Πολιτική
Παρασκευή, 06 Μαΐου 2011 09:40

Η ατζέντα της ημέρας

* Στη Σόφια μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, για να συμμετάσχει στο Φόρουμ "Central and Eastern Europe's transition and Change in the Middle-East").

* Την Κύπρο για τα εγκαίνια της 36ης Διεθνούς Εκθεσης θα επισκεφθεί σήμερα ο υφυπουρός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης.

* Στη Βουδαπέστη θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο γενικός γραματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ι.Α. Ζέππος, για να λάβει μέρος στην άτυπη συνάντηση των γενικών των υπουργείων Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

* Στην «Ωρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή, ο Γιώργος Παπανδρέου θα απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, σχετικά με τον περιορισμό της συμμετοχής του δημοσίου στη ΔΕΗ κάτω του 51% και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για την εκποίηση του δημόσιου πλούτου.

* Νέα δεκαήμερη απεργία έχει κηρύξει από σήμερα έως τις 16 Μαΐου το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δεν κατέληξαν μέχρι στιγμής σε συμφωνία.

* Τελευταία ημέρα η σημερινή για την ανταλλαγή των παλαιών εισιτηρίων από τα γραφεία του ΟΑΣΑ (Μετσόβου 25, ισόγειο). Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με το Τηλε-φωνικό Κέντρο του ΟΑΣΑ (185) και μέσω Internet στη διεύθυνση http://www.oasa.gr

* Στις 9 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Θ. ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ» (Πελοπίδα 85, Περιστέρι) άσκηση εκκένωσης των σχολικών εγκαταστάσεων με σκοπό την εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και την εξοικείωση των μαθητών στις διαδικασίες ασφαλούς εκκένωσης, διοργανώνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Κίνηση Πολιτών Δυτικής Αθήνας (ΜΚΟ ΚΙΠΟΔΑ). Στην άσκηση θα συμμετάσχει και το Πυροσβεστικό Σώμα με αξιωματικό από τον 10ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών ενώ ο χώρος καταφυγής των μαθητών είναι σε παρακείμενο αλσύλλιο.

* Στις 10 π.μ. συνεδριάζει η Διοικούσα Επιτροπή της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος (Μεσογείων 15, Αθήνα) με θέματα: Μεταφορά μαθητών και συζήτηση επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την Ενωση Περιφερειών Ελλάδας

* Στις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ. ανοιχτή ημέρα του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεματικής (ΙΠΤΗΛ) για να επιδείξει το έργο του. Το κοινό θα μπορεί να μπει στο κτίριο (6ο χλμ. Χαριλάου-Θέρμης, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2311-257701-3) και να παρακολουθήσει επιδείξεις μπροστά σε κομπιούτερς των τελευταίων ερευνητικών επιτευγμάτων του Ινστιτούτου στον τομέα της Πληροφορικής.

* Στις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

* Στις 12 το μεσημέρι σύσκεψη με αντικείμενο τουριστικά ζητήματα που αφορούν στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, συγκάλεσε η αντιπεριφερειάρχης, Ρένα Καραλαριώτου. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχει το Επιμελητήριο, ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Νομού Λάρισας και ο πρόεδρος των Ενοικιαζόμενων Δωματίων και των παραλιακών Δήμων.

* Στις 12 το μεσημέρι τετράωρη στάση εργασίας έως τις 4 μ.μ. θα πραγματοποιήσει για το προσωπικό όλων των παιδικών και βρεφικών σταθμών των ΟΤΑ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενάντια στην αύξηση του ωραρίου εργασίας στο δημόσιο και τους ΟΤΑ από τις 37,5 στις 40ώρες αλλά και την επιχειρούμενη βίαιη ανατροπή του ωραρίου των παιδαγωγών στους παιδικούς και βρεφικούς Σταθμούς των ΟΤΑ με αύξηση κατά 10 ώρες, από 30 σε 40 ώρες εβδομαδιαίως.

* Στις 5 μ.μ. στο Πάρκο Ηρώων (πρώην Ενόπλων Δυνάμεων) στον Ταύρο-Ρούφ, ξεκινά το διήμερο 7ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ της Αθήνας, σε μια συμβολική επανάκτηση του δημόσιου χώρου. Σήμερα και αύριο ανοιχτό εργαστήριο ινδικού τραγουδιού και χορευτικού διαλογισμού. Επίσης 5 μ.μ. με 7 μ.μ., η έκθεση κανναβικών σκίτσων του Γ. Κωνσταντίνου canamo/sin papeles, chai shop, food & flea market, vegi corner, ενημερωτικά περίπτερα, βιβλιοπωλείο, προβολές, συζήτηση, θεατρικά, visuals by Void Optical Art Laboratory, κρουστά session από τους BATALA Atenas, θεατρικό δρόμου από το Circo Kukubayan, μουσική από διάφορα συγκροτήματα.

* Στις 5:30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Απόλλων» (Σταδίου 19, Αθήνα) εκδήλωση αφιερεμώνη στην Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου) διοργανώνει το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Θα προβληθεί η ταινία: "Die Fremde" (Η ξένη), η οποία έλαβε το Βραβείο LUX 2010, Βραβείο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

* Στις 6 μ.μ. στην Πλατεία Συντάγματος συλλαλητήριο του Ο Πανελληνίου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών ΤΕΙ (ΠΑΣΥΒ-Ν). Σε μαζική συμμετοχή καλεί τους εργαζομένους η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

* Στις 6:30 μ.μ. στην 36η Διεθνή Εκθεση Γούνας Καστοριάς, εκδήλωση με τίτλο: "Στρατηγική και δράσεις της Παγκόσμιας και Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας για το μέλλον του κλάδου".

