορτογαλία καταδικάζει τη βία εναντίον των πολιτών και στηρίζει τη διεξαγωγή «διαφανούς» έρευνας για τους θανάτους στις διαδηλώσεις.

Παράλληλα η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ της επιβολής κυρώσεων από πλευράς ΕΕ σε βάρος της ηγεσίας της Συρίας. «Η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της συριακής ηγεσίας θα εξετασθεί, υποστηρίζουμε έντονα τέτοιες κυρώσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η πρέσβειρα της Συρίας στη Γαλλία Λάμια Σακούρ εκλήθη σήμερα στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών για να της επισημανθεί η καταδίκη από το Παρίσι «της κλιμάκωσης της καταπίεσης» στη χώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Θέλουμε να της υπενθυμίσουμε την καταδίκη μας για την κλιμάκωση της καταπίεσης, το αίτημά μας να σταματήσει χωρίς καθυστέρηση η προσφυγή στη βία εναντίον του πληθυσμού και το αίτημά μας να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι», διευκρίνισε.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες κάνουν λόγο για συνέχιση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων μικρής κλίμακας. Σύμφωνα με ακτιβιστή, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες από πυρά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Ντεράα, επίκεντρο των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «πυροβολισμοί ακούγονταν στη διάρκεια της νύχτας» στην Ντεράα, ενώ ο στρατός της Συρίας έστειλε χθες ενισχύσεις στην πόλη.