Πολιτική
Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011 08:42

Σύσκεψη Παπουτσή με τις ηγεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας

Σύσκεψη με τις ηγεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας και τους επιτελείς τους έχει σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, στη σκιά των βίαιων συγκρούσεων διαδηλωτών - αστυνομίας και των επεισοδίων βίας που πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες μέρες στο κέντρο της Αθήνας.

Σύσκεψη με τις ηγεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας και τους επιτελείς τους, καθώς και την ηγεσία της ΕΥΠ, έχει σήμερα στο Αμφιθέατρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στη σκιά των βίαιων συγκρούσεων διαδηλωτών - αστυνομίας στις πρόσφατες διαδηλώσεις και των επεισοδίων βίας που πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες μέρες στο κέντρο της Αθήνας.

Στη σύσκεψη ο υπουργός αναμένεται να θέσει το πλαίσιο που θα αποτελεί την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών και θα αποδίδει σεβασμό στο Σύνταγμα και τους Νόμους του Ελληνικού Κράτους, και θα ζητήσει την πλήρη τήρησή του σε όλες τις εκδηλώσεις στις οποίες έχουν παρουσία τα Σώματα Ασφαλείας.

Από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν για το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της Ε.Ε., ο κ. Παπουτσής διεμήνυσε με αφορμή το σοβαρό τραυματισμό του διαδηλωτή στην πορεία της Τετάρτης, ότι δεν θα χαριστεί σε κανέναν.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι η έρευνα που διέταξε ο αρχηγός της Αστυνομίας και διεξάγεται υπό την εποπτεία εισαγγελικού λειτουργού, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκε βαρύτατα ο νεαρός διαδηλωτής. Η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη, αλλά σταθερή, σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν.

Σε διαθεσιμότητα εν τω μεταξύ, τέθηκαν τέσσερις αστυνομικοί για το περιστατικό ξυλοδαρμού άλλου διαδηλωτή κατά τη διάρκεια της πορείας της Τετάρτης.

Επεισόδια σημειώθηκαν και χθες Πέμπτη στις δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, η μία για τον τραυματισμό του διαδηλωτή και η άλλη για τη δολοφονία του 44χρονου στην οδό Γ' Σεπτεμβρίου http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1969953 . Με αφορμή τη συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Ι. Δροσοπούλου και Ηπείρου στη μνήμη του 44χρονου, ομάδες ακροδεξιών επιτέθηκαν σε αλλοδαπούς που έτυχε να περνούν από την περιοχή, ενώ ανάλογα επεισόδια υπήρξαν και κατά την πορεία περίπου 700 ατόμων προς την πλατεία Κοτζιά.

Όπως έγινε γνωστό από το ΕΚΑΒ, στα νοσοκομεία μεταφέρθηκαν συνολικά 15 τραυματίες - οι περισσότεροι αλλοδαποί- ανάμεσά τους και ένας Έλληνας, ο οποίος δέχθηκε επίθεση στην πλατεία Βικτωρίας από ομάδα αλλοδαπών και αντεξουσιαστών επειδή φορούσε καπελάκι με την ελληνική σημαία. Συνολικά προσήχθησαν 47 άτομα -40 Έλληνες και επτά αλλοδαποί- ενώ συνελήφθη και ένας αλλοδαπός για σωματική βλάβη και φθορές.

Στα Προπύλαια περίπου 3.000 άτομα διαδήλωσαν κατά της αστυνομικής βίας και καταστολής, κάνοντας πορεία προς το Σύνταγμα όπου δημιουργήθηκε ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις. Προηγήθηκε επίθεση αγνώστων σε βάρος δύο αστυνομικών στην οδό Ακαδημίας. Οι δράστες ξυλοκόπησαν τους δύο αστυνομικούς και αφόπλισαν τον έναν. Λίγο αργότερα το όπλο βρέθηκε σε κάδο απορριμμάτων στην Ακαδημίας.

Ανησυχία για τις «ρατσιστικές βιαιοπραγίες εις βάρος ανυπεράσπιστων μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας» τις τελευταίες ημέρες εκφράζει η Δημοκρατική Αριστερά.

«Οι βιαιοπραγίες αυτές, την επομένη της άγριας δολοφονίας του 44χρονου συμπολίτη μας στην οδό Ηπείρου, εντείνουν το κλίμα αναταραχής και ανασφάλειας. Είναι ανάγκη να ενισχυθούν με πρακτικό τρόπο τα μέτρα δημόσιας ασφάλειας στο κέντρο της πόλης, να αποφευχθούν ρατσιστικές πράξεις αντεκδίκησης, να αποκρουστεί η δράση αυτόκλητων υπερασπιστών της έννομης τάξης. Όσο είναι ανάγκη να υπάρξει αποφασιστική πάταξη της εγκληματικότητας, άλλο τόσο ανάγκη είναι να μην χάσει η πόλη τα ανθρωπιστικά της χαρακτηριστικά», υπογραμμίζει η ΔΗΜΑΡ, σημειώνοντας πως η ασφάλεια όλων των πολιτών είναι δημοκρατικό και κοινωνικό δικαίωμα