Πολιτική
Τετάρτη, 04 Μαΐου 2011 14:38

«Πρόκληση» η διεκδίκηση αναδρομικών από πρώην βουλευτές

Καταδίκασαν ομόφωνα σήμερα κυβέρνηση και αντιπολίτευση τη διεκδίκηση από 800 συνταξιούχους βουλευτές αναδρομικών ύψους εκατομμυρίων ευρώ, κάνοντας λόγο για πρόκληση και απαξίωση του πολιτικού συστήματος και ζητώντας τους να παραιτηθούν των αξιώσεών τους.

Καταδίκασαν ομόφωνα σήμερα κυβέρνηση και αντιπολίτευση τη διεκδίκηση από 800 συνταξιούχους βουλευτές αναδρομικών ύψους εκατομμυρίων ευρώ, κάνοντας λόγο για πρόκληση και απαξίωση του πολιτικού συστήματος και ζητώντας τους να παραιτηθούν των αξιώσεών τους.

Την κατηγορηματική αντίθεση της κυβέρνησης στη διεκδίκηση αναδρομικών από πρώην βουλευτές εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Επικαλέστηκε μάλιστα δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου το 2006, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να επιδιώκεται η διεκδίκηση αναδρομικών σε περίοδο μάλιστα που οι κοινωνικές ομάδες πλήττονται.

«Το αίτημα αναδρομικής αναπροσαρμογής βουλευτικής σύνταξης ή αποζημίωσης προσβάλλει το κοινό αίσθημα δικαίου, ιδιαίτερα στην παρούσα δημοσιονομική συγκυρία» σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Προστίθεται ότι το υπουργείο «δεν προτίθεται να ικανοποιήσει οποιαδήποτε παρόμοια απαίτηση και θα προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση».

Από το βήμα της Βουλής νωρίτερα ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης έκανε λόγο για ένα ζήτημα που «απασχολεί και προκαλεί την κοινωνία» και ζήτησε από τους πρώην βουλευτές να κάνουν πίσω. Όπως χαρακτηριστικά είπε «διεκδικούν να πάρουν πρόσθετες απολαβές τη στιγμή που η κοινωνία δοκιμάζεται και το πολιτικό σύστημα κρίνεται και επικρίνεται».

Ο κ. Σαχινίδης είπε ακόμη ότι η στάση τους συμβάλλει «σε περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών που το υπηρετούν».

Εκ μέρους της ΝΔ, ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Μιχελάκης χαρακτήρισε «προκλητικό» το αίτημα πρώην βουλευτών. «Σε αυτή την κρίσιμη οικονομική περίοδο που περικόπτονται τα εισοδήματα εκατομμυρίων Ελλήνων και δοκιμάζονται οι αντοχές τους, το να υποβάλλονται από οποιονδήποτε τέτοιες απαιτήσεις είναι για εμάς προκλητικό και απαράδεκτο», επισήμανε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραπομπής στελεχών της ΝΔ που έχουν κάνει σχετική προσφυγή στην επιτροπή δεοντολογίας, σημειώνοντας πως κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά.

Από την πλευρά του ο Ιωάννης Βρούτσης ανέφερε ότι είναι «προκλητικό ακόμη και ανήθικο, σε μια περίοδο κρίσης που κόβονται συντάξεις, τέως βουλευτές να αξιώνουν υπέρογκα ποσά, έστω και αν περιέχουν στοιχεία νομιμότητας».

Στον ίδιο τόνο κινήθηκε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «απαράδεκτη και προκλητική για το λαό δεν είναι μόνο η απαίτηση για αυξήσεις και αναδρομικά στις βουλευτικές συντάξεις, αλλά και η ίδια η ύπαρξη των βουλευτικών συντάξεων». Ανέφερε μάλιστα ότι με επιμονή θέτει «ζήτημα κατάργησής τους και οι βουλευτές να ασφαλίζονται από τα ασφαλιστικά τους ταμεία».

«Ξεκούδουνη ενέργεια και εκτός τόπου και χρόνου» χαρακτήρισε τις αξιώσεις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, τονίζοντας ότι όταν κόβονται μισθοί και συντάξεις, οι βουλευτές δεν μπορούν να είναι τόσο προκλητικοί. «Χαιρόμαστε που κανείς εξ αυτών δεν ανήκει στον ΛΑ.Ο.Σ», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κόμματος Κωστής Αϊβαλιώτης.

Με σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε στο ζήτημα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος από το βήμα της Βουλής σημείωσε ότι η κοινωνία μουντζώνει τους 800 βουλευτές και οργίζεται. «Είναι νόμιμο», πρόσθεσε, «αλλά είναι και ανήθικο, είναι νόμιμο αλλά είναι και προκλητικό».

«Δεν μπορεί την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά και η ανεργία και η φτώχεια κάνουν το μέσο Έλληνα να στενάζει, πρώην βουλευτές να διεκδικούν επιστροφή αναδρομικών, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ», παρατηρεί η Δημοκρατική Συμμαχία.

«Η εξέλιξη αυτή μέσα στο περιβάλλον που ζούμε δεν μπορεί να είναι αποδεκτή. Θα ενισχύσει δε, επικίνδυνα το κλίμα απόρριψής και αποστροφής προς την πολιτική και τους θεσμούς», τονίζει ο εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Γ. Οικονόμου και καλεί τους πρώην βουλευτές «παρά το ότι μπορεί να δικαιούνται τα χρήματα αυτά, να μην τα αποδεχθούν για όσο καιρό η Ελλάδα θα βρίσκεται σε συνθήκες μνημονίου».

«Tην ώρα που η κοινωνία, στη μεγάλη της πλειονότητα, χειμάζεται, είναι λυπηρό πρώην βουλευτές να διεκδικούν από το ελληνικό δημόσιο καταβολή αναδρομικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ», σχολιάζει η Δημοκρατική Αριστερά και τους καλεί «να αντιληφθούν ότι με την ενέργειά τους αυτή ενισχύουν ακόμη περισσότερο την εικόνα απαξίωσης της πολιτικής».

«Κάθε τέτοια διεκδίκηση από την πλευρά των πρώην βουλευτών είναι απαράδεκτη και προσβλητική για την κοινωνία», καταλήγει.