Πολιτική
Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011 19:28

Προανακριτική για τον Ακη Τσοχατζόπουλο

Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου για την υπόθεση των υποβρυχίων. «Αλήθεια με άτοκες δόσεις δεν υπάρχει», τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων.

Συγκεκριμένα, υπέρ της πρότασης, η οποία κάνει λόγο για ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του κ. Τσοχατζόπουλου για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ψήφισαν 226 βουλευτές, εννέα ψήφισαν κατά, εννέα «παρών», ενώ βρέθηκαν ένα λευκό και πέντε άκυρα.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος θα στείλει επιστολές προς τους αρχηγούς των κομμάτων ώστε να ορίσουν τα μέλη τους στην Επιτροπή. Η Ειδική Επιτροπή για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης θα αποτελείται από 13 μέλη, εφόσον συμμετέχουν θα όλα τα κόμματα: επτά από το ΠΑΣΟΚ, τρία από τη ΝΔ και από ένα μέλος από τα υπόλοιπα κόμματα.

Η Επιτροπή αναμένεται να συνέλθει την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με την απόφαση του Προέδρου της Βουλής θα πρέπει να υποβάλλει το πόρισμά της και το αποδεικτικό υλικό μέχρι την 6η Ιουνίου.

Νωρίτερα, η αντιπολίτευση ζήτησε συνολική διερεύνηση, ενώ ο ΛΑΟΣ αποχώρησε από τη διαδικασία της συζήτησης, τονίζοντας ότι η προανακριτική επιτροπή θα έπρεπε να αφορά όλους τους τυχόν εμπλεκόμενους και όχι μόνο για τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο.

Τσοχατζόπουλος: Συστηματική επίθεση

Στην τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσοχατζόπουλος έκανε λόγο για συστηματική και αδιάκοπη επίθεση με ψεύδη, λάσπη και συκοφαντία εις βάρος του.

«Σε αυτό το βήμα έχω δώσει στο παρελθόν πολλές μάχες για τη δημοκρατία, την κοινωνική πρόοοδο και την κοινωνική ανάπτυξη. Σήμερα είμαι υποχρεωμένος να δώσω τη μάχη για την αλήθεια στο κοινοβούλιο όπως τη δίνω εδώ και ένα χρόνο εκτός Κοινοβουλίου για να αντιμετωπίσω μια σειρά από ψέματα, συκοφαντίες και λάσπη», τόνισε ο πρώην υπουργός.

«Ήμουν και θα είμαι παρών και όχι απών»

Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι είναι συνηθισμένος να δίνει μάχες, ενώ σημείωσε ότι κάποιοι του είπαν να μην έρθει στη Βουλή και να στείλει ένα υπόμνημα.

«Δεν φυγομαχώ. Δεν απολογούμαι. Είμαι εδώ ως μάρτυρας για να δώσω τη δική μου αλήθεια. Η συνείδησή μου, η ιστορία μου και ο σεβασμός μου προς το Κοινοβούλιο δεν θα μου επέτρεπαν άλλη στάση. Είμαι εδώ γιατί σε όλη τη διαδρομή μου ήμουν παρών και όχι απών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην υπουργός επισήμανε ότι είναι χρέος του να υπερασπιστεί το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, το κύρος και την αξιοπιστία των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και την προσωπική του πορεία.

«Όπως δεν κρύφτηκα εγώ και κανένας άλλος δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από εμένα», δήλωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

«Αλήθεια με άτοκες δόσεις δεν υπάρχει»

Ο πρώην υπουργός δεν έκρυψε την οργή και τη θλίψη του, όπως είπε, για το γεγονός ότι κάποιοι επιχειρούν να βάλουν το κόμμα του απέναντί του, αλλά και να στήσουν ένα «Κολοσσαίο» προκειμένου να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη.

«Οδήγησαν την ΚΟ σε έναν πολιτικό και νομικό αυτοεγκλωβισμό», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι θα είναι παρών και σε αυτή, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη σχετική διαδικασία, ώστε να φανεί η αλήθεια. Όσοι νόμιζαν ότι θα κατασκευάσουν ένα βολικό ένοχο για να ξεγελάσουν το λαό έκαναν λάθος, πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι κανένα παρασκήνιο δεν θα μείνει για πάντα στο σκοτάδι και κανένα παράκεντρο εξουσίας δεν θα μείνει στο απυρόβλητο.

