Κόσμος
Κυριακή, 08 Μαΐου 2011 19:06

ΗΠΑ: Καμία ένδειξη ότι το Πακιστάν γνώριζε για τον Μπιν Λάντεν

Χαμηλώνει τους τόνους της αντιπαράθεσης με το Ισλαμαμπάντ η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η πακιστανική κυβέρνηση γνώριζε πως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ζούσε στη χώρα.

Χαμηλώνει τους τόνους της αντιπαράθεσης με το Ισλαμαμπάντ η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η πακιστανική κυβέρνηση γνώριζε πως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ζούσε στη χώρα.

«Μπορώ να σας πω ότι δεν έχω δει στοιχεία που θα μας οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η πολιτική, στρατιωτική ηγεσία ή οι μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν για τον Μπιν Λάντεν», δήλωσε ο σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφάλειας Τομ Ντόνιλον στην τηλεοτπική εκπομπή Meet the Press του δικτύου NBC.

Πρόσθεσε πάντως ότι η κατοικία του Μπιν Λάντεν στην πόλη Αμπονταμάντ «πρέπει να ερευνηθεί». «Οι Πακιστανοί έχουν πει ότι θα την ερευνήσουν. Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα στο Πακιστάν αυτή τη στιγμή. Πώς μπόρεσε να συμβεί κάτι τέτοιο; Πρέπει να το ερευνήσουμε. Πρέπει να συνεργαστούμε με του Πακιστανούς. Και τους πιέζουμε να προχωρήσουν σε αυτή την έρευνα», επεσήμανε ο Ντόνιλον.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι οι πακιστανοί αξιωματούχοι πρέπει να ενημερώσουν τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για τα στοιχεία που έχουν συλλέξει από το σπίτι όπου διέμενε ο Μπιν Λάντεν, αλλά και τους επιτρέψουν να ανακρίνουν τις τρεις γυναίκες του.

Ο Ντόνιλον χαρακτήρισε το θάνατο του Μπιν Λάντεν «πραγματικό χτύπημα» για την αλ Κάιντα. Ανέφερε επίσης πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησεις το τρομοκρατικό δίκτυο στα τέλη του περασμένου έτους βρισκόταν στην πιο αδύναμη θέση που έχει βρεθεί από το 2001, όμως εξακολουθούσε να είναι επικίνδυνο.

«Με τα μέτρα που πήραμε με την επιχείρηση στο κτιριακό συγκρότημα στο Πακιστάν και το θάνατο του Μπιν Λάντεν (η αλ Κάιντα) είναι ακόμη πιο αδύναμη», υπογράμμισε. Παρόλα αυτά οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να δηλώσουν ότι η αλ Κάιντα νικήθηκε στρατηγικά», καθώς «παραμένει απειλή για τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ομπάμα, ο δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης, ο αιγύπτιος Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, αν και είναι ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης στον κόσμο, είναι «πολύ μακριά από το να γίνει ηγέτης» της αλ Κάιντα.

Όσον αφορά στα έγγραφα που υπήρχαν στην κατοικία του Μπιν Λάντεν, ο Ντόνιλον αρνήθηκε να σχολιάσει αν βρέθηκαν στοιχεία που να αποκαλύπτουν ότι η αλ Κάιντα σχεδίαζε συγκεκριμένες επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε σήμερα από την πακιστανική κυβέρνηση να επιμεληθεί μία έρευνα με θέμα το δίκτυο των υποστηρικτών, από το οποίο μπορεί να επωφελήθηκε ο Οσάμα μπιν Λάντεν όσο χρόνο διέμεινε στην ασιατική χώρα.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι η κυβέρνησή του πράγματι σκέπτεται ότι «ο Μπιν Λάντεν μπορεί να επωφελήθηκε από ένα δίκτυο υποστηρικτών στο Πακιστάν (...) χωρίς όμως να μπορεί να γνωρίζει (η κυβέρνηση των ΗΠΑ) ακριβώς ποιό ήταν το δίκτυο αυτό».

«Αρα, θα πρέπει να ερευνήσουμε αυτό το θέμα, το Πακιστάν πρέπει να το ερευνήσει», τόνισε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι, «έχει λάβει την διαβεβαίωση ότι πράγματι η πακιστανική κυβέρνηση εύχεται να βρεί τί είδους υποστηρίξεων μπορεί να απολάμβανε ο μπιν Λάντεν».

Ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι αποδέχεται πως «για τέτοιας φύσης ζητήματα, η απάντηση δεν είναι δυνατόν να δοθεί μέσα σε τρείς-τέσσερις μόνο ημέρες».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters