Κόσμος
Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011 15:04

Νέες διαδηλώσεις στη Συρία

Δεκάδες χιλιάδες Σύροι βγήκαν στους δρόμους σε διάφορες πόλεις της Συρίας σε ένδειξη αλληλεγγύς προς τους κατοίκους της πόλης Ντεράα όπου υπάρχει έντονη στρατιωτική παρουσία, φωνάζοντας συνθήματα κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, σύμφωνα με ακτιβιστές. Πληροφορίες για επτά νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στην Ντεράα.

Δεκάδες χιλιάδες Σύροι βγήκαν στους δρόμους σε διάφορες πόλεις της Συρίας σε ένδειξη αλληλεγγύς προς τους κατοίκους της πόλης Ντεράα όπου υπάρχει έντονη στρατιωτική παρουσία, φωνάζοντας συνθήματα κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Στην Ντεράα, Σύροι στρατιώτες πυροβολούν στον αέρα για να αποτρέψουν τους πολίτες να διαδηλώσουν μετά την προσευχή της Παρασκευής, ανέφερε ένας κάτοικος της πόλης. Δύο αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο Reuters ότι δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον χιλιάδων ανθρώπων που συνέρρεαν προς την Ντεράα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για επτά νεκρούς. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1963182

Αρματα μάχης και στρατιώτες αναπτύχθηκαν από την Δευτέρα στην πόλη προκειμένου να καταστείλουν τις διαδηλώσεις.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν σήμερα σε τουλάχιστον ένα προάστιο της Δαμασκού, στην πόλη Χομς, στην Μπανιάς και σε περιοχές της ανατολικής Συρίας.

Μεγάλη διαδήλωση βρίσκεται σε εξέλιξη και στο προάστιο Σάκμπα της Δαμασκού όπου οι συγκεντρωθέντες φωνάζουν «κάτω το καθεστώς», δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, ενώ δύο μικρότερες συγκεντρώσεις έγιναν στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Στο προάστιο Καναβάτ της πρωτεύουσας, αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

Ακτιβιστές είχαν απευθύνει κάλεσαμ για μαζικές διαδηλώσεις σήμερα, κάνοντας λόγο για «ημέρα της οργής».

Από την πλευρά τους, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη οργάνωση της χώρας, κατηγόρησαν το καθεστώς του Ασαντ ότι διαπράτει «γενοκτονία» και κάλεσαν το λαό να μην υποταχθεί στους «τυράννους».

«Κάθε Σύρος πολίτης ξέρει ότι το καθεστώς διαπράττει γενοκτονία στο συριακό έδαφος σε βάρος της βούλησης για χειραφέτηση που εξέφρασαν με την εξέγερσή τους οι νέοι πατριώτες που λαχταρούν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

«Ο Θεός σας έπλασε ελεύθερους, μην αφήσετε τους τυράννους να σας κρατούν σκλαβωμένους. Φωνάξτε με μια φωνή για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια», προστίθεται στο κείμενο.

Χθες η παράνομη οργάνωση με ανακοινωθέν της πήρε για πρώτη φορά επισήμως θέση υπέρ των διαδηλωτών και κατά του καθετώτος, καλώντας τους πολίτες να βγουν στους δρόμους μετά την προσευχή της Παρασκευής.