Την κρίση και το χρέος το δημιούργησε η ντόπια και ξένη οικονομική ολιγαρχία, και κατά συνέπεια, αυτή πρέπει να πληρώσει και το λογαριασμό και όχι οι εργαζόμενοι, τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Την κρίση και το χρέος το δημιούργησε η ντόπια και ξένη οικονομική ολιγαρχία, και κατά συνέπεια, αυτή πρέπει να πληρώσει και το λογαριασμό και όχι οι εργαζόμενοι, τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Παρουσιάζοντας στοιχεία που συγκέντρωσε, επεξεργάστηκε και συνέταξε η επιστημονική ομάδα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της παρουσίασης της «μαύρης βίβλου» της κυβερνητικής πολιτικής στον έναν χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου, υπογράμμισε ότι υπάρχει άλλος δρόμος: που απαιτεί ριζική αλλαγή πολιτικής, σχέδιο διάσωσης της κοινωνίας, παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και ταυτόχρονα ισχυρή διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που όπως ανέφερε, μόνο ένας νέος συνασπισμός εξουσίας που θα συσπειρώνει δυνάμεις από τα αριστερά της αριστεράς ως τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ και θα φέρνει στο προσκήνιο το λαϊκό παράγοντα, μπορεί να δρομολογήσει θετικές εξελίξεις.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι καταβλήθηκε συστηματική προσπάθεια να μας πείσουν ότι στα υψηλά δημόσια ελλείμματα φτάσαμε εξαιτίας των πολλών και υψηλών μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, εξ αιτίας δηλαδή του διογκωμένου δημόσιου τομέα και των υψηλών μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, εξαιτίας των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων. Πρόκειται περί ενός μεγάλου μύθου, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και παρουσίασε συγκριτικούς πίνακες για το κόστος στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ, συμπεραίνοντας ότι οι δημόσιες δαπάνες είναι χαμηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ ή της Ευρωζώνης, σχεδόν σε όλη την περίοδο από το 1995 έως το 2008 στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος στις αμυντικές δαπάνες, έκανε λόγο για «λεηλασία του δημόσιου χρήματος από κάθε λογής "εργολάβους", "προμηθευτές’ και μεσάζοντες, με την τεράστια σπατάλη, που έγινε με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για εκτεταμένη φορολογική ασυλία του κεφαλαίου και του μεγάλου πλούτου που οδήγησαν σε σημαντικότατη υστέρησε τα δημόσια έσοδα».
Με βάση τα στοιχεία της «Μαύρης Βίβλου», εκτίμησε ότι «τεκμηριώνεται το γεγονός ότι το Μνημόνιο οδηγεί στη βίαιη αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου υπέρ των ισχυρών μερίδων του κεφαλαίου και σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων. Όχι ότι είναι μονάχα αναποτελεσματικό, αλλά ότι είναι και κοινωνικά άδικο».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επισήμανε πως θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι πρόωρες εκλογές θα ήταν θετικό να προκληθούν από τις αντιδράσεις της κοινωνίας και όχι να γίνουν όπως επιθυμούν οι κυρίαρχοι οικονομικοί κύκλοι σε συνθήκες εκφοβισμού.
Με αφορμή πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού ότι η κοινωνία στηρίζει την κυβερνητική πολιτική ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν ξέρει αν ο κ. Παπανδρέου ζει σε άλλο κόσμο, ή βγήκε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και είπε αυτά που είπε.
Αρκεί, πρόσθεσε, να δει κάποιος τα στοιχεία, οποιαδήποτε δημοσκόπηση, για να καταλάβει ότι πλέον η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού διαφωνεί με αυτό το σχέδιο.
Αναφορικά με τις προτροπές του Επιτρόπου Ολι Ρεν για συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ζητάνε συναίνεση, ακόμα και καταστρατηγώντας τους δημοκρατικούς θεσμούς, σε ένα αντιλαϊκό σχέδιο. Σ' ένα σχέδιο που έχει ως κατάληξη τη σύνθλιψη της ίδιας της κοινωνίας. Ε, λοιπόν, αυτή τη συναίνεση μπορεί να τη βρουν από τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά δεν θα τη βρουν από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, είπε.