Πολιτική
Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011 19:27

Νέα επεισόδια μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το 44χρονο

Επεισόδια μεταξύ ακροδεξιών και καταληψιών στη βίλα Αμαλία σημειώθηκαν αργά το απόγευμα στη συμβολή των οδών Χέυδεν και Αχαρνών, μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 44χρονου για μία κάμερα. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 48 προσαγωγές.

Επεισόδια μεταξύ ακροδεξιών και καταληψιών στη βίλα Αμαλία σημειώθηκαν στη συμβολή των οδών Χέυδεν και Αχαρνών, μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 44χρονου για μία κάμερα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μεγάλη ομάδα ατόμων, που ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο και συμμετείχαν νωρίτερα στην πορεία διαμαρτυρίας, επιτέθηκαν στους καταληψίες της βίλας «Αμαλία» με αποτέλεσμα να σημειωθούν συμπλοκές.

Επενέβησαν τα ΜΑΤ κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πετώντας χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Προσήχθησαν συνολικά 47 άτομα (40 Έλληνες και επτά αλλοδαποί) και συνελήφθη ένας αλλοδαπός για σωματική βλάβη και φθορές.

Το κλίμα εξακολουθεί να είναι τεταμένο, μετά την ολοκλήρωση της πορείας. Μικρές ομάδες ακραίων στοιχείων παραμένουν επιτόπου και μεμονωμένα ορμούν και προπηλακίζουν αλλοδαπούς που περνούν από εκεί. Επιπλέον, μοτοσικλετιστές περιφέρονται στους δρόμους γύρω και από την πλατεία Βικτωρίας, χτυπώντας επίσης αλλοδαπούς.

Τρεις κλούβες της Αστυνομίας, πάντως, είναι σταθμευμένες στη διασταύρωση των δρόμων 3ης Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από κατοίκους του κέντρου της Αθήνας.

Περίπου 300 άτομα συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Ι. Δροσοπούλου και Ηπείρου, όπου και τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του αδικοχαμένου 44χρονου, ο οποίος την ώρα που ετοιμαζόταν να μεταφέρει την έγκυο σύζυγό του στο μαιευτήριο δέχθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης επίθεση από ληστές, που του άρπαξαν μια βιντεοκάμερα.

Κρατώντας ελληνικές σημαίες, οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά των αλλοδαπών που ζουν στην Ελλάδα, ενώ νωρίτερα, μερίδα διαδηλωτών προπηλάκισε αλλοδαπούς οι οποίοι έτυχε να περνούν από το σημείο.

Ακολούθησε πορεία περίπου 700 ατόμων προς την πλατεία Κοτζιά, όπου απειλήθηκαν επεισόδια όταν σύμφωνα με την Αστυνομία, διαμαρτυρόμενοι ήρθαν σε φραστική αντιπαράθεση με αλλοδαπούς μπροστά από το δημαρχιακό μέγαρο.

Ανακοινώσεις μέτρων τη Δευτέρα

Τη διαβεβαίωση εν τω μεταξύ ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών, έδωσε ο Πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, τους τελευταίους μήνες αρκετά υπουργεία έχουν εργαστεί για τη διαμόρφωση συγκεκριμένων μέτρων και ενός προγράμματος - πλαισίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος που λέγεται «Κέντρο της Αθήνας». Τα μέτρα αυτά πρόκειται να ανακοινωθούν την προσεχή Δευτέρα.

Αναφερόμενος στο τραγικό συμβάν της Τρίτης, ο Πρωθυπουργός δήλωσε συγκλονισμένος και τόνισε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν για να βρεθούν οι υπεύθυνοι.

Αντώνης Σαμαράς: Μηδενική ανοχή

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς ο οποίος παρουσιάζοντας το επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ από το Ζάππειο, ζήτησε μηδενική ανοχή σε αποτρόπαια φαινόμενα, όπως η δολοφονία του 44χρονου. «Το παιδί του Μανώλη Καντάρη δεν θα γιορτάσει ποτέ τα γενέθλιά του, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο».

Γ. Καρατζαφέρης: Αμεση λήψη μέτρων

Την άμεση λήψη μέτρων ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη.

«Δεν μπορεί σήμερα κάποιος να ζήσει στο κέντρο της Αθήνας. Δεν μπορεί κανένας Έλληνας, άντρας ή γυναίκα, να περπατήσει βράδυ δυτικά της Πατησίων, στην Αγ. Κωνσταντίνου, στην Ευριπίδου. Δεν πρέπει λοιπόν να κάνουμε κάτι για την πρωτεύουσα; Για να προστατεύσουμε τον κόσμο; Τα παιδιά μας;», διερωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης.

Πρότεινε τέλος να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή από τη Βουλή για τον τραγικό συμβάν.

Στ. Μάνος: Ξέφραγο αμπέλι

Ερωτηθείς από το naftemporiki.gr για την εγκληματικότητα, με αφορμή τη δολοφονία του 44χρονου ο πρόεδρος της «Δράσης» Στέφανος Μάνος, την απέδωσε στο ότι «η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι» σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Προτάσεις Γ. Καμίνη

Στα μέτρα που εξετάζονται για να τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων της Αθήνας, ώστε το κέντρο της πόλης να αποκτήσει ξανά ζωή, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Ο κ. Καμίνης επανέλαβε την πρότασή του για τη δημιουργία μικτών κλιμακίων της Δημοτικής Αστυνομίας με την ΕΛ.ΑΣ., κάτι που, όπως είπε, είχε δηλώσει και ενώπιων του πρωθυπουργού σε μία άτυπη σύσκεψη που είχε γίνει στις 17 Μαρτίου. Παρόλο που δεν είναι αυτός ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας, πρόσθεσε, «μπορεί να περιπολήσει σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να τονώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών».

Σημείωσε ακόμη ότι τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει από επιλεγμένες περιοχές ο θεσμός του Δημοτικού Αστυνομικού της γειτονιάς, τον οποίο θα μπορούν μάλιστα να καλούν οι κάτοικοι αφού θα τους έχει μοιραστεί η κάρτα του με το τηλέφωνό του. Παράλληλα, πρόσθεσε, ο δήμος μελετάει κίνητρα, έτσι ώστε νέα ζευγάρια να μετακομίσουν στο κέντρο της Αθήνας.

«Για όλα αυτά είμαι σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς», διαβεβαίωσε ο κ. Καμίνης, συμπληρώνοντας ότι την επόμενη βδομάδα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