* Στις 8:30 μ.μ στο Ιδρυμα Κακογιάννη (Πειραιώς 206), Γκαλά Οπερας, αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου βαρύτονου Τζων Μοδινού. Στην εκδήλωση, στην οποία η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, θα λάβουν μέρος λυρικοί καλλιτέχνες που υπήρξαν μαθητές του Μοδινού ή τους βοήθησε εκείνος στα πρώτα τους βήματα. Θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από όπερες, τις οποίες είχε σφραγίσει ο διεθνής βαρύτονος με τις ερμηνείες του. Θα τραγουδήσουν κατ' αλφαβητική σειρά, οι: Λυδία Αγγελοπούλου, Βούλα Αμιραδάκη, Μάρθα Αράπη, Μαρία Γουρνιά, Ελένη Δάβου, Τζένη Δριβάλα, Αντωνία Καλογήρου, Νίκος Καραγκιαούρης, Μαρία Κόκκα, Μάνος Λοβέρδος, Μαρίνα Κριλοβίτσι, Μάνος Λορέτζος, Φίλιππος Μοδινός, Αλεξάνδρα Ματθαιαδάκη, Σταμάτης Μπερής.

Θα συμμετάσχει η χορωδία "ΑΜΠΙΤΟΥΣ". Στο πιάνο η Μαριλίνα Τζελέπη.

Σάββατο 7 Μαΐου

* Στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα Νίκου Γκάτσου (περίπτερο 15) της 8ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου, η παρουσίαση της συγκεντρωτικής έκδοσης ποιημάτων του Πάνου Κ. Θασίτη, από τις εκδόσεις «ΝΕΦΕΛΗ», με ομιλητές τους: Ευριπίδης Γαραντούδης, Σπύρος Βούγιας, Γιάννης Κωνσταντίνου. Ποιήματα του Κ. Θασίτη θα διαβάσει ο Σταύρος Ζαφειρίου.

* Στις 3 μ.μ. στην 36 η Διεθνής Εκθεση Γούνας Καστοριάς, σεμινάριο Kopenhagen Fur, με θέμα: "Παρουσίαση νέων τάσεων και τεχνικής στον τομέα της γούνας", με ομιλήτρια την κ. Lone Olsen.

* Στις 7:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο στα Ανω Καρδάμυλα η παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Γ. Μιχαλιού με τίτλο: "Τα Καρδάμυλα ανά τους Αιώνες - Ιστορικά και Λαογραφικά Στοιχεία Καρδαμύλων", που διοργανώνει ο Φιλοπρόοδος Ομιλος Καρδαμύλων. Για τον συγγραφέα και το βιβλίο θα μιλήσει η φιλόλογος Ευτυχία Καραμούζου. Αποσπάσματα και ποιήματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο ίδιος ο συγγραφέας και οι: Εύη Μπουρνιά , Μαρία Φύκαρη, Μαρία Φράγκου.

* Στις 8 μ.μ. στο Πάρκο Ηρώων (πρώην Ενόπλων Δυνάμεων) στον Ταύρο-Ρούφ, η δεύτερη και τελευταία ημέρα του 7ου Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ της Αθήνας, σε μια συμβολική επανάκτηση του δημόσιου χώρου.

* Στις 8 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Θεοξένια» στο λιμάνι Μεσολογγίου, ημερίδα με θέμα: «Το σήμερα και το αύριο της οικονομικής κρίσης» διοργανώνει η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου-Ναυπακτίας. Εισηγητής θα είναι ο καθηγητής Οικονομικών και πρώην γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Δρ. Χριστόφορος Σαρδέλης. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν : Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Παναγιώτης Ζωγράφος, ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης και ο δήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Μπουλές.

Κυριακή 8 Μαΐου

* Παγκόσμια Ημέρα Της Μητέρας η σημερινή.

* 8-9 Μαΐου Ωρα για τη Μνήμη και τη Συμφιλίωση για Αυτούς που Εχασαν τη Ζωή τους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

* Ολοκληρώνονται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι εργασίες του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, που άρχισαν την Πέμπτη 5 Μαΐου. Το συνέδριο ασχολήθηκε κυρίως με τις συναισθηματικές διαταραχές, τη σχιζοφρένεια και τη συνοσηρότητα των ψυχικών διαταραχών. Αλλα θέματα που απασχόλησαν τους περίπου 1.000 σύνεδρους, σχετίζονται με την διαπολιτισμική ψυχιατρική, την ποιότητα ζωής των ασθενών με ψυχικές διαταραχές, την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και με τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των φυσικών καταστροφών και της οικονομικής κρίσης. Στο συνέδριο συμμετείχαν με διαλέξεις Ελληνες και ξένοι επιστήμονες. Το πρόγραμμα, περιελάμβανε εκπαιδευτικά σεμινάρια, συζητήσεις στρογγυλών τραπεζιών και ανοιχτές συζητήσεις πάνω σε επίκαιρα κλινικά, διαγνωστικά και θεραπευτικά θέματα.

* Στις 3 μ.μ. στην αίθουσα Νίκου Γκάτσου (περίπτερο 15) της 8ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Πρόδρομου Χ. Μάρκογλου, με τίτλο: «Τα σύννεφα ταξιδεύουν τη νύχτα», από τις εκδόσεις «ΝΕΦΕΛΗ», με ομιλητές τους: Δημήτρης Κόκορης, Πρόδρομος Χ. Μάρκογλου.

* Στις 9 μ.μ. κλείνει τις πύλες της η 36 η Διεθνής Εκθεση Γούνας στην Καστοριά.