«Είπαν κάποιοι, ακόμη και πολιτικός αρχηγός ότι δήθεν εκβιάζω το ΠΑΣΟΚ. Απαντώ. Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζεται από κανένα. Το ίδιο ισχύει και για μένα. Δεν διαπραγματεύομαι την ιστορία μου, δεν παζαρεύω τη συμβολή μου στην πορεία της χώρας και βέβαια δεν εκβιάζομαι», τόνισε.

Εξέφρασε εν συνεχεία την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει πραγματική βούληση ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος, αφού, όπως υποστήριξε αν ίσχυε κάτι τέτοιο, το θέμα θα έπρεπε να διερευνηθεί στο σύνολό του. «Αλήθεια με δόσεις και μάλιστα άτοκες δεν υπάρχει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι αποφάσεις για τα εξοπλιστικά δεν ανήκουν στον υπουργό Αμυνας»

Απέρριψε ακόμη όλα όσα του καταλογίζουν για «μίζες» και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κάνοντας λόγο για μύθους και τονίζοντας ότι λόγω ιστορικής, πολιτικής, εθνικής συγκυρίας της εποχής αποφασίστηκε αυτό το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού.

«Ο μύθος που σκόπιμα καλλιεργήθηκε ότι δήθεν οι αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων ανήκουν στον εκάστοτε Υπουργό Εθνικής Αμυνας είναι τόσο σαθρός που καταρρέει από μόνος του» ανέφερε, εξηγώντας τις υποχρεωτικές από το νόμο διαδικασίες.

Όπως είπε, τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων αποφασίζονται από τα κατά το νόμο προβλεπόμενα πολυμελή θεσμικά συλλογικά όργανα των Ενόπλων Δυνάμεων και της κυβέρνησης, -το Συμβούλιο Αμυνας (ΣΑΜ), το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), το ανώτατο θεσμικό όργανο για θέματα άμυνας και ασφάλειας, που προεδρεύεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό- και εντάσσονται σε οικονομικά ΕΜΠΑΕ τα οποία σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε πενταετή βάση από τα Επιτελεία.

«Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μέσα από όλα αυτά τα θεσμικά όργανα προώθησε το πρώτο ΕΜΠΑΕ 1996-2000 και στη συνέχεια το δεύτερο ΕΜΠΑΕ 2000-2005. Με βάση αυτές τις διαδικασίες εξελίχθηκε και το συγκεκριμένο πρόγραμμα υποβρυχίων», συμπλήρωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Σε άλλο σημείο επισήμανε ότι «η σύμβαση που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2000 δεν είναι απλά ισχυρή, αλλά ισχυρότατη» και πως «η επιλογή του προγράμματος των υποβρυχίων δικαιώθηκε διαχρονικά και διακομματικά από όλες τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν».

«Βρέθηκα στο κέντρο μιας επικοινωνιακής καταιγίδας»

Εκανε επίσης λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τις εις βάρος του κατηγορίες, αλλά και σειρά εντύπων που επαναλαμβάνουν, όπως είπε, τμηματικά κομμάτια που συμφέρουν τον καθένα, εξυπηρετώντας τους κύκλους που βρίσκονται πίσω από την υπόθεση.

Οσοι νομίζουν ότι οι πολίτες αρκούνται απλά στο να ακούν προσκατασκευασμένες αλήθειες, κάνουν λάθος, διαμήνυσε, ενώ υπενθύμισε ότι εδώ και ένα χρόνο βρέθηκε στο κέντρο μιας επίθεσης, «μιας επικοινωνιακής καταιγίδας» για το σπίτι που αγόρασε.

Ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να καταθέσει και δεύτερη αγωγή κατά του περιοδικού «Der Spiegel», με αφορμή νεότερο δημοσίευμά του εις βάρος του.

«Δεν έγιναν όλα ωραία και καλά»

Ο κ. Τσοχατζόπουλος παραδέχθηκε ότι δεν έγιναν όλα ωραία και καλά, γι΄ αυτό, όπως είπε, η ελληνική δικαιοσύνη εδώ και 16 μήνες ασχολείται με το θέμα.

«Αφού η ελληνική δικαιοσύνη ασχολείται με ένα θέμα για να βρει τους ενόχους, υπάρχει άλλος που μπορεί να βγάλει αποτέλεσμα πέραν της δικαιοσύνης;», διερωτήθηκε.

Τόνισε ακόμη πως δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιείται γι' αυτό, όπως ανέφερε, ζήτησε και την υποστήριξη της δικαιοσύνης και των ελεγκτικών αρχών για να ολοκληρωθούν τάχιστα οι διαδικασίες που τον αφορούν.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσοχατζόπουλος επανέλαβε την εκτίμηση ότι η διαδικασία που επιλέχθηκε ήταν λάθος, ενώ επισήμανε τον κίνδυνο, να αποδειχθεί και αστήρικτη. «Αν μια τέτοια διαδικασία οδηγηθεί ανεξέλεκτη τότε δεν θα έχουμε πετύχει τίποτε», υποστήριξε.

«Επειδή εγώ γνωρίζω ποια είναι η αλήθεια όσον αφορά το πρόσωπό μου, σας λέω: Χτυπήσατε λάθος πόρτα. Ψάξτε αλλού για μίζες. Όλα αυτά δεν με αφορούν, δεν με αγγίζουν», τόνισε καταλήγοντας.

Ευ. Βενιζέλος: Η Προανακριτική θα κινηθεί με διαφάνεια

«Προτείνουμε προκαταρκτική εκεί όπου υπάρχει υλικό», δήλωσε, νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στις επικρίσεις των εισηγητών της αντιπολίτευσης, που σύσσωμη εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για το γεγονός ότι στην προανακριτική επιτροπή δεν θα διερευνηθούν τυχόν ευθύνες και άλλων εμπλεκόμενων στην υπόθεση προσώπων.

Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι η ειδική επιτροπή εξοπλισμών ενεργοποιείται για να αποσαφηνιστεί η περίοδος 2002 – 2009 και συμπλήρωσε πως όταν υπάρχουν υπόνοιες για δωροδοκία και διακίνηση μαύρου χρήματος υπάρχει η νομική βάση για την διερεύνηση και τη διαλεύκανση των θεμάτων αυτών: όπου η Βουλή έχει αρμοδιότητα, από την Βουλή, αλλά σε κάθε περίπτωση από την κοινή ποινική Δικαιοσύνη.

Επιπλέον, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι η προκαταρκτική επιτροπή θα κινηθεί με σοβαρότητα, διαφάνεια και ταχύτητα και ότι το πόρισμά της θα υποβληθεί πολύ σύντομα στην ολομέλεια της Βουλής.

Την αποχώρηση του ΛΑΟΣ ανακοίνωσε ο Γ. Καρατζαφέρης

Την απόφαση του ΛΑΟΣ να αποχωρήσει από τη διαδικασία της συζήτησης σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του κόμματος, τονίζοντας ότι η προανακριτική επιτροπή θα έπρεπε να αφορά όλους τους τυχόν εμπλεκόμενους και όχι μόνο για τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο.

Οπως διευκρίνισε επίσης αργότερα σε δημοσιογράφους, ο ΛΑΟΣ δεν πρόκειται να συμμετάσχει ούτε στην Επιτροπή.

«Το θέμα των υποβρυχίων αφορά μόνο τον κ. Τσοχατζόπουλο, δηλαδή έναν μόνο άνθρωπο; Σήμερα ανακαλύπτει η Βουλή ότι υπήρξε σκάνδαλο;», διερωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης.

«Εάν ψάξουμε, θα ψάξουμε το όλον, τους πάντες και τα πάντα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι εάν ο πολιτικός κόσμος θέλει να είναι τίμιος με τη συνείδησή του, τότε θα πρέπει να διερευνηθούν «όλα σε όλους», αφού όπως είπε, με το να εστιάζεται η συζήτηση στον κ. Τσοχατζόπουλο, δίνεται συγχωροχάρτι σε όλους τους υπόλοιπους.

«Να ψάξουμε τα πάντα και όχι επιμεριστικώς», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι οι ευθύνες είναι μεγάλες, «γιατί κάποιοι ήξεραν και δεν αντιδρούσαν».

Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητά ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος «είναι μιλημένος πως δεν πρόκειται να μπει φυλακή» και ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα «τα έχουν κάνει πλακάκια», περιορίζοντας τη διερεύνηση της Επιτροπής, μονάχα στην περίοδο της υπουργίας του κ. Τσοχατζόπουλου και μόνον στο πρόσωπό του.

Συνολική διερεύνηση ζητεί η αντιπολίτευση

Κατά την έναρξη της συζήτησης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος σημείωσε ότι το κυβερνών κόμμα «σήμερα προτάσσει τη διαφάνεια, το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, την αξίωση για τήρηση των νόμων της πολιτείας μέσα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου»

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η σύσταση της Επιτροπής, θα δώσει την ευκαιρία ενδελεχούς ελέγχου και ενδεχομένως προσκόμισης εγγράφων που δεν συμπεριλαμβάνονται στην δικογραφία. Είναι ενδεχόμενο να περιλαμβάνονται και πράξεις που έχουν παραγραφεί».

Λαμβάνοντας το λόγο ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Καμμένος, ανέφερε ότι ακούγοντας την εισήγηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ήταν σαν να άκουσε το «συνήγορο υπερασπίσεως του πολιτικού που σήμερα παραπέμπεται για ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία».

«Θα ήταν συγκάλυψη αν κάναμε την προανακριτική μόνο για τον Τσοχατζόπουλο. Θα ήταν πιστολιά στον αέρα αν δεν συνοδευόταν με την εξεταστική που ζήτησε η ΝΔ προκειμένου να εξεταστεί το σκάνδαλο από τότε που άρχισαν οι συζητήσεις μέχρι και σήμερα», συμπλήρωσε ο κ. Καμμένος.

Στη συνέχεια, ανεβάζοντας τους τόνους, ο εισηγητής της ΝΔ υποστήριξε ότι «υπάρχουν έντιμοι ακόμα ανάμεσα στους 300» και παρατήρησε: «Δεν μπορεί οι απατεώνες να μείνουν ατιμώρητοι».

«Θέλει», τόνισε, «ιδιαίτερη προσοχή γιατί πέραν της υπόθεσης του Ακη Τσοχατζόπουλου υπάρχει σοβαρό θέμα που προκύπτει ότι και άλλοι εμπλέκονται».

«Το ΚΚΕ θα ψηφίσει την πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής», δήλωσε ο Aντώνης Σκυλλάκος, χαρακτηρίζοντάς τη ωστόσο ανεπαρκή, καθώς -όπως είπε, το εύρος της υπόθεσης είναι πολύ μεγαλύτερο.

Οπως είπε, η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν θα έπρεπε να περιορίζεται μόνο στον κ. Τσοχατζόπουλο, καθώς υποστήριξε ότι «για τις συμβάσεις των συγκεκριμένων υποβρυχίων υπάρχουν υπογραφές και άλλων υπουργών στο ΚΥΣΕΑ».

Εκανε επίσης λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τονίζοντας την ανάγκη η έρευνα να επεκταθεί από το 2000 έως το 2009.

Υπερ της προκαταρκτικής τάχθηκε εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Αθανάσιος Πλεύρης. Σχολιάζοντας την εισήγηση του κ. Καμμένου, σημείωσε ότι «κάποιοι από τη ΝΔ δεν είπαν τίποτα για τα αντισταθμιστικά οφέλη». «Μην έχουμε επιλεκτική μνήμη», συμπλήρωσε.

Έστρεψε παράλληλα τα βέλη του και κατά του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο κατηγόρησε ότι έστησε ένα κράτος διαφθοράς.

Το σκάνδαλο για το οποίο έρχεται η Βουλή να ελέγξει τον κ. Τσοχατζόπουλο είναι ένα τεράστιας σημασίας πολιτικό σκάνδαλο που συνδέεται με οικονομικές συναλλαγές, παρατήρησε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας.

Τόνισε ωστόσο ότι η συζήτηση για την υπόθεση δεν είναι δυνατό να περιστρέφεται γύρω από ένα όνομα και μία μίζα και να μην αφορά, όπως είπε, ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν συναλλαγές και παράνομες ενέργειες.