Σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διεθνείς συνθήκες που θα δεσμεύουν την ενωμένη Κύπρο, κατέληξαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων κατά την τελευταία συνάντησή τους στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών. Νέα συνάντηση την Πέμπτη 12/5.
Σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διεθνείς συνθήκες που θα δεσμεύουν την ενωμένη Κύπρο, κατέληξαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων κατά την τελευταία συνάντησή τους στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών. Νέα συνάντηση την Πέμπτη 12/5.
Η συνάντηση κράτησε περίπου μιάμιση ώρα και μετά το τέλος της, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα η ειδική υποεπιτροπή για τις διεθνείς συνθήκες θα συνέλθει για να συζητήσει το θέμα. Όπως εξάλλου έκανε γνωστό, οι σύμβουλοι των δύο ηγετών θα συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη 10 Μαϊου στις 3 το απόγευμα, ενώ οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα έχουν την επόμενη συνάντησή τους την Πέμπτη 12 του μήνα στις δέκα το πρωί, παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Μπάτενχαϊμ εξήγησε ότι «με βάση τα όσα οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, θα υπάρξει μία υποεπιτροπή η οποία θα προβεί σε ανασκόπηση όλων των δεσμευτικών συνθηκών που θα ισχύουν σε μία επανενωμένη Κύπρο». «Η υποεπιτροπή αυτή», σημείωσε, «υπήρχε προηγουμένως ωστόσο δεν είχε συνέλθει από το Δεκέμβριο του 2009», τονίζοντας πως «έχει σημασία το γεγονός ότι μπόρεσαν (οι ηγέτες) να καταλήξουν σε συμφωνία σήμερα».
Σε ερώτηση κατά πόσο η συζήτηση για το θέμα των διεθνών συνθηκών έχει ολοκληρωθεί, απάντησε καταφατικά: «Ναι, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι έχουν (οι ηγέτες) καταλήξει σε συγκλίσεις, έχουν συμφωνήσει σε αυτό (το θέμα των διεθνών συνθηκών)».
Αφού επεσήμανε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές θα βοηθήσουν και την υποεπιτροπή στο έργο της, η κ.Μπάτενχαϊμ σημείωσε ότι πρόκειται για μία διαρκή διαδικασία, προσθέτοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα οι ηγέτες θα συζητήσουν διαφορετικό θέμα, το οποίο όμως δεν συμφωνήθηκε ακριβώς ποιό θα είναι. Δεν απέκλεισε πάντως να συνεχιστεί η συζήτηση για τις εσωτερικές πτυχές της ασφάλειας.
Αρνητική ήταν η απάντησή της για το αν τέθηκε εκ νέου το θέμα της απογραφής πληθυσμού.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει και επιδιώκει όπως υπάρξει κάτι σημαντικό στο Κυπριακό, προτού αναλάβει η Κύπρος την Προεδρία της ΕΕ το β' εξάμηνο του 2012, τόνισε από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Όπως είπε, με τον κ. Ερογλου συνέχισαν τη συζήτηση στα θέματα της εσωτερικής ασφάλειας και έχουν επιβεβαιώσει τη σύγκλιση η οποία επήλθε σε ό,τι αφορά στη διαδικασία συζήτησης από ειδική επιτροπή και τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της συζήτησης επί των δεσμευτικών διεθνών συνθηκών για την ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία. Η Επιτροπή αυτή, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα συνέλθει πολύ σύντομα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί ο χρόνος και ο χώρος της συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Ερωτηθείς αν προκύπτει από πλευράς Ηνωμένων Εθνών κάτι πιο συγκεκριμένο για το τι θα πρέπει να γίνει μέχρι τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά: «Στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ατζέντα, νομίζω σύντομα ο γ.γ. θα στείλει τα μηνύματά του και τα δικά μας εμείς στο Γενικό Γραμματέα».
Σε άλλη ερώτηση για το αν η χρονική στιγμή είναι η κατάλληλη για την πραγματοποίηση της συνάντησης, δεδομένου ότι δημιουργήθηκε μια εικόνα ότι θα πρέπει να υπάρξει κάτι συγκεκριμένο στις συνομιλίες για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον κ. Μπαν Κι Μουν, ο κ. Χριστόφιας υπενθύμισε ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ έχει κρίνει πως θα ήταν καλά η συνάντηση να γίνει μετά από τις εκλογές στην Τουρκία, «κοντά βέβαια στη διεξαγωγή των εκλογών». «Δεν νομίζω ότι θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τη στάση της Τουρκίας μετά τις εκλογές. Και εμείς και ο ΓΓ θέλουμε να συζητήσουμε πώς πάμε πάρα κάτω», συμπλήρωσε.
Στην ερώτηση αν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για τη συνάντηση και αν έχει καθορίσει τα σημεία που θα προτάξει, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αρκέστηκε να πει ότι «προσπαθούμε πάντοτε να είμαστε έτοιμοι για κάθε συνάντηση εν πάση περιπτώσει». «Εμείς», τόνισε, «έχουμε τι να πούμε στον ΓΓ και τι να πούμε και στους συνομιλητές μας ενώπιον του ΓΓ».
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκτίμησε εξάλλου πως υπήρξαν «κάποιες κινήσεις θετικές που σχετίζονται και με την ΕΕ και με το θέμα της οικονομίας και στο θέμα της εσωτερικής ασφάλειας, χωρίς να θεωρώ ότι έχει ολοκληρωθεί το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας», διευκρινίζοντας πάντως ότι «υπάρχουν ζητήματα τα οποία είναι και σοβαρά, για τα οποία πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση».
«Οι συνομιλίες είναι δύσκολες και η ταχύτητα με την οποία διεξάγονται ή που επιτυγχάνονται οι όποιες συγκλίσεις δεν είναι εκείνη που πρέπει να είναι εν πάση περιπτώσει ... Αυτό -εκτίμησε- οφείλεται και στις εκλογές στην Τουρκία - για να μην πω στις εκλογές στην Τουρκία - και, όπως έχω δηλώσει πάρα πολλές φορές, αναμένουμε μετά τις εκλογές η Τουρκία να πάρει αποφάσεις, εάν θέλει να λυθεί το Κυπριακό και πώς θέλει να λυθεί το Κυπριακό».
Σε κάθε περίπτωση ο Πρόεδρος Χριστόφιας διεμήνυσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πανέτοιμη για λύση» και διαθέτει όλη την καλή θέληση, υπογραμμίζοντας ότι η θέση της δεν έχει αλλάξει λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. «Περιμένουμε, όπως είπα, η Τουρκία να μας δώσει ένα μήνυμα θετικό εν πάση περιπτώσει γιατί κοντεύει και η (κυπριακή) Προεδρία στην ΕΕ και αν θα πετύχουμε κάτι σημαντικό θεωρώ ότι πρέπει να είναι πριν από την έναρξη της Προεδρίας. Το αναμένουν βεβαίως και τα ΗΕ το αναμένει και η ΕΕ, πολύ περισσότερο όμως θέλω να δώσω το μήνυμα ότι εμείς το αναμένουμε και εμείς το επιδιώκουμε και όχι οι ξένοι», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Χριστόφιας.
Πηγή: ΚΥΠΕ