Η Γερμανία στηρίζει την πρωτοβουλία της Γαλλίας για την ενίσχυση των ελέγχων στα εθνικά σύνορα της επικράτειας Σένγκεν. Συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Η Γερμανία στηρίζει την πρωτοβουλία της Γαλλίας για την ενίσχυση των ελέγχων στα εθνικά σύνορα της επικράτειας Σένγκεν.
Αυτό δήλωσε την Τρίτη στην εφημερίδα Le Figaro o Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χανς Πίτερ Φρίντριχ. Όπως είπε, «η πρόταση της Γαλλίας έχει ως στόχο να καταστήσει πιο ευέλικτη τη συνθήκη Σένγκεν που περιέχει ένα κενό: δεν προβλέπει την περίπτωση που ένα κράτος μέλος δεν ανταποκρίνεται στην υποχρέωσή του να προστατεύσει τα εξωτερικά του σύνορα. Υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία της Γαλλίας που στοχεύει να καλύψει αυτό το κενό».
«Η αρχή της ελεύθερης διακίνησης στους κόλπους της Ε.Ε δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Η ελεύθερη διακίνηση που είχε αποφασισθεί από τον (πρώην Γερμανό Καγκελάριο Χέλμουτ Κόλ) και τον (πρώην Γάλλο πρόεδρο) Φρανσουά Μιτεράν αποτελεί ένα από τα πιο απτά κεκτημένα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος για τους συμπολίτες μας», πρόσθεσε.
«Ωστόσο, είναι σημαντικό η συνθήκη Σένγκεν να ενισχυθεί για την αντιμετώπιση εξαιρετικών καταστάσεων», πρόσθεσε ο κ. Φρίντριχ που βρίσκεται στο Παρίσι για την διευρυμένη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των G8. Περίπου 25.000 μετανάστες από την Τυνησία έχουν καταφθάσει στην Ιταλία έχοντας εκφράσει την βούληση να μεταβούν στη Γαλλία, προκαλώντας εντάσεις μεταξύ Παρισιού και Ρώμης σχετικά με την τύχη τους. Ο Γερμανός υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι η «Ιταλία δεν έχει κανένα λόγο να διαμαρτύρεται για έλλειψη αλληλεγγύης». «Μόλις 25.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ιταλία από την αρχή της δημοκρατικής εξέγερσης» είπε. «Μια μεγάλη χώρα όπως η Ιταλία μπορεί να δεχθεί χωρίς μεγάλη δυσκολία περίπου 10.000 με 12.000 πρόσφυγες που επέλεξαν να μείνουν στο έδαφος της. Η αλληλεγγύη περιλαμβάνει επίσης και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων μας», πρόσθεσε.
Συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ
Η έκκληση από Παρίσι και Ρώμη για προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν λόγω της αναταραχής στη Βόρειο Αφρική συζητήθηκε στην ολομέλεια και αν ορισμένοι ζήτησαν επαναφορά των ελέγχων, άλλοι αμφισβήτησαν ακόμα και το κατά πόσον oι αριθμοί των προσφύγων δικαιολογούν τη χρήση της λέξης "κρίση" και οι περισσότεροι εξέφρασαν έντονη αντίθεση σε κάθε απόπειρα παράκαμψης της αρχής μιας Ευρώπης χωρίς (εσωτερικά) σύνορα.
Εκπροσωπώντας την ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Enikő Győri, μίλησε για "σοβαρό πρόβλημα που οδηγεί σε επανεξέταση της διαχείρισης των συνόρων" και ανακοίνωσε ότι οι κυβερνήσεις στο Συμβούλιο και εν συνεχεία στη σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο, θα εξετάσουν "τρόπους να υπάρξει εγγύηση της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ αλλά υψηλό επίπεδο εσωτερικής ασφάλειας". Σημείωσε δε ότι το σε κάθε περίπτωση η προσωρινή επιβολή ελέγχων στα σύνορα μεταξύ κρατών μελών θα πρέπει να βασισθεί σε αντικειμενικά κριτήρια και κατόπιν συμφωνίας σε επίπεδο ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, José Manuel Barroso, τόνισε ότι "η ελευθερία μετακίνησης είναι για την Ευρώπη ότι τα θεμέλια είναι για τα κτίρια: αν αφαιρεθεί κινδυνεύει όλο το οικοδόμημα". Θύμισε δε ότι η ίδια η Συνθήκη του Σένγκεν επιτρέπει την επιβολή ελέγχων σε έκτακτες περιπτώσεις για να τονίσει ότι "έκτακτες" πρέπει να σημαίνει ότι πραγματικά δεν υπάρχει απολύτως καμία άλλη λύση".
Σε ό,τι αφορά δε τις ίδιες τις χώρες που είναι οι πλέον εκτεθειμένες στη μετανάστευση, σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να αναμένουμε ότι θα μπορέσουν να διαχειρισθούν μόνες το πρόβλημα. "Η μετανάστευση είναι πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη και ως εκ τούτου απαιτεί ευρωπαϊκή λύση", κατέληξε.
Οι πολιτικές ομάδες
Με διαφορά απόψεων ως προς την αναγκαιότητα επιβολής έκτακτων μέτρων ελέγχου των συνόρων αλλά ακόμα και ως προς το κατά πόσον ο αριθμός των μεταναστών λόγω της κρίσης στη Βόρειο Αφρική δικαιολογεί καν τη χρήση του όρου "κρίση" εμφανίσθηκαν οι μεγάλες πολιτικές ομάδες του ΕΚ.
