Πολιτική
Παρασκευή, 06 Μαΐου 2011 11:40

Αλέξης Τσίπρας: Αναξιόπιστος ο Πρωθυπουργός

Για αναξιοπιστία ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο κατηγόρησε από το βήμα της Βουλής τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Για αναξιοπιστία ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο, κατηγόρησε από το βήμα της Βουλής τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Δυστυχώς για τη χώρα δεν έχετε καμία αξιοπιστία, είστε αναξιόπιστος και σε προσωπικό επίπεδο, παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, αναπτύσσοντας επίκαιρη ερωτήση του για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, τονίζοντας πως επανειλημμένως έχει αποδειχθεί ότι ο Πρωθυπουργος κορόιδεψε τον ελληνικό λαό (με την αναφορά περί προσωπικής αναξιοπιστίας του κ. Παπανδρέου να πυροδοτεί φραστικό επεισόδιο του κ. Τσίπρα με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη).

Το θέμα, είπε, είναι από ποια σκοπιά βλέπει το μνημόνιο κανείς, από τη σκοπιά των εργαζομένων και της κοινωνίας ή της οικονομικής ολιγαρχίας και των τραπεζιτών;

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ότι η εκποίηση -όπως είπε- της δημοσιας περιουσίας θα είναι ίσως το πιο οδυνηρό από όσα έχει φέρει στη χώρα το μνημόνιο, ρωτώντας τον Πρωθυπουργό πως θα στηρίξει την ανάπτυξη αν η κυβέρνηση ξεπουλήσει στρατηγικής σημασίας δημόσια περιουσία, όπως τη ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ, το ΤΤ και την Αγροτική.

Όπως εκτίμησε, η υπόθεση των (αποκρατικοποιήσεων ύψους) 50 δισ. ευρώ ενδεχομένως να είναι το πιο οδυνηρό και απεχθές πρόγραμμα που έχει συμβεί στη χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά, «πολύ πιο οδυνηρό και από τις υπόγειες επαφές σας», καλώντας τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να κάνουν πίσω.

Επιτροπή για τον έλεγχο του χρέους

Κατά τη συζήτηση της ερώτησης του, ο κ. Τσίπρας έθεσε εξάλλου και το θέμα της σύστασης ειδικής επιτροπής για τον έλεγχο του χρέους, αίτημα στο οποίο όπως υποστήριξε, απαντησε αρνητικά η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Στο θέμα παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος σημείωσε πως για μία τετοια ad hoc επιτροπή χρειάζεται ομοφωνία, ενώ δεν θα είχε και τις απαραίτητες αρμοδιότητες για τη διερεύνηση του χρέους. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι στη Διάσκεψη των Προέδρων ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κ. Εξαρχος πρότεινε να διερευνηθεί το ζήτημα του χρέους από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, θέμα για το οποίο θα αποφασίσει η Βουλή.

Θέλετε να ζείτε στο δικό σας παραμύθι, αλλά οι καιροί μας κρίνουν όλους, απάντησε ο Γ. Παπανδρέου. Καταγγείλατε την κυβέρνηση χωρίς καμία βάση, αλλά εμείς θέλουμε τη διερεύνηση για το χρέος μέσα από την Επιτρποή Θεσμών. Θέλουμε φως και για το χρέος και αλήθειες όσο κι αν πονούν, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε για μία ακόμη φορά τον κ. Τσίπρα ότι μιλάει για «μνημόνιο χρεοκοπίας» «λες και όλα ξεκίνησαν το 2009». «Σας καλώ», πρόσθεσε, «να δείτε δίπλα σας στα έδρανα της ΝΔ, στους νέους συνοδοιπόρους σας της Νέας Δημοκρατίας», και συνεχίζοντας μίλησε για μνημόνιο σωτηρίας της χώρας. Καταφέραμε να πάρουμε την αναγκαία ανάσα, τόνισε, ρωτώντας τον κ. Τσίπρα: «Τι θέλετε, τί προτείνετε να διώξουμε το ΔΝΤ; Θέλετε να ακυρώσουμε το δάνειο των 110 δισ.; Πείτε το, πείτε ότι είναι πρότασή σας, πείτε στον συνταξιούχο και τους δημόσιους υπαλλήλους πώς θα πληρωθούν τους επόμενους μήνες αν δεν εισπράξουμε την πέμπτη δόση». «Δεν θέλετε να δείτε την αλήθεια», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός και κάλεσε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να μην παίζει με τα βάσανα της χώρας. Τη χρεοκοπία δεν τη ζήσατε γιατί εμείς κάναμε το καθήκον μας, υποστήριξε και τον κατηγόρησε ότι καπηλεύεται τον πόνο «με τσάμπα ρητορική».

Δεν προτείνετε λύσεις, αλλά μόνο «το δεν πληρώνω» με συνέπειες για τις επόμενες γενιές. Λέτε να μην αξιοποιήσουμε τη δημοσια περιουσία και βρίσκετε εύκολο άλλοθι να γίνεστε υποστηρικτές κάθε κατεστημένου, όμως η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. Εμείς κατέληξε απορρίπτουμε την προσπάθεια ισοπέδωσης των πάντων ενώ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι ταυτίζεται με τον κ. Σαμαρά και την παράταξη που συνδέθηκε με τον καιροσκοπισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αντιπολίτευση στον Καραμανλή που θα μας πείτε συνέταιρους της Δεξίας, εσείς που έχετε γίνει η πιο δεξιά κυβέρνηση από την αντιπολίτευση και μετά, ανταπάντησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θυμάστε τι κάνατε το Νοεμβριο του 2009; Καλούσατε τους πολιτικούς αρχηγούς υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μας λέγατε για τη διαφθορά. Αυτό κάνατε γιατί ανοίξατε την κερκόπορτα για το ΔΝΤ και γιατί "τα κάνατε πλακάκια" με τον κ. Καραμανλή. Γι αυτό δεν μιλάει ενάμιση χρόνο τώρα», παρατήρησε και στο ίδιο ύφος πρόσθεσε:

«Ξεπουλάτε τη ΔΕΗ, την ΕΥΑΘ την ΕΥΔΑΠ, το ελληνικό, μεγάλες εκτάσεις, δεν είναι κυβέρνηση αυτό μεσιτικό ταμείο είναι, ατζέντηδες θα καταντήσετε».