Κόσμος
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011 14:19

Σ. Χόκινγκ: «Ο παράδεισος είναι ένα παραμύθι»

Ο παράδεισος είναι ένα παραμύθι για όσους φοβούνται το σκοτάδι, αναφέρει ο Βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Guardian.

Ο παράδεισος είναι ένα παραμύθι για όσους φοβούνται το σκοτάδι, αναφέρει ο Βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Guardian.

Οι γιατροί είχαν δώσει λίγα χρόνια ζωής στον 69χρονο, σήμερα, Χόκινγκ όταν, σε ηλικία 21 ετών, διαγνώστηκε ότι πάσχει από μια ασθένεια του νευρομυϊκού συστήματος ( πλευρική αμυοτροφική σκλήρυνση ή νόσο Lou Gehrig ), αλλά τελικά έγινε ένας από τους διασημότερους επιστήμονες στον κόσμο με το βιβλίο του «Το Χρονικό του Χρόνου» το 1988.

«Ζω με την προοπτική του πρόωρου θανάτου τα τελευταία 49 χρόνια. Δεν φοβάμαι τον θάνατο, αλλά δεν βιάζομαι και να πεθάνω. Έχω τόσο πολλά να κάνω» δηλώνει στην εφημερίδα.

«Θεωρώ τον εγκέφαλο έναν υπολογιστή που θα σταματήσει να λειτουργεί όταν καταρρεύσουν τα εξαρτήματά του. Δεν υπάρχει παράδεισος ή ζωή μετά θάνατον για κατεστραμμένους υπολογιστές. Αυτό είναι ένα παραμύθι για όσους φοβούνται το σκοτάδι».

Ερωτηθείς για το πώς πρέπει να ζούμε απάντησε: «Πρέπει να αναζητούμε την ύψιστη αξία των πράξεών μας».

Ο Χόκινγκ παραχώρησε τη συνέντευξη ενόψει της διάσκεψης της Google Zeitgeist στο Λονδίνο, όπου θα είναι ομιλητής μαζί με τον Bρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν και τον βραβευμένο με Νομπέλ, οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Απαντώντας στην ερώτηση «Γιατί βρισκόμαστε εδώ;» θα επιχειρηματολογήσει ότι μικρές κβαντικές διακυμάνσεις στα πρώτα στάδια του σύμπαντος άνοιξαν τον δρόμο για την εξέλιξη της ανθρώπινης ζωής.

Ο πρώην Λουκασιανός καθηγητής Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, μία θέση που στο παρελθόν κατείχε και ο Ισαάκ Νεύτων, έχει και στο παρελθόν κάνει σχόλια περί θρησκείας που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

Το 2010, το βιβλίο του «Το Μεγάλο Σχέδιο» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών για την θέση του ότι δεν χρειάζεται μία θεϊκή δύναμη για να εξηγήσει κανείς την δημιουργία του σύμπαντος.

Εξαιτίας της ανίατης ασθένειάς του, ο Χόκινγκ είναι σχεδόν απόλυτα παράλυτος και καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Επικοινωνεί χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή και ένα ειδικό φωνητικό σύστημα.

Το 2009 νοσηλεύτηκε σε σοβαρή κατάσταση μετά από μία εκπαιδευτική περιοδεία του στις ΗΠΑ, αλλά έκτοτε επέστρεψε στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ ως διευθυντής ερευνών στο τμήμα εφαρμοσμένων Μαθηματικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters