Κόσμος
Πέμπτη, 05 Μαΐου 2011 12:17

Χ. Κλίντον: Δεν έχει λήξει ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας

Oι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Πακιστάν στον αγώνα κατά της αλ Κάιντα, δήλωσε από τη Ρώμη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, προσθέτοντας ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν τελειώνει με το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν. Στο Σημείο Μηδέν σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα.

Oι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Πακιστάν στον αγώνα κατά της αλ Κάιντα, δήλωσε από τη Ρώμη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, προσθέτοντας ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν τελειώνει με το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η ίδια υπογράμμισε πως οι αμερικανικές σχέσεις με το Πακιστάν δεν ήταν πάντα εύκολες, αλλά η Ουάσινγκτον συνεχίζει να στηρίζει τον πακιστανικό λαό και την δημοκρατία.

«Ας μην ξεχνάμε ότι η μάχη για να σταματήσουμε την αλ Κάιντα και τους συμμάχους της δεν σταματά με έναν θάνατο, ακόμα και αν αυτός αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα για την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να αντιταχθεί στην τρομοκρατία», υπογράμμισε η Κλίντον στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό της Φράνκο Φρατίνι

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είπε πως ο Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν ένα ξεκάθαρος στόχος των ΗΠΑ τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για την επιχείρηση που έληξε με το θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Εκτίμησε ότι οι εξεγέρσεις εναντίον αυταρχικών καθεστώτων στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή αποδεικνύουν ότι οι ιδέες του Μπιν Λάντεν απορρίπτονται.

«Η ιδεολογία μίσους και βίας του Μπιν Λάντεν ευτυχώς απορρίπεται, όπως φαίνεται από αυτά που εκτυλίσσονται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς οι πολίτες διαμαρτύρονται σε μεγάλο βαθμό ειρηνικά για ένα καλύτερο μέλλον», όπως δήλωσε.

Στο Σημείο Μηδέν ο Ομπάμα

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί σήμερα στο Σημείο Μηδέν όπου θα συναντηθεί με συγγενείς θυμάτων των τρομοκρατικών χτυπημάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της συμβολικής επίσκεψής του, ο πρόεδρος Ομπάμα θα καταθέσει στεφάνι στο σημείο που βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι του World Trade Center, ενώ το ίδιο θα κάνει στο Πεντάγωνο και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Τέσσερις ημέρες μετά το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν σε αμερικανική επιχείρηση στο Πακιστάν, η ιδέα της σημερινής επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου είναι να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

Χαρακτηρίζοντας το θάνατο του αρχηγού της αλ Κάιντα ως «μία σημαντική στιγμή που απελευθέρωσε τον αμερικανικό λαό», ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ τόνισε πως επιθυμία του Μπαράκ Ομπάμα είναι «να χαιρετίσει το πνεύμα ενότητας που επικρατεί στην Αμερική μετά τις τρομερές επιθέσεις». «Θέλει να συναντηθεί με τους συγγενείς των θυμάτων και τους διασώστες κεκλεισμένων των θυρών», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος και γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να εκφωνηθεί καμία ομιλία από το Σημείο Μηδέν.

Ο Λευκός Οίκος έχει επιδείξει την επιθυμία να αποφύγει κάθε εκδήλωση θριάμβου μετά τον θάνατο του μπιν Λάντεν. Χθες Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως δεν θα δημοσιοποιηθεί καμιά φωτογραφία της σορού του αρχηγού της αλ Κάιντα, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «κίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ». http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1965736