Πολιτική
Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011 10:51

Παρόντος του Ακη Τσοχατζόπουλου η συζήτηση για την Προανακριτική

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής όπου θα συζητηθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων. Το απόγευμα η απόφαση με μυστική ψηφοφορία.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής όπου θα συζητηθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων.

Η σύσταση της προανακριτικής θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη καθώς όλα τα κόμματα της Βουλής έχουν ταχθεί υπέρ της περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης. Σημειώνεται ότι για τη συγκρότηση της προανακριτικής, απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής, δηλαδή τουλάχιστον 151 βουλευτών.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος, τον οποίο εγκαλεί η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση, απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, επιστολή, στην οποία αναφέρει ότι θα λάβει το λόγο στη σημερινή ειδική συνεδρίαση, σύμφωνα με τον κανονισμό, και θα τοποθετηθεί για τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος κάνει λόγο για «επιλεκτική στοχοποίησή» του από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί θύμα μιας «περίεργης συμπαιγνίας με ορατές πολιτικές σκοπιμότητες» και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με μίζες. Ο πρώην υπουργός αναμένεται να σημειώσει ότι η απόφαση για την αγορά των υποβρυχίων έγινε ομοφώνως από το ΚΥΣΕΑ και ό,τι ισχύει για τον ίδιο, ισχύει και για τα μέλη του Συμβουλίου, και να δηλώσει ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα καθώς όπως υποστηρίζει, από τη διαδικασία της προανακριτικής θα δοθούν αποστομωτικές απαντήσεις στις επιθέσεις που δέχεται.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση σύστασης προανακριτικής, που κατατέθηκε από 112 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (εξαιρουμένων των μελών της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Βουλής), κάνει λόγο για ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του κ. Τσοχατζόπουλου για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Στην πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ τονίζεται επίσης ότι πριν από την υπογραφή της σύμβασης, το Φεβρουάριο του 2000, η Ferrostaal, σύμφωνα με τη γερμανική δικογραφία, ανέπτυξε, όπως σε όλο τον κόσμο, σύστημα δωροδοκιών ανώτατων πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, προκειμένου να έχουν θετική άποψη και επιρροή υπέρ της ανάληψης των έργων από την ίδια. Οι μίζες υπολογίζονται στο 4,5% επί του τζίρου του έργου, δηλαδή ανήλθαν στα 72-83 εκατ. ευρώ, ποσά τα οποία οι δωροδοκηθέντες γνώριζαν σαφώς ότι μετακυλίονταν σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής έχει ταχθεί και η ΝΔ, η οποία σημειώνει ότι θα πρέπει να διερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα της περιόδου. Από την πλευρά τους, τα τρία μικρότερα κόμματα της Βουλής στηρίζουν την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά ζητούν να εξεταστούν και ενδεχόμενες ευθύνες των διαδόχων του κ. Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (Γ. Παπαντωνίου, Σ. Σπηλιωτόπουλος, Ευαγ. Μεϊμαράκης), που υπέγραψαν τροποποιήσεις στις επίμαχες συμβάσεις.

Η απόφαση για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, με μυστική ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί το απόγευμα.