Κόσμος
Τρίτη, 10 Μαΐου 2011 11:42

Λιβύη: ΝΑΤΟϊκές επιδρομές στην Τρίπολη

Νέες πυραυλικές επιδρομές εξαπέλυσε σήμερα το ΝΑΤΟ εναντίον στόχων στην Τρίπολη, μεταξύ των οποίων φέρεται να περιλαμβάνεται το κτηριακό σύμπλεγμα του Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Λίβυοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τέσσερα παιδιά τραυματίστηκαν.

Νέες πυραυλικές επιδρομές εξαπέλυσε σήμερα το ΝΑΤΟ εναντίον στόχων στην Τρίπολη, μεταξύ των οποίων φέρεται να περιλαμβάνεται το κτηριακό σύμπλεγμα του Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Λίβυοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τέσσερα παιδιά τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τα δύο σοβαρά, από θραύσματα γυαλιού λόγω των επιδρομών του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι αρχές παρουσίασαν σε δημοσιογράφους νοσοκομείο της Τρίπολης όπου κάποια τζάμια είχαν σπάσει, πιθανώς λόγω των εκρήξεων από επιδρομή του ΝΑΤΟ σε παρακείμενο πύργο τηλεπικοινωνιών.

Οι δημοσιογράφοι μεταφέρθηκαν επίσης σε κυβερνητικό κτήριο όπου στεγαζόταν η ύπατη αρμοστεία για τα παιδιά, το οποίο είχε καταρρεύσει πλήρως. Το εν λόγω κτήριο είχε υποστεί ήδη καταστροφές, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, από προηγούμενη επίθεση του ΝΑΤΟ στις 30 Απριλίου.

«Η κατεύθυνση τουλάχιστον μίας από τις εκρήξεις καταδεικνύει ότι στόχος ήταν το κτηριακό σύμπλεγμα του Καντάφι», δήλωσε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας.

Έκκληση ΟΗΕ για παύση εχθροπραξιών

Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, Βάλερι Αμος, απηύθυνε έκκληση για παύση των εχθροπραξιών στη Λιβύη προκειμένου να αμβλυνθεί η ανθρωπιστική κρίση.

Ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να διασφαλίσει ότι όλες οι πλευρές σέβονται το διεθνές δίκαιο, ενώ καταδίκασε τη χρήση βομβών διασποράς, ναρκών και εναέριων βομβαρδισμών.

«Οι ευρείες ελλείψεις έχουν παραλύσει τη χώρα με τρόπους που θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο γενικό πληθυσμό τους επόμενους μήνες, ειδικά στους πιο φτωχούς κι ευάλωτους», όπως είπε, προσθέτοντας ότι περίπου 746.000 έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από την αρχή των συγκρούσεων μεταξύ αντικαθεστωτικών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Είπε επίσης ότι η κατάσταση στη Μισράτα, που βρίσκεται υπό πολιορκία από τις κυβερνητικές δυνάμεις, είναι κρίσιμη και υπάρχουν ελλείψεις σε νερό και τρόφιμα.

Την ίδια στιγμή, εξεγερμένοι στη Μισράτα ισχυρίζονται ότι έχουν απωθήσει τα κυβερνητικά στρατεύματα από τα περίχωρα της πόλης. Όπως αναφέρουν, η πόλη παραμένει περικυκλωμένη, αλλά οι εξεγερμένοι έχουν προωθηθεί περίπου 30 χλμ. στα δυτικά.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου επισήμανε ότι οι αντικαθεστωτικοί έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τμήμα της ακτογραμμής προς την πρωτεύουσα.