Πολιτική
Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011 12:07

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για την Προανακριτική

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση από το ΠΑΣΟΚ σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Ακη Τσοχατζόπουλου σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων. Διαβεβαιώσεις Ευ. Βενιζέλου για «διαφάνεια» στη διαδικασία.

Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση από το ΠΑΣΟΚ σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Ακη Τσοχατζόπουλου σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων.

Το παρών στη σημερινή συνεδρίαση δίνει και ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί επί των κατηγοριών που τον βαραίνουν αργότερα σήμερα.

Ο πρώην υπουργός Αμυνας κάνει λόγο για «επιλεκτική στοχοποίησή» του από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί θύμα μιας «περίεργης συμπαιγνίας με ορατές πολιτικές σκοπιμότητες» και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με μίζες.

Ευ. Βενιζέλος: Η Προανακριτική θα κινηθεί με διαφάνεια

«Προτείνουμε προκαταρκτική εκεί όπου υπάρχει υλικό», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στις επικρίσεις των εισηγητών της αντιπολίτευσης, που σύσσωμη εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για το γεγονός ότι στην προανακριτική επιτροπή δεν θα διερευνηθούν τυχόν ευθύνες και άλλων εμπλεκόμενων στην υπόθεση προσώπων.

Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι η ειδική επιτροπή εξοπλισμών ενεργοποιείται για να αποσαφηνιστεί η περίοδος 2002 – 2009 και συμπλήρωσε πως όταν υπάρχουν υπόνοιες για δωροδοκία και διακίνηση μαύρου χρήματος υπάρχει η νομική βάση για την διερεύνηση και τη διαλεύκανση των θεμάτων αυτών: όπου η Βουλή έχει αρμοδιότητα, από την Βουλή, αλλά σε κάθε περίπτωση από την κοινή ποινική Δικαιοσύνη.

Διευκρίνισε πως αυτό είναι και το κριτήριο που επέβαλε τη διαφοροποίηση της περίπτωσης του κ. Τσοχατζόπουλου σε σχέση με την περίοδο 2002 - 2009. Όπως είπε, δημοσιεύματα, σχόλια, ακριτομυθίες και κυρίως στοιχεία από την επιπόλαια έρευνα που διεξάγει η γερμανική δικαιοσύνη στα θέματα αυτά, επιβάλλουν να διερευνηθεί η τυχόν διάταξη των αδικημάτων της δωροδοκίας και της διακίνησης μαύρου χρήματος.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλςο υπεραμύνθηκε των ενεργειών του από το τιμόνι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, σημειώνοντας πως όσα έχουν γίνει από τότε που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση έχουν συζητηθεί άπειρες φορές στη Βουλή.

Συμπλήρωσε ότι έχει γίνει εκλογικευμένη και προσεκτική διαχείριση των εξοπλισμών και πως στο εξής οι δαπάνες για αυτούς δεν θα ξεπερνούν ποτέ το 0,3% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι η προκαταρκτική επιτροπή θα κινηθεί με σοβαρότητα, διαφάνεια και ταχύτητα και ότι το πόρισμά της θα υποβληθεί πολύ σύντομα στην ολομέλεια της Βουλής.

«Αντιλαμβανόμαστε τη βαρύτητα αυτών που καλούμαστε να κάνουμε με την ψήφο μας σε λίγη ώρα», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος και διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία παραγραφή πως τίποτα δεν παρεμποδίζει την τιμωρία πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται σε δωροδοκία και διακίνηση μαύρου χρήματος.

Την αποχώρηση του ΛΑΟΣ ανακοίνωσε ο Γ. Καρατζαφέρης

Την απόφαση του ΛΑΟΣ να αποχωρήσει από τη διαδικασία της συζήτησης σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του κόμματος, τονίζοντας ότι η προανακριτική επιτροπή θα έπρεπε να αφορά όλους τους τυχόν εμπλεκόμενους και όχι μόνο για τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο.

Οπως διευκρίνισε επίσης αργότερα σε δημοσιογράφους, ο ΛΑΟΣ δεν πρόκειται να συμμετάσχει ούτε στην Επιτροπή.

«Το θέμα των υποβρυχίων αφορά μόνο τον κ. Τσοχατζόπουλο, δηλαδή έναν μόνο άνθρωπο; Σήμερα ανακαλύπτει η Βουλή ότι υπήρξε σκάνδαλο;», διερωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης.

«Εάν ψάξουμε, θα ψάξουμε το όλον, τους πάντες και τα πάντα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι εάν ο πολιτικός κόσμος θέλει να είναι τίμιος με τη συνείδησή του, τότε θα πρέπει να διερευνηθούν «όλα σε όλους», αφού όπως είπε, με το να εστιάζεται η συζήτηση στον κ. Τσοχατζόπουλο, δίνεται συγχωροχάρτι σε όλους τους υπόλοιπους.

«Να ψάξουμε τα πάντα και όχι επιμεριστικώς», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι οι ευθύνες είναι μεγάλες, «γιατί κάποιοι ήξεραν και δεν αντιδρούσαν».

Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητά ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος «είναι μιλημένος πως δεν πρόκειται να μπει φυλακή» και ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα «τα έχουν κάνει πλακάκια», περιορίζοντας τη διερεύνηση της Επιτροπής, μονάχα στην περίοδο της υπουργίας του κ. Τσοχατζόπουλου και μόνον στο πρόσωπό του.

Συνολική διερεύνηση ζητεί η αντιπολίτευση

Κατά την έναρξη της συζήτησης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος σημείωσε ότι το κυβερνών κόμμα «σήμερα προτάσσει τη διαφάνεια, το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, την αξίωση για τήρηση των νόμων της πολιτείας μέσα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου»

«Η σύσταση της προανακριτικής θα δώσει την ευκαιρία ενδελεχούς ελέγχου της δικογραφίας, δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης της αλήθειας», πρόσθεσε ο κ. Μπόλαρης και εμφανίστηκε βέβαιος ότι και ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος «επιθυμεί να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή».

Μεταξύ άλλων ανέφερε ακόμη ότι «η σύσταση της Επιτροπής, θα δώσει την ευκαιρία ενδελεχούς ελέγχου και ενδεχομένως προσκόμισης εγγράφων που δεν συμπεριλαμβάνονται στην δικογραφία. Είναι ενδεχόμενο να περιλαμβάνονται και πράξεις που έχουν παραγραφεί».

Λαμβάνοντας το λόγο ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Καμμένος, ανέφερε ότι ακούγοντας την εισήγηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ήταν σαν να άκουσε το «συνήγορο υπερασπίσεως του πολιτικού που σήμερα παραπέμπεται για ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία».

«Θα ήταν συγκάλυψη αν κάναμε την προανακριτική μόνο για τον Τσοχατζόπουλο. Θα ήταν πιστολιά στον αέρα αν δεν συνοδευόταν με την εξεταστική που ζήτησε η ΝΔ προκειμένου να εξεταστεί το σκάνδαλο από τότε που άρχισαν οι συζητήσεις μέχρι και σήμερα», συμπλήρωσε ο κ. Καμμένος.

Επιπλέον, υπενθύμισε πως ο ίδιος είχε καταγγείλει την ύπαρξη σκανδάλου από το 1998. Η υπόθεση, ήταν κατά το βουλευτής της ΝΔ, εν γνώσει του τότε Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ο οποίος, «δεν μπορεί να πει ότι αγνοούσε ότι υπήρχε σκάνδαλο στα υποβρύχια». «Αν δεν άκουγε την Δικαιοσύνη», συνέχισε, «είχε τις επιστολές των εταιρειών που ζητούσαν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό».

Στη συνέχεια, ανεβάζοντας τους τόνους, ο εισηγητής της ΝΔ υποστήριξε ότι «υπάρχουν έντιμοι ακόμα ανάμεσα στους 300» και παρατήρησε: «Δεν μπορεί οι απατεώνες να μείνουν ατιμώρητοι».

«Θέλει», τόνισε, «ιδιαίτερη προσοχή γιατί πέραν της υπόθεσης του Ακη Τσοχατζόπουλου υπάρχει σοβαρό θέμα που προκύπτει ότι και άλλοι εμπλέκονται».

«Το ΚΚΕ θα ψηφίσει την πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής», δήλωσε ο Aντώνης Σκυλλάκος, χαρακτηρίζοντάς τη ωστόσο ανεπαρκή, καθώς -όπως είπε, το εύρος της υπόθεσης είναι πολύ μεγαλύτερο.

Οπως είπε, η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν θα έπρεπε να περιορίζεται μόνο στον κ. Τσοχατζόπουλο, καθώς υποστήριξε ότι «για τις συμβάσεις των συγκεκριμένων υποβρυχίων υπάρχουν υπογραφές και άλλων υπουργών στο ΚΥΣΕΑ».

Εκανε επίσης λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τονίζοντας την ανάγκη η έρευνα να επεκταθεί από το 2000 έως το 2009.

«Δεν μπορεί η έρευνα να γίνεται σε δόσεις, μία για τον Τσοχατζόπουλο και μία σε άλλη επιτροπή για του υπόλοιπους», σχολίασε ο εισηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος, με αφορμή τη διερεύνηση της υπόθεσης -σχετικά με άλλους εμπλεκόμενους υπουργούς- από την ειδική επιτροπή της Βουλής για τους εξοπλισμούς.

« ιστεύουμε ότι η υπόθεση είναι πολύ ευρύτερη και ότι ηθελημένα το σκάνδαλο περιορίζεται στις μίζες ενός συγκεκριμένου υπουργού», πρόσθεσε ο εισηγητής του ΚΚΕ που έδωσε έμφαση και στο θέμα των αντισταθμιστικών, επικαλούμενος τόσο την έρευνα του ΣΔΟΕ όσο και τα όσα σημειώνει η εισαγγελέας που διερεύνησε την υπόθεση.

Υπερ της προκαταρκτικής τάχθηκε εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Αθανάσιος Πλεύρης. Σχολιάζοντας την εισήγηση του κ. Καμμένου, σημείωσε ότι «κάποιοι από τη ΝΔ δεν είπαν τίποτα για τα αντισταθμιστικά οφέλη». «Μην έχουμε επιλεκτική μνήμη», συμπλήρωσε.

«Πού είναι η πρόταση για προταρκτική για τα μέλη του ΚΥΣΕΑ που ενέκριναν τη σύμβαση; Γιατί δεν τη φέρνετε εδώ για να ψηφιστεί, ώστε να μην μιλάμε για συμψηφισμό;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έστρεψε παράλληλα τα βέλη του και κατά του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο κατηγόρησε ότι έστησε ένα κράτος διαφθοράς.

«Αυτό το κράτος δημιουργήσατε και έρχεστε τώρα να κάνετε την κάθαρση. Λέει πουθενά ο φάκελος της εισαγγελίας ότι πέσαμε μόνο πάνω στον κ. Τσοζατζόπουλο; Αναφέρεται σε υπουργούς, στο ΚΥΣΕΑ, στο ότι δεν ελέγχθησαν οι συμβάσεις των αντισταθμιστικών ωφελειών», πρόσθεσε.

Το σκάνδαλο για το οποίο έρχεται η Βουλή να ελέγξει τον κ. Τσοχατζόπουλο είναι ένα τεράστιας σημασίας πολιτικό σκάνδαλο που συνδέεται με οικονομικές συναλλαγές, παρατήρησε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας.

Τόνισε ωστόσο ότι η συζήτηση για την υπόθεση δεν είναι δυνατό να περιστρέφεται γύρω από ένα όνομα και μία μίζα και να μην αφορά, όπως είπε, ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν συναλλαγές και παράνομες ενέργειες.

