Πολιτική
Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011 14:42

Γ. Παπανδρέου: «Οχι» στο εμπόριο του φόβου

Η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να ασχολείται με τη σεναριολογία περί αναδιάρθρωσης, ανασχηματισμού και εκλογών, επισήμανε ο Πρωθυπουργός, ζητώντας από τους υπουργούς «απόλυτη αφοσίωση στους στόχους» που έχουν τεθεί. Κατηγορηματική τοποθέτηση της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση ζήτησε ο Ευ. Βενιζέλος.

«Σήμερα αυτό που χρειαζόμαστε είναι αίσθημα ευθύνης, πολιτική και κοινωνική συστράτευση, εθνική ενότητα, υπομονή και επιμονή στο σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, παραγωγική αναδιάρθρωση, κοινωνική και πολιτική ανασυγκρότηση της χώρας».

Τα παραπάνω τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να ασχολείται με τη «σεναριολογία» περί αναδιάρθρωσης, ανασχηματισμού και εκλογών.

Ζητώντας από τους υπουργούς προσήλωση στο έργο που το κυβερνών κόμμα έχει αναλάβει, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα ήταν εγκληματικό εάν η φιλολογία και το εμπόριο του φόβου που βλέπουμε στην εσωτερική πολιτική και "μιντιακή" συζήτηση να κυριαρχούσε και να σταματούσε τη δικιά μας υπεύθυνη και κρίσιμη εθνικά δουλειά».

Ο κ. Παπανδρέου έβαλε στο στόχαστρό του τόσο την αντιπολίτευση όσο και Μέσα Ενημέρωσης: «Στην πλειοψηφία τους οι δημοσιολογούντες -είτε είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είτε Μέσα Ενημέρωσης είτε δήθεν ανεξάρτητοι αναλυτές και ανησυχούντες επιστήμονες, επιλέγουν το ρόλο της δήθεν Κασσάνδρας».

Μάλιστα, επιτέθηκε για άλλη μία φορά στη ΝΔ, σημειώνοντας πως «η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε πίσω της μία χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Συνεχίζοντας ζήτησε «επιμονή και απόλυτη αφοσίωση στους στόχους», προσθέτοντας: «Χρέος μας τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε και τους δημοσιονομικούς μας στόχους –που είναι προϋπόθεση για την επιτυχία της πατρίδας μας– να πετύχουμε, αλλά και να υλοποιήσουμε κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση, που έχουμε υποσχεθεί στους πολίτες, όσα κι αν είναι τα εμπόδια».

Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε για άλλη μία φορά πως «ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και δύσκολος», σημειώνοντας μάλιστα πως είμαστε σε κατάσταση «μόνιμου συναγερμού». Διαβεβαίωσε όμως πως «όπως σώσαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία έτσι και με το σχέδιό μας, το Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής και Κοινωνικής Ανασυγκρότησης, που θα καταθέσουμε σε λίγες ημέρες θα την βγάλουμε από την κρίση και θα την οδηγήσουμε στην ανάπτυξη, την ευημερία και την προκοπή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πλην των τρεχόντων θεμάτων του κυβερνητικού έργου, τους υπουργούς απασχόλησαν τόσο τα θέματα συντονισμού της κυβέρνησης, όσο και η περιρρέουσα συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.

Παρεμβάσεις Βενιζέλου-Διαμαντοπούλου για αναδιάρθρωση - συντονισμό

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έλλειμμα συσπείρωσης, αποτελεσματικότητας και αποφασιστικότητας στην κυβέρνηση φέρεται να παρατήρησε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου η οποία, πρόσθεσε ότι το προσεχές διάστημα που θα έλθει στην Ελλάδα η τρόικα, θα φουντώσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση.

Η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι ως την Τετάρτη πρέπει η κυβέρνηση να έχει καταλήξει για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τις αποκρατικοποιήσεις, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να πείθει καθημερινά για την αποτελεσματικότητά της «μέσα κι έξω» και ότι τίποτα δεν πρέπει να εναποτίθεται στο μέλλον.

Από τη μεριά του, πάντα κατά πληροφορίες, ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να είπε πως η κυβέρνηση πρέπει να τοποθετηθεί με κατηγορηματικό τρόπο στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους και αν είναι δυνατόν να παρέμβει θεσμικά η ΕΕ ώστε να μη φουντώσει η σχετική συζήτηση τις μέρες που θα βρίσκεται στην Ελλάδα η τρόικα.

Σε ό,τι αφορά το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, το οποίο πάντως δεν συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση, βούληση του υπουργείου Οικονομικών είναι να έχει ολοκληρωθεί η διευθέτηση των τεχνικών λεπτομερειών του μεσοπρόθεσμου σχεδίου ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, καθώς και οι επιμέρους λεπτομέρειες του σχεδίου ανά υπουργείο με τον τελικό καθορισμό του «πλαφόν» των δαπανών ανά τομέα κυβερνητικού έργου.

ΣΥΝ: Εμμονή στην καταστροφική πολιτική από την κυβέρνηση

«Δεν μας προκαλεί έκπληξη η ξεκάθαρη αποτυχία του μνημονίου. Είναι όμως παράλογη και προκλητική η εμμονή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην ίδια καταστροφική και αντικοινωνική πολιτική που προωθείται μέσω των νέων μέτρων, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του πακέτου ιδιωτικοποιήσεων», σχολιάζει ο Συνασπισμός με αφόρμή τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Η κατάσταση της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας επιδεινώνεται καθημερινά και η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή νομιμοποίηση για να συνεχίσει την υλοποίηση της πιο αντικοινωνικής και ταξικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών», συμπληρώνει.