Μιλώντας εκ μέρους του κεντροδεξιού ΕΛΚ, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Manfred Weber, σημείωσε ότι το Σένγκεν είναι θεμελιώδης κατάκτηση των Ευρωπαίων την οποία "θα υπερασπισθούμε" και έφερε το παράδειγμα της Σουηδίας, η οποία κάθε χρόνο δέχεται περίπου 25.000 μετανάστες αλλά "από κανενός το μυαλό δεν πέρασε η ιδέα να αμφισβητήσει το Σένγκεν. Σημείωσε τέλος ότι οι αιτήσεις προσχώρησης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στο Σένγκεν δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν λόγω του προβλήματος που έχει ανακύψει.
Από την πλευρά των Σοσιαλιστών, ο ηγέτης τους στο ΕΚ, επίσης Γερμανός ευρωβουλευτής, Martin Schulz, τόνισε ότι για τα ευρωπαϊκά μεγέθη, 25.000 μετανάστες δεν αποτελούν καν "κρίση" και το πρόβλημα μπορεί να λυθεί εύκολα με σωστό καταμερισμό του βάρους μεταξύ των κρατών μελών. Θυμίζοντας δε και αυτός ότι η Συνθήκη του Σένγκεν διαθέτει μηχανισμούς για την αντιμετώπιση εκτάκτων γεγονότων κατηγόρησε ευθέως τη Γαλλία και την Ιταλία ότι δημιούργησαν το πρόβλημα και μετά απαίτησαν κλείσιμο των συνόρων για λυθεί: "δεν είναι δυνατόν να παγώνουν έτσι τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών" τόνισε, για να δηλώσει ότι "το ευρωπαϊκό πνεύμα χάνεται"…
Ο Βέλγος επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Guy Verhofstadt, μίλησε και αυτός με τη σειρά του για "δύο κυβερνήσεις που παίζουν πινγκ πονγκ στην πλάτη των προσφύγων" και τόνισε ότι η επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα είναι και πλήγμα κατά της ΕΕ και εκτός αναλογιών σε σχέση με το πρόβλημα: "θα πολεμήσουμε με όλες τις πολιτικές ομάδες κατά της επαναφοράς των ελέγχων" κατέληξε.
Από την άλλη πλευρά, εκπροσωπώντας τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές, ο Βρετανός Timothy Kirkhope, σημείωσε ότι "είναι η στιγμή να μην ασχοληθούμε μόνο με την ελευθερία μετακίνησης αλλά και με τη φρούρηση των συνόρων", μιλώντας για "προκλήσεις που δεν υπήρχαν" όταν σχεδιάσθηκε προ εικοσιπενταετίας το Σένγκεν, όπως "μαζική ανεργία, μετανάστευση από τη βόρειο Αφρική και τρομοκρατία". Το σύστημα είναι προβληματικό και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις νέες συνθήκες", κατέληξε.
"Η Γερμανία πήρε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μεταναστών κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία αλλά δεν βούλιαξε", παρατήρησε ο Γάλλος επικεφαλής των Πρασίνων, Daniel Kohn-Bendit, για να συνεχίσει "πάψτε να αντιμετωπίζετε το πρόβλημα της Βορείου Αφρικής σαν πρόβλημα ασφάλειας". Τόνισε δε ότι "η επαναφορά των ελέγχων στα (εσωτερικά) σύνορα θα ήταν στην ουσία έλεγχος της εμφάνισης του καθ' ενός: "οι μελαψοί, οι διαφορετικοί είναι εκείνοι που θα ελέγχονται"…
Ο δε Πορτογάλος ευρωβουλευτής Rui Tavares, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς σημείωσε ότι "δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος το Σένγκεν" γιατί αυτό θα έβλαπτε την Ευρώπη. "πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες", σημείωσε "αλλά αυτό περιλαμβάνει τους πολίτες της Συρίας, της Βεγγάζης και άλλων περιοχών".
Τέλος για την ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας, ο Βρετανός ευρωβουλευτής Nigel Farrage, σημείωσε ότι "ο καυγάς που έχει ξεσπάσει μεταξύ Γαλλίας και Ιταλία δείχνει ότι σε κάθε κρίση νικά το εθνικό κράτος" και όχι η Ευρώπη, ενώ απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso, τόνισε "επιτίθεστε σε εκείνους που θέλουν να ελέγχουν τα ίδια τους τα σύνορα, τους αποκαλείτε εξτρεμιστές, ξενοφοβικούς και λαϊκιστές. Όμως οι λαϊκιστές είναι, στην πραγματικότητα, δημοκράτες.
Αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα του ευρωπαϊκού Νότου ζητεί ο Γ. Παπανικολάου
Τη διενέργεια αυστηρότερων ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν ζήτησε κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του στη συζήτηση για τα μεταναστευτικά ρεύματα και το άσυλο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γ. Παπανικολάου.
Ο κ. Παπανικολάου πρότεινε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα σύνορα της Ελλάδας, της Ιταλίας και συνολικά του ευρωπαϊκού Νότου, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτά είναι τα σύνορα της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου και τα νότια σύνορα της ενωμένης Ευρώπης».
Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη να αναθεωρηθεί η συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της αμοιβαιότητας, ώστε να μοιραστούν δίκαια τα βάρη που πρέπει να επωμιστεί το κάθε κράτος μέλος.