Σε έκτακτη σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλoντ Γιούνκερ, συμμετείχε το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. «Είναι απολύτως προφανές ότι, στη συζήτηση αυτή ούτε συζητήθηκε, ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.
Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συμμετείχε το απόγευμα της Παρασκευής σε σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Η έκτακτη αυτή σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20 και ο Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
«Είναι απολύτως προφανές ότι, στη συζήτηση αυτή ούτε συζητήθηκε ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως ανεύθυνα και για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης», τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας και να μπει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης», καταλήγει η ανακοίνωση.
Σε δηλώσεις του νωρίτερα στο MarketWatch ο Λουκάς Παπαδήμος τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ ο Γιώργος Πεταλωτής στη ΝΕΤ ανέφερε τα εξής:
«Οφείλουμε όλοι μας να στεκόμαστε με υπευθυνότητα στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις. Να δείξουμε εμπιστοσύνη στην προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε οποιοδήποτε ανυπόστατο και αναληθές δημοσίευμα να σταματά να δημιουργεί κλυδωνισμούς, που κάθε άλλο παρά με την πραγματικότητα έχουν σχέση. Η ελαφρότητα κάποιων δημοσιευμάτων θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ίδια στάση, με υπευθυνότητα. Η ελληνική κυβέρνηση το μόνο που έχει να κάνει είναι η δουλειά της, για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
»Από εκεί και πέρα πρέπει να σταματήσει κάθε φωνή, κάθε δημοσίευμα που υπονομεύει και την ίδια την υπόσταση του ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα που τηρεί με επιτυχία, ήδη καταρτίζουμε και σε λίγο θα καταθέσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο της χώρας μας για την οριστική έξοδο από την κρίση, τον οδικό χάρτη. Έτσι ώστε μετά να περάσουμε πραγματικά σε μια διαφορετική Ελλάδα. Όλα τα άλλα είναι ανυπόστατες ελαφρότητες που μόνο ζημιά κάνουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
ΥΠΟΙΚ: Προβοκάτσια
Nωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών είχε χαρακτηρίσει προβοκάτσια το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο, στην ηλεκτρονική του έκδοση, ανέφερε πως η Ελλάδα σκέφτεται να εγκαταλείψει το ευρώ και πως για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο στο Λουξεμβούργο. Στην ατζέντα της συνάντησης, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν και το ενδεχόμενο προσεχούς αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας.
«Το δημοσίευμα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ, πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από τις Κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ.
Τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του Ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
«Για το δημοσίευμα του Der Spiegel ισχύει μόνον η δήλωση του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου. Δεν ισχύει τίποτε άλλο. Χρειάζεται πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, ψυχραιμία και προσοχή. Και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, στους Έλληνες, στην Κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα. Αναφέρομαι σε όλους τους παράγοντες, οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε ένα παιχνίδι το οποίο μπορεί να αποβεί εξαιρετικά βλαπτικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για το ίδιο το ευρώ».
Τα παραπάνω δήλωσε μεταξύ άλλων και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος http://www.naftemporiki.gr/news/story.asp?id=1967031&preview=on .
Το δημοσίευμα προκάλεσε μπαράζ διαψεύσεων και από τη γερμανική κυβέρνηση αλλά και από τον εκπρόσωπο του προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Δεν υπάρχουν τέτοιου είδους σχέδια, δήλωσε στο Reuters πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.
O εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε το δημοσίευμα «εντελώς λάθος». «Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοια συνάντηση», δήλωσε στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο o Γκι Σουλέρ.
Τι λέει το δημοσίευμα
Το Spiegel online ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες του, ότι «η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να εγκαταλείψει το ευρώ και να επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα, τη δραχμή. Η Κομισιόν σήμανε συναγερμό και συγκάλεσε για απόψε έκτακτη σύσκεψη στο Λουξεμβούργο. Θέμα της σύσκεψης είναι η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η αναδιάρθρωση του χρέους της».
Το δημοσίευμα γράφει ότι «λόγω της τεταμένης κατάστασης έχει επιβληθεί άκρα μυστικότητα για τη συνάντηση στο Λουξεμβούργο. Συμμετέχουν μόνον οι υπουργοί Οικονομικών συνοδευόμενοι από έναν μόνον συνεργάτη τους. Εκ μέρους της Γερμανίας συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο υφυπουργός Γιουργκ Ασμουσεν».
Σύμφωνα με το Spiegel, ο κ. Σόιμπλε θέλει πάση θυσία να αποτρέψει τους Έλληνες από την έξοδο από το ευρώ. Στις αποσκευές του για το Λουξεμβούργο έχει έκθεση του υπουργείου του, η οποία προειδοποιεί για τις συνέπειες. «Θα υπάρξει μια δραστική υποτίμηση του νέου νομίσματος της χώρας έναντι του ευρώ» επισημαίνεται στην έκθεση. Εκτιμάται ότι η απώλεια της ισοτιμίας θα είναι στο 50%. Αυτό θα οδηγούσε σε δραστική αύξηση του χρέους της χώρας. Οι άνθρωποι του Σόιμπλε υπολογίζουν ότι στην περίπτωση αυτή το χρέος της Ελλάδας θα φτάσει στο 200% του ΑΕΠ.
«Η αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν αναπότρεπτη. Με απλά λόγια η Ελλάδα θα κήρυττε πτώχευση» γράφει το περιοδικό.
Το δημοσίευμα θεωρεί διαφιλονικούμενη τη νομική πτυχή της εξόδου από την ευρωζώνη. Όπως γράφει «σύμφωνα με την άποψη νομικών η χώρα θα έπρεπε να εγκαταλείψει ταυτόχρονα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».