Πολιτική
Τρίτη, 10 Μαΐου 2011 13:46

Στο υπουργικό θα τοποθετηθούν Α.Λοβέρδος και Χ. Καστανίδης

«Ό,τι έχω να πω, θα το εκθέσω στο υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αρνούμενος να απαντήσει σε ερωτήσεις αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του. Ανάλογη στάση τήρησε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, κατά την κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον κ. Λοβέρδο.

«Ό,τι έχω να πω, θα το εκθέσω στο υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αρνούμενος να απαντήσει σε ερωτήσεις αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του. Ανάλογη στάση τήρησε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον κ. Λοβέρδο.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καστανίδης αρνήθηκε ότι έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, όπως αναφέρθηκε σήμερα σε μερίδα του ημερήσιου Τύπου.

Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν ότι επεξεργάζονται νομοθετικά μέτρα για την υιοθεσία, την προστασία των ανηλίκων και τη σύσταση εθνικής γραμμής παιδικής προστασίας.

Εξάλλου, ο κ.Λοβέρδος γνωστοποίησε ότι το διήμερο 13-15 Μαΐου 2011 το υπουργείο Υγείας θα εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του προς τους προμηθευτές του και τον Ιούνιο με Ιούλιο 2011 θα κλείσει τις υποχρεώσεις του 2010, ενώ επανέλαβε ότι υπάρχουν τα χρήματα για τους προμηθευτές.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λοβέρδος αναμένετο να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό πριν από τη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1968371 .

«Κάθε υπουργός έχει ευθύνη για ότι λέει, αλλά η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά και εκφράζεται δια του Πρωθυπουργού», παρατήρησε στο pressroom ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας. Όπως είπε, ο κ. Λοβέρδος είπε την άποψή του και είναι λογικό κάθε υπουργός να εκφράζει ανησυχίες και αγωνίες, όμως την κυβερνητική λειτουργία την εγγυάται ο πρωθυπουργός και συνολικά η ίδια η κυβέρνηση, σημείωσε.

Όσο για τις διαδοχικές συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τους κορυφαίους υπουργούς πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις χαρακτήρισε φυσιολογικές συναντήσεις εργασίας, ενώ για μία ακόμη φορά διέψευσε πως υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ούτε και θέμα ανασχηματισμού. «Εχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε», τόνισε.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά ότι «δεν υπάρχει θέμα αυξημένης πλειοψηφίας για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος», κληθείς να σχολιάσει τόσο τη σχετική πολιτική τοποθέτηση του υπουργού Υγείας, όσο και την ταυτόσημη άποψη που φέρεται να έχουν διατυπώσει κι άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης, μετά το θόρυβο που προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας, αλλά και της υπουργού Παιδείας, χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση «σκορποχώρι».

«Οι υπουργοί αντιπολιτεύονται εαυτούς και τους συναδέρφους τους. Αντί να παράγουν έργο αντιπολιτεύονται τον εαυτό τους. Αυτή είναι η εικόνα της κυβέρνησης, ένα σκορποχώρι», είπε χαρακτηριστικά και παρατήρησε ότι ο κ. Λοβέρδος αυτά που είπε χθες τα είχε επαναλάβει και κατά το παρελθόν και κανείς δεν συγκινήθηκε.

Ερωτηθείς σχετικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαππας, αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Λοβέρδου, επεσήμανε την ανάγκη συσπείρωσης και ενότητας, τάχθηκε εναντίον των πρόωρων εκλογών και εξέφρασε την αντίθεση του να ψηφιστούν τα προγράμματα από 180 βουλευτές όπως πρότεινε ο υπουργός Υγείας.

«Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων πρέπει να ψηφιστεί με 150. Διότι δεν θα μπορούμε να δικαιολογήσουμε στον ελληνικό λαό γιατί το Μνημόνιο ψηφίστηκε πέρυσι με 150 και γιατί πρέπει να αλλάξουμε φέτος. Και γιατί μ’ αρέσει να κρατώ μια συνεπή στάση, αυτό που είπα και πέρυσι, θέλω να το κάνω και φέτος», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ρ/σ Βήμα FM.

Τη διαφωνία του με το να ψηφιστεί από 180 βουλευτές το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, εξέφρασε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Παπαϊωάννου, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί ως εκβιασμός. «Γιατί να χρειαστούν 180 ψήφοι; Σε κάθε περίπτωση, επειδή η κυβέρνηση πρέπει να δείξει τη συνέπειά της, είμαι από εκείνους που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να ανοίξουμε συζήτηση για 180. Γιατί θα εκληφθεί ότι σήμερα ο κ. Παπανδρέου εκβιάζει το σύστημα. Αυτή θα ήταν η ερμηνεία κι ότι από αυτό πάει να προκαλέσει εκλογές. Αρα πάει να κάνει εκλογές, που δεν ξέρεις ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, άρα τα παρατάει», δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

«Την ώρα που η κοινωνία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας κυριαρχεί, η κυβέρνηση χωρίς συνοχή τροφοδοτεί την αγωνία και το φόβο των πολιτών με την εικόνα που εμφανίζει», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Τέλος, ο επικεφαλής του «Άρματος Πολιτών» Γ. Δημαράς εκτίμησε πως ο Ανδρέας Λοβέρδος «μιλάει με την καρδιά και την ψυχή του και είναι ειλικρινής». «Πρέπει όλοι να δούμε τα πράγματα από την αρχή, να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε με την πλάτη στον τοίχο», σημείωσε και ζήτησε όλοι να βοηθήσουν, από όποιο μετερίζι βρίσκονται, προκειμένου η χώρα να πάει μπροστά.