Πολιτική
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011 16:05

Γ. Πεταλωτής: Δεν συζητάμε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

«Δεν συζητάμε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή δημοσιεύματα που φέρουν την τρόικα να θέτει ως προϋπόθεση και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να καταβληθεί η πέμπτη δόση του δανείου αλλά και να παρασχεθεί νέα βοήθεια στη χώρα μας.

«Δεν συζητάμε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η μονιμότητα των οποίων, άλλωστε, κατοχυρώνεται από τις διατάξεις του Συντάγματος» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή δημοσιεύματα που φέρουν την τρόικα να θέτει ως προϋπόθεση και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να καταβληθεί η πέμπτη δόση του δανείου αλλά και να παρασχεθεί νέα βοήθεια στη χώρα μας.

Ο κ. Πεταλωτής μίλησε για μετατάξεις και επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία από πέρυσι μειώθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά 52.000, ενώ προσελήφθησαν μονο 1.000. «Υπάρχει και άλλος τρόπος, πλην των απολύσεων, για πιο ευέλικτο και παραγωγικό κράτος» σημείωσε.

Όταν, ειδικότερα, ρωτήθηκε για το εάν το ίδιο θα ισχύσει και για όσους υπαλλήλους είναι σήμερα σε υπηρεσίες που πιθανόν να καταργηθούν, απάντησε ότι στην περίπτωση αυτή θα γίνουν μετατάξεις, μέσω αξιοκρατικών κριτηρίων του ΑΣΕΠ.

Ο κ. Πεταλωτής αντέκρουσε την κριτική ότι φταίει το Μνημόνιο για τη κρίση στην ελληνική οικονομία, βάλλοντας εκ νέου κατά της ΝΔ: «Εάν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πάρει εγκαίρως μέτρα, μπορεί να αποφεύγαμε το Μνημόνιο και όχι να μπαίναμε στην κρίση αθωράκιστοι και χαρούμενοι».

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει και δεν θριαμβολογεί, επικαλούμενος δε βελτιωτικά στοιχεία σε σημαντικούς οικονομικούς δείκτες, όπως η μείωση του πληθωρισμού στο 3,9% τον Απρίλιο, μείωση της ύφεσης στο 4,8% το πρώτο τρίμηνο του 2011 από 7,4%, η αύξηση των εξαγωγών κατά 35% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010, υπογράμμισε ότι η πορεία που ακολουθείται γεννά ελπίδες για το μέλλον και η κρίση δεν θα περάσει με ευχολόγια και μαγικές συνταγές.

Την ίδια ώρα, συνεχείς είναι οι πιέσεις προς την Ελλάδα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και πολιτική συναίνεση. Αυτό ζήτησε και σήμερα ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Ε. Νοβότνι: Υπό αυστηρές προϋποθέσεις πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα

Εξάλλου, «ναι» στη χορήγηση επιπρόσθετης οικονομικής βοήθειας, αλλά «με πολύ αυστηρούς όρους» λέει το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Έβαλντ Νοβότνι.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, ο ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμά ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν οικονομική ανοησία και υπογραμμίζει ότι το έργο της χώρας είναι μακροπρόθεσμο και ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν βραχυπρόθεσμα.