Αναγκαία χαρακτήρισε τη συνεργασία Κράτους - Εκκλησίας ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο Μέγαρο Μαξίμου. Συγκρότηση κοινής επιτροπής για την εξέταση των θεμάτων της Εκκλησίας.
Αναγκαία χαρακτήρισε τη συνεργασία Κράτους - Εκκλησίας ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου κατά τη συνομιλία του με τον Αρχιεπίσκοπο, χρειάζεται η συνέργεια, η συνεργασία του κράτους και της Εκκλησίας, «ο καθένας» όπως είπε, «με τον ιδιαίτερο ρόλο του», για «να μπορέσουμε να μιλήσουμε και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα, αλλά ιδιαίτερα να δώσουμε ελπίδα και αισιοδοξία».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συμφώνησε με τον Πρωθυπουργό τονίζοντας παράλληλα πως «ο λαός προσβλέπει με αγωνία και έχει απαιτήσεις για να ξεπεραστεί η κρίση», γι αυτό «πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που θα ανακουφίσουν τον κόσμο».
Θεσμική σχέση αποκτά ο διάλογος Πολιτείας - Εκκλησίας
Στη συνάντηση αποφασίστηκε η συγκρότηση κοινής επιτροπής κυβέρνησης και Ιεράς Συνόδου για να συζητηθούν αναλυτικά όλα τα θέματα που αφορούν την Εκκλησία. Όπως εκτιμάται, με την εξέλιξη αυτή ο διάλογος ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία αποκτά πλεον και θεσμική σχέση.
Στην Επιτροπή, της οποίας θα προεδρεύει η υπουργός Παιδείας, θα μετέχουν υπουργοί ή εκπρόσωποι των υπουργείων Υποδομών, Υγείας, Οικονομικών και Πολιτισμού.
Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η ηγεσία της Εκκλησίας ζήτησε από την κυβέρνηση την αποδέσμευση των κεφαλαίων της που διατηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τις προωθούμενες ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο περί μεταμοσχεύσεων, για την «εικαζόμενη συναίνεση» και την κάρτα του Πολίτη.
Ενα ακόμα αίτημα ήταν να υπάρχει ελαστικότερη εφαρμογή της ρύθμισης 1 προς 5 στις προσλήψεις και μεταθέσεις ιερέων.
Παρούσα στη συνάντηση ήταν και η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου η οποία ανέλυσε στον Αρχιεπίσκοπο και τους ιεράρχες τη φιλοσοφία του Νέου Λυκείου όπου προβλέπεται συγκεκριμένος τρόπος διδασκαλίας των Θρησκευτικών. Σημειώνεται πως η Εκκλησία έχει ήδη εκφράσει ενστάσεις, ζητώντας περισσότερο και ευρύτερο χρόνο διδασκαλίας.
Ολα τα επιμέρους ζητήματα, θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα με τα αρμόδια υπουργεία, μέσω της επιτροπής που θα συγκροτηθεί.
Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε στο Μαξίμου αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου αποτελούμενη από τους μητροπολίτες Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιο, Νέας Σμύρνης Συμεών, Ελλασσόνας Βασίλειο, ο οποίος είναι και πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου πρωτοπρεσβύτερος Μάρκος Βασιλάκης.
Από κυβερνητικής πλευράς, παρόντες στη συνάντηση εκτός από την υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ήταν ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλειας, Χρήστος Αηδόνης.