Κόσμος
Τετάρτη, 04 Μαΐου 2011 07:52

Λιβύη: Εκρήξεις τη νύχτα στην Τρίπολη

Δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης στο κέντρο της Τρίπολης, ενώ μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την πόλη. Εληξε το τελεσίγραφος προς τους εξεγερμένους της Μισράτα να παραδοθούν. Ζωντανός ο Καντάφι, εκτιμά η CIA.

Δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης στο κέντρο της Τρίπολης, ενώ μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, οι εκρήξεις ήταν τρεις, ήταν ασυνήθιστα ισχυρές και μπορεί κανείς να δει μεγάλες στήλες καπνού να υψώνονται προς τον ουρανό από τα ανατολικά της λιβυκής πρωτεύουσας.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν, ότι πιθανότατα έχει βληθεί συστοιχία πυροβολικού, που αποτελούσε τμήμα της αντιαεροπορικής θωράκισης της πόλης.

Στο μεταξύ, έληξε τα μεσάνυχτα το τελεσίγραφο της λιβυκής κυβέρνησης προς τους αντικαθεστωτικούς στην πόλη Μισράτα να παραδοθούν για να τους δοθεί αμνηστία.

«Η αμνηστία τελειώνει», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Κάιμ, αλλά εξέφρασε την ελπίδα πως το υπουργείο Δικαιοσύνης «θα παρατείνει την διορία για μια ημέρα, ίσως δύο, αφού υπάρχουν θετικές ενδείξεις από τους κατοίκους της πόλης».

Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχίμ ανακοίνωσε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης προσφέρει αμνηστία στους αντικαθεστωτικούς της Μισράτα που θα παραδώσουν τα όπλα.

Την πρόταση αυτή αρνήθηκαν οι αντάρτες που βρίσκονται στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, τονίζοντας πως «δεν παραδίδονται, θα νικήσουν ή θα πεθάνουν».

CIA: Ακόμη ζωντανός ο Καντάφι

Εξάλλου, ο επικεφαλής της CIA Λέον Πανέτα εκτιμά ότι ο Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημόσια μετά την πυραυλική επίθεση του ΝΑΤΟ, από την οποία λέγεται ότι σκοτώθηκε ο γιος του, είναι ακόμη ζωντανός.

«Η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι είναι ακόμη ζωντανός», δήλωσε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο NBC News.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με Λίβυους αξιωματούχους από την πυραυλική επίθεση του Σαββάτου, νεκροί είναι ο μικρότερος γιος του Καντάφι και τρία εγγόνια του, αλλά όχι ο ίδιος. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ δεν έχει επιβαιώσει την είδηση αυτή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Reuters