O Πακιστανός πρόεδρος αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του δεν συμμετείχαν στην επιχείρηση των ΗΠΑ που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, αρνούμενος ωστόσο ότι αυτό σημαίνει αποτυχία του Ισλαμαμπάντ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
O Πακιστανός πρόεδρος αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του δεν συμμετείχαν στην επιχείρηση των ΗΠΑ που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν και δήλωσε άγνοια για την ύπαρξη του πολυτελούς κρησφύγετου του αρχηγού της αλ Κάιντα. Ωστόσο αρνήθηκε ότι η απουσία πακιστανικής συμβολής στην επιχείρηση αποδεικνύει την αποτυχία του Ισλαμαμπάντ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
«Δεν βρισκόταν κάπου που θα μπορούσαμε να το προβλέψουμε, αλλά ούτως ή άλλως τώρα είναι νεκρός», δήλωσε ο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, σε άρθρο του στην εφημερίδα Washingthon Post.
Η αποκάλυψη ότι ο υπ'αριθμόν 1 καταζητούμενος τρομοκράτης κρυβόταν επί πέντε χρόνια σε πολυτελή έπαυλη λίγες εκατοντάδες μέτρα από τη Στρατιωτική Ακαδημία του Πακιστάν, έφερε σε δύσκολη θέση τις πακιστανικές αρχές, με τον Ζαρντάρι να αναφέρει στο άρθρο του ότι η χώρα του είναι «ίσως το μεγαλύτερο θύμα της τρομοκρατίας παγκοσμίως».
«Αν και τα γεγονότα της Κυριακής δεν ήταν μια κοινή επιχείρηση, μια δεκαετία συνεργασίας και αλληλοβοήθειας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Πακιστάν οδήγησε τελικά στην εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν και στην εξάλειψη της απειλής που όλο αυτό το διάστημα συνέχιζε να αποτελεί για τον πολιτισμένο κόσμο», πρόσθεσε ο Ζαρντάρι.
Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας των ΗΠΑ Τζον Μπρέναν δήλωσε πάντως ότι «θα ήταν ασύλληπτο να μην είχε ο Μπιν Λάντεν ένα σύστημα υποστήριξης στο Πακιστάν».
Ωστόσο στο άρθρο του ο Ζαρντάρι τόνισε ότι το Πακιστάν «δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ το άντρο του φανατισμού που συχνά περιγράφουν τα ΜΜΕ. Αυτού του είδους οι αβάσιμες εικασίες μπορεί να δημιουργούν ενδιαφέρουσες ειδήσεις, αλλά δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα».
Η αποκάλυψη ότι ο Μπιν Λάντεν είχε βρει καταφύγιο ίσως εδώ και χρόνια στην έπαυλη στο Πακιστάν οδήγησε επίσης πολλούς Αμερικανούς βουλευτές να ζητήσουν αναθεώρηση της παροχής δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια στη χώρα.
Ο Λευκός Οίκος αποκάλυψε χθες ότι δεν είχε μοιραστεί τις πληροφορίες για το κρησφύγετο με καμία άλλη χώρα, προκειμένου να διασφαλίσει την απαραίτητη μυστικότητα για την επιχείρηση.
Σκληρή γραμμή από τα πακιστανικά ΜΜΕ
Επικριτική στάση απέναντι στις πακιστανικές αρχές τήρησαν τα πακιστανικά ΜΜΕ. «Πώς κατάφερε να κρύβεται εκεί χωρίς κάποια κίνηση από πλευράς μας θα είναι δύσκολο να το δεχτούν οι Αμερικανοί», έγραψε η Daily Times.
Η Dawn αναφέρει ότι η επιχείρηση εγείρει μία σειρά από ερωτήματα σχετικά με το επίπεδο συνεργασίας με τις πακιστανικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας και το στρατό.
«Τους εμπιστεύτηκαν; Αν ναι, σε ποιό στάδιο; Τους συμβουλεύτηκαν ή απλώς τους ενημέρωσαν; Έπαιξαν κάποιο ρόλο στην επιχείρηση;», αναρωτιέται η εφημερίδα.
Τα τηλεοπτικά δίκτυα προέβαλλαν συνέχεια οπτικό υλικό με δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων που διέψευδαν ότι ο Μπιν Λάντεν βρίσκεται στο Πακιστάν.
Στο παρελθόν η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει το Πακιστάν ότι στερείται της αποφασιστικότητας να εξαρθρώσει τις ένοπλες οργανώσεις που δρουν στο έδαφός του και ότι διατηρεί δεσμούς με ενόπλους που έχουν στο στόχαστρό τους τα αμερικανικά στρατεύματα στο γειτονικό Αφγανιστάν.
Τον Οκτώβριο του 2009, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε την απογοήτευσή της για το ότι ο Μπιν Λάντεν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη ένοπλων οργανώσεων δεν έχουν συλληφθεί ακόμη και υπαινίχθηκε πακιστανική συνενοχή.
«Το Πακιστάν έχει βρεθεί σε αρκετή αμηχανία...Ενώ έχουμε υπάρξει σύμμαχοι των ΗΠΑ, έχουμε υπάρξει δύσκολοι συνεργάτες, επιλέγοντας τους ενόπλους που θέλουμε να εντοπίσουμε και εκείνους που θέλουμε να προστατεύσουμε», έγραψαν οι Daily Times.
«Ελπίζουμε να μην είμαστε αποδέκτες μίας αρνητικής σχέσης με τους Αμερικανούς, που βρίσκονται σε αυτό τον μακρύ πόλεμο».
Σημαντική ώθηση στη δημοτικότητα Ομπάμα
Σύμφωνη με την επιχείρηση των ΗΠΑ για την εξόντωση του Μπιν Λάντεν είναι η πλειοψηφία των Αμερικανών, σύμφωνα με διαδικτυακή δημοσκόπηση της ιστοσελίδας www.reuters.com που ενισχύει την εικόνα του προέδρου Ομπάμα.
Το 79% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον έλαβε τη σωστή απόφαση, ενώ το αντίθετο πιστεύει το 14%. Ωστόσο, μόνο το 25% είπε ότι αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια μετά τον θάνατο του μπιν Λάντεν σε αντίθεση με 59% που δεν αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια.
Το 37% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι την επιτυχία πρέπει να καρπωθεί ο πρόεδρος Ομπάμα, ενώ το 13% ο προκάτοχός του στην προεδρία, ρεπουμπλικανός Τζορτζ Μπους. Περίπου 50% απάντησε κανένας από τους δύο.
Το 51% απάντησε ότι ο θάνατος του μπιν Λάντεν δεν άλλαξε την άποψη που έχει για την διακυβέρνηση του Ομπάμα. Το 29% ωστόσο δήλωσε ότι τώρα βλέπει πιο θετικά τον Αμερικανό πρόεδρο, το 13% πολύ πιο θετικά και το 7% λιγότερο θετικά από πριν.