Κόσμος
Παρασκευή, 06 Μαΐου 2011 15:16

Συρία: 26 νεκροί στις διαδηλώσεις

Στους 26 ανέρχονται οι νεκροί διαδηλωτές κατά τις σημερινές συγκρούσεις με τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας στις πόλεις Χομς, Χάμα και Τζάμπλα, όπως έγινε γνωστό απόψε από ακτιβιστές.

Στους 26 ανέρχονται οι νεκροί διαδηλωτές κατά τις σημερινές συγκρούσεις με τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας στις πόλεις Χομς, Χάμα και Τζάμπλα, όπως έγινε γνωστό απόψε από ακτιβιστές.

Στη Χομς σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι όταν οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους που διαδήλωνε στην Μπαμπ Ντρέιμπ, στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αλλοι έξι διαδηλωτές σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας τη Χάμα, που απέχει 210 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Δαμασκό και άλλοι δύο στην Τζάμπλα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στη Λαττάκεια σκοτώθηκε ένας διαδηλωτής και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις. Οι ακτιβιστές δεν διευκρίνισαν πού και πότε σκοτώθηκε ο 26ος διαδηλωτής.

Εν τω μεταξύ, η μυστική αστυνομία της Συρίας συνέλαβε το ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης Ριάντ Σάιφ, ο οποίος έπαιρνε μέρος σε διαδήλωση εναντίον του καθεστώτος στην περιοχή Μιντάν στην κεντρική Δαμασκό, σύμφωνα με κόρη του και ακτιβιστές.

«Έβαλαν τον πατέρα μου σε ένα λεωφορείο με άλλους διαδηλωτές που συνελήφθησαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων κοντά στο τζαμί αλ Χάσαν», δήλωσε η Τζουμάνα Σάιφ στο Reuters.

Εξάλλου περίπου 2.000 κάτοικοι του ανατολικού προαστίου της Δαμασκού Σάκμπα πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στους κεντρικούς δρόμους ζητώντας την απελευθέρωση εκατοντάδων συγγενών τους που έχουν συλληφθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες, όπως δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

«Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα, κάποιοι από τους διαδηλωτές προσπάθησαν να προχωρήσουν προς το κέντρο της Δαμασκού, 6 χιλιόμετρα μακριά, όμως οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν κλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούσαν στο κέντρα από τα προάστια.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