Κόσμος
Κυριακή, 08 Μαΐου 2011 13:23

Λιβύη: Μαίνονται οι μάχες στη Μιζουράτα

Σφοδρές μάχες μαίνονται σήμερα κοντά στη Μιζουράτα, πόλη την οποία πολιορκούν εδώ και δύο μήνες οι κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης, μετά τον χθεσινό βομβαρδισμό δεξαμενών καυσίμων.

Σφοδρές μάχες μαίνονται σήμερα κοντά στη Μιζουράτα, πόλη την οποία πολιορκούν εδώ και δύο μήνες οι κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης, μετά τον χθεσινό βομβαρδισμό δεξαμενών καυσίμων.

Οι μάχες διεξάγονται στα δυτικά της Μιζουράτας, στην περιοχή Μουργκέγια.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Λιβύης μετέδωσε νωρίτερα ότι ομάδες εξεγερμένων από τη Μιζουράτα παραδόθηκαν στις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο λίβυο ηγέτη. Το τηλεορπτικό δίκτυο αλ Τζαμαχιρίγια δεν διευκρίνισε πόσοι είναι αυτοί οι εξεγερμένοι, όμως επικαλέστηκε έναν εκπρόσωπο του στρατού ο οποίος δήλωσε ότι κάποιοι από αυτούς που παραδόθηκαν ηχογράφησαν «ομολογίες» που θα μεταδοθούν αργότερα από την τηλεόραση.

Στο μεταξύ, συνεχίζει να βγαίνει πυκνός καπνός από τη μεγάλη φωτιά που καίει ακόμα τις δεξαμενές καυσίμων στο λιμάνι και η οποία είναι ορατή από την πόλη των περίπου 500.000 κατοίκων. Ήδη έχουν αρχίσει να σχηματίζονται ουρές στα πρατήρια καυσίμων εν μέσω ανησυχιών για ελλείψεις στην αγορά.

Οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι εντατικοποίησαν το Σάββατο τις επιθέσεις τους εναντίον του λιμανιού της Μιζουράτας. Σήμερα το πρωί ένας πύραυλος Γκραντ έπληξε μία δεξαμενή πετρελαίου κοντά στο λιμάνι. Η πυρκαγιά που προκλήθηκε εξαπλώθηκε και σε διπλανές δεξαμενές.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις «κατέστρεψαν μόνο τις δεξαμενές που ήταν γεμάτες», δήλωσε ο Αχμεντ Μοντάσερ, εκ των εξεγερμένων. «Κάποιος τους έδωσε τις ακριβείς συντεταγμένες των δεξαμενών. Αυτό αποδεικνύει ότι μέσα στην πόλη υπάρχει κάποιος που συνεργάζεται με τον Καντάφι», πρόσθεσε.

Εκτός από την έλλειψη τροφίμων οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι επίσης με την έλλειψη τροφίμων αλλά και με τη μετακίνηση του πληθυσμού εξαιτίας των μαχών. Πολλές οικογένειες από τα περίχωρα της Μιζουράτας αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο κέντρο της πόλης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο