Πολιτική
Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011 09:16

Γ.Πεταλωτής: Καταδικαστέα η βία απ' όπου κι αν προέρχεται

«Η βία είναι σαφώς καταδικαστέα, από όπου κι αν προέρχεται» δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής για το σοβαρό τραυματισμό του διαδηλωτή και διαβεβαίωσε ότι «οι αρμόδιες Αρχές διεξάγουν έρευνα σε βάθος, για να διακριβωθούν τα αίτια και οι συνθήκες τραυματισμού του». Δριμύ κατηγορώ από ΑΔΕΔΥ, ΚΚΕ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ.

Τη λύπη της κυβέρνησης για το βαρύ τραυματισμό του διαδηλωτή στα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

«Έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι στις δύσκολες συνθήκες που περνά η χώρα μας απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα από όλους. Η βία είναι σαφώς καταδικαστέα, από όπου κι αν προέρχεται» δήλωσε ο κ. Πεταλωτής και διαβεβαίωσε ότι «οι αρμόδιες Αρχές διεξάγουν έρευνα σε βάθος, για να διακριβωθούν τα αίτια και οι συνθήκες τραυματισμού του, καθώς και το ενδεχόμενο ευθύνης αστυνομικών, υπό την εποπτεία εισαγγελέα».

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, «δεν μπορούμε να ανεχθούμε και την αυτοδικία ως λύση». «Καταδικαστέα λοιπόν», υπογράμμισε, «είναι και η συμπεριφορά όλων όσων εισέβαλαν στο νοσοκομείο της Νίκαιας και άσκησαν βία προς τις Αρχές που διενεργούσαν ανάκριση, παρουσία εισαγγελέα, ακόμη και στον ιατροδικαστή, παρεμποδίζοντας ουσιαστικά τη διερεύνηση της αλήθειας».

Σημειώνεται ότι απο επίθεση ομάδας περίπου 50 ατόμων στο νοσοκομείο της Νίκαιας τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ο οποίος μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του, μετέβησαν στο νοσοκομείο καθώς είχαν αναλάβει το έργο της προανάκρισης για την υπόθεση με τον τραυματισμένο διαδηλωτή. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να διαφύγουν με το όχημά τους και τα επεισόδια δεν γενικεύθηκαν.

Καταλήγοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «επιβάλλεται να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας και να δείξουμε τη ψυχραιμία και τη σύνεση που χρειάζεται. Παρακολουθούμε με αγωνία την εξέλιξη της υγείας του τραυματία και αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας που διατάχθηκε αμέσως».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης του τραυματισμού του Ιωάννη Καυκά, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Μανώλης Όθωνας και ευχήθηκε να είναι «θετική η εξέλιξη της δύσκολης μάχης που δίνει ο τραυματίας».

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Όθωνας, δόθηκε άμεσα η εντολή και διεξάγεται ουσιαστική και σε βάθος έρευνα, η οποία γίνεται από την πρώτη στιγμή παρουσία αρμόδιου εισαγγελέα, αλλά και ιατροδικαστή της αντίστοιχης υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης. Έρευνα και απόδοση ευθυνών, όπως διευκρίνισε, για ενδεχόμενη υπέρμετρη και αλόγιστη χρήση βίας σε όποιες και όσες περιπτώσεις αυτή στοιχειοθετείται, ανεξάρτητα από τη συσχέτισή τους με το συγκεκριμένο περιστατικό.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υπάρχει συστηματική παρακολούθηση και συνεχής έλεγχος για την εξέλιξη της έρευνας και θα υπάρξει απόδοση ευθυνών χωρίς δισταγμούς και εκπτώσεις.

Όπως σημείωσε, εντολή του Πρωθυπουργού και επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι η περιφρούρηση του δικαιώματος των πολιτών και να απεργούν, και να διαμαρτύρονται, και να διαδηλώνουν ειρηνικά, αλλά και η διασφάλιση της ομαλότητας της κοινωνικής ζωής του τόπου και η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

«Ο σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων, των δημοκρατικών ελευθεριών και των κοινωνικών κατακτήσεων αποτελεί πρώτιστα υποχρέωση των εντεταλμένων από την Πολιτεία οργάνων για τη διασφάλισή τους. Πρέπει όμως ταυτόχρονα, να είναι ανυπόκριτη, ειλικρινής και έμπρακτη η αποδοκιμασία κάθε μορφής βίας, από όπου κι αν αυτή προέρχεται», παρατήρησε και κατέληξε με την επισήμανση ότι «η ικανοποίηση του κοινού αισθήματος σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να προέλθει από πράξεις αντι-βίας, ούτε από ενέργειες αυτοδικίας και από διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης και ομαλότητας».

Πρωτοφανή αγριότητα καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ

Για πρωτοφανή αγριότητα, αυταρχισμό και βία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση «για να κάμψει τους αγώνες των εργαζόμενων και να διαλύσει την απεργιακή πορεία στην Αθήνα», έκανε λόγο η Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ. Όπως καταγγέλλει, «ο τραυματισμός δεκάδων διαδηλωτών και ιδιαίτερα ο σοβαρός τραυματισμός διαδηλωτή στο κεφάλι από γκλομπς των αστυνομικών δυνάμεων, μας παραπέμπει σε άλλες εποχές».

«Είναι φανερό ότι η σημερινή επίδειξη δύναμης από τις ειδικές δυνάμεις καταστολής αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση στα πλαίσια προώθησης και του νέου μνημονίου έχει αποφασίσει το "σπάσιμο" των κεφαλιών των διαδηλωτών και των παιδιών μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΑΔΕΔΥ, διαμηνύοντας πως «ο αυταρχισμός και τα μέσα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να κάμψουν τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα».

ΚΚΕ: Εγκληματική επίθεση

Εγκληματική επίθεση της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών καταγγέλλει το ΚΚΕ. Όπως επισημαίνει, η αστυνομική επίθεση εντάσσεται και είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής και των αστικών μηχανισμών να τσακίσουν τη λαϊκή αγανάκτηση και πάλη, που προκαλείται από την αντεργατική λαίλαπα κυβέρνησης, ΕΕ και πλουτοκρατίας. Ο λαός, τονίζεται, δεν πρέπει να υποκύψει σε κάθε είδους εκβιασμούς και επιθέσεις εναντίον του, πρέπει να υψώσει φραγμό και να αντεπιτεθεί.

Την «πρωτοφανούς βιαιότητας επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων των ΜΑΤ ενάντια στην ειρηνική πορεία των διαδηλωτών», που είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του διαδηλωτή κατήγγειλε και ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «η κυβέρνηση φέρνει ακέραια την ευθύνη για την σημερινή βάναυση και αναίτια δολοφονική επίθεση».

«Είναι φανερό», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «πως όσο εντείνεται η ανάλγητη και αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης τόσο πιο βάρβαρη και αυταρχική είναι η στάση της απέναντι στους εργαζόμενους και στο λαό που αντιστέκεται», όμως όπως επισημαίνει, «ο αγώνας ενάντια στο μνημόνιο δεν καταστέλλεται. Απέναντι στον ολισθηρό δρόμο του αυταρχισμού της βίας και του εκφασισμού της κοινωνίας ορθώνουμε τους μαζικούς, ειρηνικούς, ενωτικούς αγώνες για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της».

ΔΗΜΑΡ: Πολιτικά εκτεθειμένο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά εκτιμά ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι πολιτικά εκτεθειμένο μετά τα χθεσινά επεισόδια.

«Η μαζική διαδήλωση των εργαζομένων για την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας, αμαυρώθηκε από την αστυνομική καταστολή σε βάρος διαδηλωτών, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν εκτεταμένα επεισόδια. Η Δημοκρατική Αριστερά καταδικάζει την ακραία βία που χρησιμοποίησαν αστυνομικοί, η οποία οδήγησε στο βαρύτατο τραυματισμό ενός 30χρονου διαδηλωτή, αλλά και σε δεκάδες τραυματίες», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, «οι εικόνες αστυνομικών να επιτίθενται σε πολίτες με ανάποδα τα κλομπ, προκαλούν την κοινή γνώμη και εκθέτουν την ελληνική αστυνομία με ενέργειες που προδίδουν βαρβαρότητα». Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι πολιτικά εκτεθειμένο και οφείλει να δώσει εξηγήσεις και να διερευνήσει την υπόθεση χωρίς συμψηφισμούς και δικαιολογίες, καταλήγει η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς.