Πολιτική
Παρασκευή, 06 Μαΐου 2011 15:06

ΝΔ: Τροπολογία για τη θέσπιση δημοσίων Προτύπων Σχολείων

Πρωτοβουλία για τη θέσπιση και πάλι δημοσίων προτύπων σχολείων, τα οποία είχαν καταργηθεί το 1985 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει η ΝΔ.

Πρωτοβουλία για τη θέσπιση και πάλι δημοσίων προτύπων σχολείων, τα οποία είχαν καταργηθεί το 1985 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει η ΝΔ.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης, βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν τροπολογία σε σχετικό σχέδιο νόμου. Σύμφωνα με τους βουλευτές, με τη ρύθμιση αυτή το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα θα μπορέσει να ανταποκριθεί πληρέστερα στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η ίδρυση των Προτύπων σχολείων μπορεί να τραβήξει «προς τα πάνω» όλο το εκπαιδευτικό σύστημα.

Ειδικότερα, την ίδρυση Πρότυπων Σχολείων (Γυμνασίων και Λυκείων) και την εισαγωγή σε αυτά με εξετάσεις, εισηγούνται με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κ. Τασούλας, ο πρώην υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος και οι πρώην υφυπουργοί Σπ. Ταλιαδούρας και Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Τονίζουν ότι τα σχολεία αυτά μπορούν να ιδρυθούν με Προεδρικά Διατάγματα, που εκδίδονται έπειτα από πρόταση των υπουργών και θα έχουν ως αποστολή την παροχή παιδείας υψηλού επιπέδου, την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε μαθητή και την επίτευξη του στόχου της αριστείας.

Οι βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν επίσης ότι τα ιστορικά πρότυπα σχολεία, όπως η Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, η Ιωνίδειος Σχολή Πειραιώς και το Βαρβάκειο - που συνδέονται άμεσα με κληροδοτήματα, διαθήκες ή δωρεές- μπορούν να λειτουργήσουν με βάση το καταστατικό ίδρυσής τους και όποιες προσθήκες είναι αναγκαίες ως πρότυπα σχολεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