Κόσμος
Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011 17:41

ΟΗΕ: Έρευνα στη Λιβύη για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Στην Τρίπολη έφτασε τριμελής ομάδα του ΟΗΕ προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την έναρξη των συγκρούσεων το Φεβρουάριο.

Στην Τρίπολη έφτασε τριμελής ομάδα του ΟΗΕ προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την έναρξη των συγκρούσεων το Φεβρουάριο.

Η ομάδα έχει αναφέρει ότι θα διερευνήσει τόσο τις καταγγελίες για παραβιάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και αυτές για παραβιάσεις από τους εξεγερμένους και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Η ομάδα συναντήθηκε σήμερα με Λίβυους αξιωματούχους και δήλωσε ότι θα πιέσει για να αποκτήσει πρόσβαση σε φυλακές, νοσοκομεία και άλλες τοποθεσίες όπου υπάρχουν υποψίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Έχουμε ερωτήσεις σχετικά με τον αδιάκριτο βομβαρδισμό περιοχών με αμάχους, τραυματισμούς αμάχων, βασανιστήρια, τη χρήση μισθοφόρων και άλλες ερωτήσεις», δήλωσε ο Σερίφ Μπασιουνί, μέλος της επιτροπής.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε πρόσφατα ότι τα όσα συμβαίνουν στη Λιβύη ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν αδιακρίτως τη Μισράτα στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με εκπρόσωπο των εξεγερμένων, οι αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ανάγκασαν τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Καντάφι να υποχωρήσουν από μία από τις θέσεις που είχαν καταλάβει στη Μισράτα, όμως σήμερα προχώρησαν σε νέους βομβαρδισμούς εναντίον της περιοχής όπου βρίσκεται το λιμάνι.

«Οι δυνάμεις του Καντάφι υποχώρησαν χθες έπειτα από τις αεροπορικές επιθέσεις από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ από την περιοχή του λιμανιού όπου είχαν λάβει θέση. Οι επιθέσεις κατέστρεψαν ολοσχερώς 37 στρατιωτικά οχήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

«Σήμερα το πρωί οι δυνάμεις του Καντάφι άρχισαν να βομβαρδίζουν μία περιοχή περίπου 10 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης. Χρησιμοποιούν πυραύλους Γκραντ (...) Πολεμικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τα περίχωρα της Μισράτα όμως δεν έχω ακούσει τον ήχο επιθέσεων», πρόσθεσε.

Παράλληλα σφοδρά πυρά πυροβολικού και οβίδες ακούστηκαν να πέφτουν γύρω στις 16:00 ώρα Ελλάδος στη μεθόριο της Λιβύης με την Τυνησία κοντά στο πέρασμα της Ντεχίμπα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι αντικαθεστωτικοί πήραν τον έλεγχο του μεθοριακού περάσματος της Ντεχίμπα στη Λιβύη την περασμένη Πέμπτη.

Εξάλλου τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα από το βομβαρδισμό της πόλης Ζιντάν και του νοσοκομείου της από τις δυνάμεις του Καντάφι, σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου και ενός αυτόπτη μάρτυρα.

Από το σημερινό βομβαρδισμό υπέστησαν ζημιές ο χώρος στάθμευσης του νοσοκομείου, η κύρια είσοδός του και η είσοδος εκτάκτων περιστατικών, όπως και τέσσερα σπίτια που βρίσκονται κοντά σε αυτό.

Εξάλλου, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη Τζιν Κρετζ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της λιβυκής αντιπολίτευσης, είναι ένα πολιτικό Σώμα που αξίζει την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα αναγνωρίσουν επίσημα το Σώμα αυτό.