Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011 14:59

Φ. Πετσάλνικος: Να μπει τάξη στις συχνότητες

Έχουμε εισέλθει στη νέα εποχή και σε ό,τι αφορά την ψηφιακή τηλεόραση και το ευρυζωνικό φάσμα και σε ό, τι αφορά στην κινητή τηλεφωνία και με δεδομένο ότι οι συχνότητες αυτές δεν αποτελούν ιδιωτικό δικαίωμα κανενός, αλλά δημόσιο αγαθό, θα πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες και να μπει οριστικά μια τάξη σε όλο αυτό το φάσμα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Έχουμε εισέλθει στη νέα εποχή και σε ό,τι αφορά την ψηφιακή τηλεόραση και το ευρυζωνικό φάσμα και σε ό, τι αφορά στην κινητή τηλεφωνία και με δεδομένο ότι οι συχνότητες αυτές δεν αποτελούν ιδιωτικό δικαίωμα κανενός, αλλά δημόσιο αγαθό, θα πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες και να μπει οριστικά μια τάξη σε όλο αυτό το φάσμα.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, παραλαμβάνοντας από τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Λεωνίδα Κανέλλο την Έκθεση Πεπραγμένων της Επιτροπής για το έτος 2010.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ ανέφερε στον Πρόεδρο της Βουλής ότι «παρά την κρίση, ήταν μια επωφελής χρονιά για τις αγορές που εποπτεύει η Αρχή μας, δηλαδή τις αγορές των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών» και πρόσθεσε: «Ευελπιστούμε ότι και στην τρέχουσα χρονιά θα έχουμε την ευκαιρία να προκηρύξουμε κάποιες σημαντικές δημοπρασίες σε σχέση με την εκ νέου αδειοδότηση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες θα αποφέρουν σημαντικά έσοδα στο ελληνικό δημόσιο. Ελπίζουμε ότι η πολιτεία θα κάνει εκείνες τις απαραίτητες διευθετήσεις προκειμένου και το ψηφιακό μέρισμα να διατεθεί σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τις πρακτικές άλλων κρατών. Οφείλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου, διότι έχουμε καθυστερήσεις σε σχέση και με βαλκανικές χώρες.

Τίθενται, συνεπώς, θέματα συντονισμού των συχνοτήτων προκειμένου να περάσουμε γρήγορα στην ψηφιακή τηλεόραση μέσα στο χρονικό διάστημα που έχει οριστεί και είναι πανευρωπαϊκά το 2012, ενώ η προθεσμία εκπνέει το 2015. Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί για ένα διάστημα να κινηθούμε με ταχύτερους ρυθμούς και με το συντονισμό των αρμόδιων Υπουργείων, φορέων και οργάνων πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους».