Πολιτική
Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011 07:25

Σε κρίσιμη κατάσταση ο τραυματίας διαδηλωτής

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας ένας άνδρας, 31 ετών, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι κατά τη διάρκεια των χθεσινών εκτεταμένων επεισοδίων στην πορεία διαμαρτυρίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Ενας σοβαρά τραυματίας και 15 πιο ελαφριά, αστυνομικοί και πολίτες, είναι ο απολογισμός των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν χθες στην Αθήνα. Ο άνδρας, ηλικίας 31 ετών, μετά από επέμβαση στο κεφάλι, νοσηλεύεται σε καταστολή στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Κρατικού Νικαίας. Η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη, σύμφωνα με το ανακοινωθέν των θεράποντων γιατρών, και δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Αλλοι τέσσερις τραυματίες διαδηλωτές παραμένουν για νοσηλεία με χτυπήματα στο κεφάλι.

Συγκεκριμένα, το ανακοινωθέν που εκδόθηκε για την κατάσταση του τραυματία και υπογράφουν ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας και συντονιστής Διευθυντής της Β' Χειρουργικής Κλινικής, Σταμάτιος Πίνης και ο θεράπων ιατρός επιμελητής Α' της Νευροχειρουργικής Κλινικής Παναγιώτης Παπανικολάου, αναφέρει:

«Ο τραυματίας Καυκάς Ιωάννης, ετών 31, προσεκομίσθη στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ γύρω στις 14.45, μετά από αναφερόμενο ξυλοδαρμό. Η κλινική εξέταση ανέδειξε εξωτερικά τραύματα στο κρανίο, κυρίως δεξιά και ωτορραγία σύστοιχα.

Παρουσίαζε σταδιακή έκπτωση του επιπέδου συνείδησης, και μέχρι την ολοκλήρωση της παροχής πρώτων βοηθειών παρουσίασε κώμα με συνοδό ανισοκορία και χρειάστηκε να διασωληνωθεί επειγόντως.

Ο απεικονιστικός έλεγχος με επείγουσα αξονική τομογραφία εγκεφάλου ανέδειξε κατάγματα κρανίου και εκτεταμένο επισκληρίδιο αιμάτωμα δεξιού ημισφαιρίου, με αξιόλογη παρεκτόπιση της μέσης γραμμής του εγκεφάλου.

Οδηγήθηκε επειγόντως στο χειρουργείο όπου υποβλήθηκε σε κρανιοτομία για αφαίρεση του αιματώματος, αποσυμπίεση του εγκεφάλου και ανάσχεση της αιμορραγίας. Η επέμβαση ήταν επιτυχής. Ο ασθενής νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας υπό φαρμακευτική καταστολή και μηχανικό αερισμό. Παρά τη σχετική σταθεροποίηση η κατάσταση παραμένει κρίσιμη».

Η επιτροπή των γιατρών (ΕΙΝΑΠ) του νοσοκομείου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε καταγγέλλει τα επεισόδια, κάνει λόγο για δεκάδες τραυματίες και σημειώνει ότι ο τραυματίας διαδηλωτής «διακομίστηκε σε βαριά, προθανάτιο κατάσταση, με ανισοκορία και τεράστιο επισκληρίδιο αιμάτωμα».

Ερευνα για να εξακριβωθεί εάν οι αστυνομικοί φέρουν την ευθύνη για τον σοβαρό τραυματισμό του διαδηλωτή διέταξε το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε σχετική του ανακοίνωση επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Αμέσως μετά την ενημέρωση για τη διακομιδή σοβαρά τραυματισμένου ιδιώτη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, με εντολή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, διατάχθηκε η διενέργεια έρευνας σε βάθος για να διακριβωθούν τα αίτια και οι συνθήκες τραυματισμού του, καθώς και το ενδεχόμενο ευθύνης Αστυνομικών. Η έρευνα διεξάγεται υπό την εποπτεία αρμοδίου εισαγγελικού λειτουργού.

Στο Νοσοκομείο μετέβησαν ανώτατοι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής συνοδευόμενοι από εισαγγελέα. Στην έρευνα συμμετέχει και ιατροδικαστής της αντίστοιχης Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αντίστοιχες έρευνες, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, ενεργούνται και σε όσα νοσοκομεία αναφέρθηκαν τραυματισμοί ιδιωτών».

Χθες, περίπου 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανεργατικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ.

Τα επεισόδια άρχισαν περίπου στις 2 η ώρα το μεσημέρι όταν ο κόσμος έφτασε στη Βουλή, όπου άρχισαν να πέφτουν βόμβες κρότου λάμψης. Τα επεισόδια κλιμακώθηκαν στην Πανεπιστημίου και συνεχίστηκαν στα Εξάρχεια, όπου άγνωστοι έσπασαν τρία αυτοκίνητα. Την ίδια ώρα, περίπου 250 άτομα έφτασαν στο Πολυτεχνείο.

Οπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) έγιναν 30 προσαγωγές και 12 συλλήψεις.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες πραγματοποιήθηκαν τόσο στη συμπρωτεύουσα, όσο και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στον υαλοπίνακα ενός καταστήματος και σε τρία οχήματα. Προσήχθησαν 30 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν δώδεκα για διάφορα αδικήματα (ρίψη μολότοφ, χρήση σιδηρογροθιών, απρόκλητες σωματικές βλάβες). Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, τραυματίστηκαν 15 αστυνομικοί, διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε ειρηνικά από το Πεδίον του Αρεως στις 11 η ώρα το πρωΐ. Η πορεία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από την Ομόνοια.

Αλλαγή πολιτικής και «αποκατάσταση των αδικιών» ζήτησε στις χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος. «Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που η κυβέρνηση ενέταξε τη χώρα στη διεθνή επιτήρηση και τότε είχαμε πει ότι τα μέτρα είναι άδικα ανισομερή και είχαμε προβλέψει ότι θα είναι και αναποτελεσματικά. Σήμερα δυστυχώς δικαιωνόμαστε. Αποδεικνύεται ότι οι μόνοι που πλήρωσαν το μάρμαρο είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και κυρίως οι ανεργοί μας. Εξακολουθούν οι έχοντες και κατέχοντες, οι βασικοί υπεύθυνοι της κρίσης, να πίνουν στην υγειά των κοροΐδων. Αυτή η πολιτική δεν έχει μέλλον ότι όνομα και αν πάρει. Μνημόνιο δεύτερο ή μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος, τονίζοντας πως «απαιτείται μια πολιτική η οποία θα αποκαταστήσει τις αδικίες, θα ενισχύσει τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και θα δώσει μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση της ανεργίας».

Όσο για τα περί συναίνεσης σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε πως για να υπάρχει συναίνεση και συστράτευση, «θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να αποκατασταθούν οι αδικίες που έπεσαν ως πέλεκυς στο κεφάλι των μισθωτών και των συνταξιούχων, να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, η φοροκλοπή από τους γνωστούς και επωνύμους». «Απαιτείται», πρόσθεσε, «πολιτική βούληση, να συγκρουστεί η πολιτική της κυβέρνησης με αυτά τα συμφέροντα. Θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια παντού. Αντ’ αυτού βλέπουμε το πλυντήριο των παραγραφών να λειτουργεί και στη Βουλή με απίθανη ταχύτητα. Καμία δήμευση περιουσιών όλων αυτών που έκλεψαν τον ελληνικό λαό δεν έχει γίνει».

Καταλήγοντας, ο κ. Παναγόπουλος τάχθηκε κατά των σχεδίων ιδιωτικοποίησης επιχειρήσεων όπως η ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, λέγοντας πως «τα δίκτυα οι υποδομές, οι επιχειρήσεις που παράγουν κοινωνικά αγαθά, όπως την ενέργεια και το νερό, δεν μπορούν να παραδοθούν στις αδηφάγες ορέξεις των ιδιωτών».

«Η πολιτική των πάνω, που οδηγεί στην οργανωμένη ελεγχόμενη χρεοκοπία, είναι σαν γράμμα βουλωμένο που δεν χρειάζεται να το ανοίξεις για να το διαβάσεις. Τώρα πρέπει να γραφτούν οι σελίδες του λαού, των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, να γραφτούν με μεγάλα γράμματα κυριολεκτικά, η αγανάκτηση να μετατραπεί σε δύναμη αντεπίθεσης ως το τέλος. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος», τόνισε από την πλευρά της η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Στις δηλώσεις του Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «με την επιλογή του μνημονίου, οδήγησε τη χώρα σε ναυάγιο και τώρα ζητά από τους εργαζόμενους σιωπηλά και συναινετικά να πέσουν στη θάλασσα και να πνιγούν». «Την ίδια στιγμή όμως οι επιβάτες της πρώτης θέσης του ναυαγίου, ετοιμάζουν ήδη τρόπο διαφυγής, ψάχνοντας άλλους καπεταναίους για να τους βγάλουν με ασφάλεια στα ήρεμα νερά»,παρατήρησε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Αυτές τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να τις αφήσουν χωρίς να παρέμβουν. Σήμερα (σ.σ. χθες) απεργούν σε όλη τη χώρα για να μην έρθουν τα χειρότερα. Υψώνουν ένα φράγμα δημοκρατίας απέναντι στη μυστική διπλωματία που φέρνει νέα μνημόνια, ακόμα πιο επώδυνα για το λαό. Σηκώνουν το κεφάλι ψηλά, διεκδικώντας δημοκρατική διέξοδο από την κρίση».

Κατάληψη στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών

Κατάληψη στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστήμιου Αθηνών πραγματοποιεί ομάδα αναρχικών, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται να οργανώσουν διαδήλωση, με αφορμή τον τραυματισμό του διαδηλωτή στη χθεσινή πορεία της ΓΣΕΕ.