Κόσμος
Δευτέρα, 02 Μαΐου 2011 10:21

Διεθνής ικανοποίηση για το θάνατο του Μπιν Λάντεν

Την ικανοποίησή της για το θάνατο του αρχηγού της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν εκφράζει η διεθνής κοινότητα, τονίζοντας παράλληλα ότι η αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί.

Την ικανοποίησή της για το θάνατο του αρχηγού της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν εκφράζει η διεθνής κοινότητα, τονίζοντας παράλληλα ότι η αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί.

Για «σημαντική επιτυχία» για την ασφάλεια των συμμάχων της Ατλαντικής Συμμαχίας έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Πρόσθεσε ότι η συμμαχία πρέπει να συνεχίσει την αποστολή της στο Αφγανιστάν ώστε να εξασφαλίσει ότι «δεν θα γίνει ποτέ ξανά ασφαλές καταφύγιο για τον εξτρεμισμό».

Η Ρωσία, ως ένας από τους πρώτους στόχους της διεθνούς τρομοκρατίας, καλωσορίζει τη δολοφονία του Οσάμπα Μπιν Λάντεν, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Η εκδίκηση είναι αναπόφευκτη για όλους τους τρομοκράτες», διαμηνύει το Κρεμλίνο σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων και τονίζει πως «μόνο ένας κοινός αγώνας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας μπορεί αν φέρει αποτέλεσμα». «Η Ρωσία είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία της» δηλώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο θάνατος του Οσάμα μπιν Λάντεν είναι μια μεγάλη ανακούφιση για όλον τον κόσμο, εκτίμησε από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η είδηση του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν είναι μια μεγάλη ανακούφιση για τους όλους τους ανθρώπους στον κόσμο. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν υπεύθυνος για τις χειρότερες τρομοκρατικές ωμότητες: την 11η Σεπτεμβρίου (2001) και τόσες άλλες επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους και πολλούς Βρετανούς», τόνισε ο Κάμερον.

«Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία. Δεν θα μπορεί πλέον να συνεχίσει την εκστρατεία του με στόχο να σκορπίζει τον τρόμο. Ήρθε η στιγμή να θυμηθούμε αυτούς που σκοτώθηκαν από τον Οσάμα μπιν Λάντεν και όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους. Επίσης ήρθε η ώρα να ευχαριστήσουμε εκείνους που εργάζονται αδιάκοπα σε όλον τον κόσμο για να μας γλυτώσουν από την τρομοκρατία. Το έργο τους συνεχίζεται», σημείωσε και κατέληξε λέγοντας: «Συγχαίρω τον πρόεδρο Μπαράκ Ομάμα και τους υπευθύνους της επιχείρησης αυτής».

Την ίδια ώρα ο Βρετανός ΥΠΕΞ Γ. Χέιγκ έδωσε εντολή στις βρετανικές πρεσβείες ανά τον κόσμο να αναθεωρήσουν τα μέτρα ασφαλείας τους μετά το θάνατο του αρχηγού της Αλ Κάιντα.

Για σημαντικό γεγονός στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, χαιρετίζοντας την επιμονή των ΗΠΑ για τον εντοπισμό και την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, και εκτιμώντας πως αποδόθηκε δικαιοσύνη.

«Η ανακοίνωση από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν ύστερα από μια αξιοσημείωτη επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Πακιστάν, αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός κατά της τρομοκρατίας παγκοσμίως. Η Γαλλία χαιρετίζει την επιμονή των ΗΠΑ, οι οποίες τον καταζητούσαν επί δέκα χρόνια», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος για να συμπληρώσει:

«Κύριος υπεύθυνος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, ο Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν ο εμπνευστής μιας ιδεολογίας μίσους και ο αρχηγός μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες. Η Γαλλία εκτιμά ότι για τα θύματα αυτά, αποδόθηκε δικαιοσύνη. Η Γαλλία σκέπτεται σήμερα τα θύματα αυτά και τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με το πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, «η μάστιγα της τρομοκρατίας υπέστη ένα ιστορικό πλήγμα, αλλά αυτό -τόνισε- δεν είναι τέλος της Αλ-Κάιντα».

Ως «νίκη για όλες τις δημοκρατίες που αγωνίζονται εναντίον της μάστιγας της τρομοκρατίας», χαρακτήρισε τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

«Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνεργάζονται στενά στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Είναι λοιπόν μια είδηση που με χαροποιεί ιδιαίτερα», τόνισε ο κ. Ζιπέ σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό France Inter. Ωστόσο όπως επεσήμανε, η εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν δεν σημαίνει ότι παύει να υπάρχει η απειλή της τρομοκρατίας, αλλά αντίθεστα, «θα επαγρυπνούμε περισσότερο από ποτέ. Ο κίνδυνος της τρομοκρατίας είναι αυξημένος, δυστυχώς τον είδαμε πριν από μερικές ημέρες στο Μαρακές». «Ο αγώνας δεν έχει φυσικά τελειώσει εναντίον της χειρότερης μορφής ανανδρίας, της επίθεσης εναντίον αθώων», υπογράμμισε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Για αποφασιστικό χτύπημα των ΗΠΑ κατά της Αλ Κάιντα έκανε λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ εκφράζοντας ανακούφιση για το τέλος του Μπιν Λάντεν. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε τόνισε ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν αποτελεί μια «καλή είδηση για όλους όσοι σκέφτονται ελεύθερα και είναι υπέρ της ειρήνης στρον κόσμο».

Στο Μιλάνο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι ο θάνατος του μπιν Λάντεν είναι ένα «σημαντικό αποτέλεσμα στον αγώνα κατά του κακού» και «ένα σημαντικό αποτέλεσμα για τις ΗΠΑ και όλες τις δημοκρατίες».

«Δεν πρέπει να πάψουμε να επαγρυπνούμε», τόνισε ο Μπερλουσκόνι προειδοποιώντας για τους «κινδύνους» αντιποίνων.

«Απέναντι στους κινδύνους αυτούς όλες οι δημοκρατίες πρέπει να συνεργαστούν όπως το έχουν κάνει ως σήμερα. Ο κόσμος περίμενε αυτήν την είδηση δέκα χρόνια», τόνισε.

Για «νίκη του καλού ενάντια στο κακό και της δικαιοσύνης ενάντια στην ωμότητα» μίλησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι. Πρόκειται, είπε, για μια μεγάλη νίκη των ΗΠΑ και όλης της διεθνούς κοινότητας στον αγώνα κατά της αλ-Κάιντα και της τρομοκρατίας και εξήρε «την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ στις προσπάθειες εντοπισμού του υπεύθυνου για το πιο τραγικό γεγονός από τις αρχές του αιώνα»

«Η νίκη αυτή», εκτίμησε, «ενθαρρύνει όλους εμάς οι οποίοι πολεμήσαμε και θα συνεχίσουμε να πολεμάμε την τρομοκρατία στο πλευρό των ΗΠΑ. Είναι μια νίκη του καλού ενάντια στο κακό, της δικαιοσύνης ενάντια στην ωμότητα. Είναι μια νίκη του ελεύθερου και δημοκρατικού κόσμου».

Με τη σειρά του Ιταλός υπουργός Αμυνας Ινιάτσιο Λα Ρούσα σημείωσε πως ο θάνατος του Μπιν Λάντεν αποτελεί «προειδοποίηση προς όλους τους τρομοκράτες», αλλά επίσης «συμβολική πράξη που δείχνει ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν είναι ανώφελος, μάταιος».

Στη Μαδρίτη, η ισπανική κυβέρνηση τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι ο θάνατος του μπιν Λάντεν αποτελεί ένα «αποφασιστικό βήμα στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».

Σύμφωνα με το Βατικανό, ο ηγέτης της Αλ-Κάιντα θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στο Θεό για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, αλλά και για την εκμετάλλευση της θρησκείας με σκοπό τη διασπορά του μίσους.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι ένας θάνατος δε χαροποιεί τους χριστιανούς, τούς υπενθυμίζει «την ευθύνη που έχει καθένας ενώπιον του Θεού και των ανθρώπων».

Στην Αυστραλία, η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ τόνισε ότι η χώρα θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στο Αφγανιστάν παρά το θάνατο του Μπιν Λάντεν. «Η Αλ-Κάιντα επλήγη σήμερα, αλλά δεν έχει τελειώσει. Ο αγώνας μας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί», ξεκαθάρισε η Γκίλαρντ.

Την ικανοποίησή της για το θάνατο του αρχηγού της Αλ Κάιντα εξέφρασε επίσης, μία από τις μεγαλύτερες μουσουλμανικές οργανώσεις στις ΗΠΑ, το Συμβούλιο για τις αμερικανο-ισλαμικές σχέσεις (CAIR), η οποία εκτιμά ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει πλέον απειλή.

Την ικανοποίησή της για το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν εξέφρασε και η ισραηλινή κυβέρνηση: «Το κράτος του Ισραήλ συμμερίζεται τη χαρά του αμερικανικού λαού μετά την εξόντωση του μπιν Λάντεν», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Ο πρωθυπουργός -συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση- συνεχάρη τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για τη νίκη αυτή της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και των κοινών αξιών των δημοκρατικών χωρών που μάχονται κατά της τρομοκρατίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες τόνισε πως η εξόντωση του αρχηγού της Αλ Κάιντα αποτελεί «μια μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για τον ελεύθερο κόσμο που αναπνέει πλέον καλύτερα μετά την τιμωρία που επιβλήθηκε με καθυστέρηση στον Μπιν Λάντεν».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν υποστήριξε πως το Ισραήλ κερδίζει από τον θάνατο του μπιν Λάντεν, καθώς και ότι ενημερώθηκε για την εξόντωση του αρχηγού της αλ Κάιντα μισή ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση του προέδρου Ομπάμα.

Στο Αφγανιστάν ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι κάλεσε τους Ταλιμπάν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες λέγοντας πως οι Ταλιμπάν πρέπει να πάρουν ένα μάθημα από το θάνατο του επικεφαλής της Αλ Κάιντα. Στο άκουσμα του θανάτου του Μπιν Λάντεν, ο Αφγανός πρόεδρος έκανε λόγο για θετική και σημαντική είδηση.

Στό ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Κενυάτη πρωθυπουργού που ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και το Πακιστάν για το θάνατο του Μπιν Λάντεν: «Οι Κενυάτες είναι χαρούμενοι και ευχαριστούν τον αμερικανικό και τον πακιστανικό λαό που κατάφεραν να σκοτώσουν τον Οσάμα», δήλωσε ο Ραΐλα Οντίνγκα.

«Ο θάνατος του Οσάμα μόνο θετικός μπορεί να είναι για την Κένυα, ωστόσο πρέπει να έχουμε και μία σταθερή κυβέρνηση στη Σομαλία», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην τετραετή εξέγερση στη γειτονική Σομαλία όπου αντάρτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα μάχονται για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Στην Καμπούλ, ο πρώην εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ, δήλωσε ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν δεν θα επηρεάσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, γιατί είναι ένας αγώνας «υπό τους Αφγανούς». Ο Ζαΐφ, ο οποίος είχε συλληφθεί στο Ισλαμαμπάντ από πράκτορες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν και είχε οδηγηθεί σε φυλακή του Γκουαντανάμο, τόνισε ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν δείχνει ότι η αμερικανική παρουσία είναι μια «άδικη κατοχή».

Στην Τουρκία, ο πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν.

«Ο τρόπος με τον οποίο εξουδετερώθηκε πρέπει ν΄αποτελέσει παράδειγμα για όλο τον κόσμο», τόνισε αναφερόμενος προφανώς σε άλλους τρομοκράτες ηγέτες στον κόσμο.

Στη Ραμάλα, η Παλαιστινιακή Αρχή τόνισε ότι ο θάνατος του μπιν Λάντεν «είναι προς όφελος της ειρήνης».

«Η εξουδετέρωση του μπιν Λάντεν είναι προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να απαλλαγούμε από τις βίαιες μεθόδους που ενθάρρυναν ο μπιν Λάντεν και άλλοι στον κόσμο», τόνισε ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής Γάσαν Χατίμπ.

Την ικανοποίησή της για την αμερικανική επιχείρηση που οδήγησε στο θάνατο του μπιν Λάντεν εξέφρασε η Υεμένη, αλλά και την ελπίδα ότι θα ληφθούν μέτρα για την πάταξη της τρομοκρατίας παγκοσμίως.