«Δεν θα το θίξουμε αυτό το πλαίσιο, δεν θα πούμε για τα άλλα πράγματα με τα οποία συνδέεται η υπόθεση των υποβρυχίων;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι όποιος μιλάει για σκάνδαλα και μίζες χωρίς να μιλάει για κεντρικές πολιτικές επιλέγει τη συγκάλυψη ή λαϊκίζει.

Χαρακτήρισε τέλος πρόταση συγκάλυψης την πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αφού, όπως εξήγησε είναι αδύνατο να διερευνηθούν όλες οι άλλες πτυχές, ενώ είναι βέβαιο ότι όσες προσπάθειες και να γίνουν το χρονικό πλαίσιο για κάτι τέτοιο είναι ασφυκτικό.

Το απόγευμα η μυστική ψηφοφορία

Η σύσταση της προανακριτικής θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη καθώς όλα τα κόμματα της Βουλής έχουν ταχθεί υπέρ της περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης. Σημειώνεται ότι για τη συγκρότηση της προανακριτικής, απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής, δηλαδή τουλάχιστον 151 βουλευτών.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση σύστασης προανακριτικής, που κατατέθηκε από 112 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (εξαιρουμένων των μελών της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Βουλής), κάνει λόγο για ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του κ. Τσοχατζόπουλου για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Υπέρ της προανακριτικής έχει ταχθεί και η ΝΔ, η οποία σημειώνει ότι θα πρέπει να διερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα της περιόδου. Από την πλευρά τους, τα τρία μικρότερα κόμματα της Βουλής στηρίζουν την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά ζητούν να εξεταστούν και ενδεχόμενες ευθύνες των διαδόχων του κ. Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (Γ. Παπαντωνίου, Σ. Σπηλιωτόπουλος, Ευαγ. Μεϊμαράκης), που υπέγραψαν τροποποιήσεις στις επίμαχες συμβάσεις.

Η απόφαση θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, με μυστική ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί το απόγευμα.

Προθεσμία έλαβαν οι 37 κληθέντες ως ύποπτοι

Εξάλλου, προθεσμία για τις 30 Μαΐου ζήτησαν και έλαβαν από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου οι 37 κληθέντες με την ιδιότητα του υπόπτου για την εμπλοκή τους στην υπόθεση της προμήθειας του Δημοσίου με τα τέσσερα υποβρύχια τύπου 214.

Οι 37, μέλη Επιτροπών κ.α, έχουν κληθεί σε ανωμοτί κατάθεση για τα αδικήματα της απιστίας, της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, σε συνδιασμό με τις διατάξεις του νόμου 1608/50 «περί καταχραστών του Δημοσίου».

Οι 37 -κάποιοι εκ των οποίων έκαναν αυτοπρόσωπη εμφάνιση στην εισαγγελική λειτουργό, ενώ άλλοι εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους, έλαβαν νέο υλικό από τη δικογραφία που σχηματίζεται για την υπόθεση, από το Οικονομικό Τμήμα της Εισαγγελίας.

Τα νέα στοιχεία αφορούν κυρίως καταθέσεις που έχει λάβει η κ. Παπανδρέου, αλλά και έγγραφες αναφορές που είχαν συνταχθεί από τις Επιτροπές παρακολούθησης του όλου έργου που είχε συμφωνηθεί για την προμήθεια των τεσσάρων όπλων του Πολεμικού Ναυτικού.

Η εισαγγελέας έχει καλέσει σε ανωμοτί κατάθεση και άλλο ένα πρόσωπο, συνεργάτη του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος είχε επίσημη συνεργασία με την Ferrostaal το 2000 εως το 2003, αλλά όπως ο ίδιος δηλώνει με άλλο αντικείμενο, που δεν είχε σχέση με έργα του υπουργείου Αμυνας. Και ο συγκεκριμένος μάρτυρας έχει λάβει προθεσμία για τις 30 Μαίου, όπως και οι υπόλοιποι 37.