Η απόφαση δεν ελήφθη εύκολα. Μετά από έντονη διαμάχη στους κόλπους του βρετανικού κυβερνητικού συνασπισμού Τόρις-Φιλελευθέρνων, ο υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κρις Χιουν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε τελικά τις εισηγήσεις των συμβούλων της για δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.
Η απόφαση δεν ελήφθη εύκολα. Μετά από έντονη διαμάχη στους κόλπους του βρετανικού κυβερνητικού συνασπισμού Τόρις-Φιλελευθέρνων, ο υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κρις Χιουν ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε τελικά τις εισηγήσεις των συμβούλων της σε θέματα περιβάλλοντος, για δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.
Συγκεκριμένα, τα σχέδια προβλέπουν ότι έως το 2025, η παραγωγή εκπομπών ρυπογόνων αερίων θα έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, όταν ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνεται στο 20% έως το 2020. Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία πιέζουν για αύξηση αυτού του ποσοστού στο 30%.
«Η πιο πράσινη κυβέρνηση στην Ιστορία»;
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εντάσσονται στον τέταρτο «προϋπολογισμό άνθρακα», ο οποίος αφορά την παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της Βρετανίας, το διάστημα 2023-2027. «Θέτει τη Βρετανία επικεφαλής μιας νέας παγκόσμιας βιομηχανικής μεταμόρφωσης και υλοποιεί τις δεσμεύσεις μας ότι αυτή θα είναι η πιο πράσινη κυβέρνηση στην Ιστορία», δήλωσε ο υπουργός Χιουν στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Πράγματι, οι στόχοι θεωρούνται από τους πλέον φιλόδοξους που έχει θέσει ποτέ μια κυβέρνηση για μείωση των εκπομπών και μάλιστα παράλληλα με την εφαρμογή μέτρων λιτότητας. Η υλοποίησή τους προϋποθέτει μεταξύ άλλων την αγορά και την εγκατάσταση στα νοικοκυριά συσκευών και συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας. Παράλληλα, η κυβέρνηση καλείται να επενδύσει σε μεγάλα προγράμματα, π.χ. στον κλάδο των ΑΠΕ.
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παράδειγμα του είδους των ενεργειών, στις οποίες χρειάζεται να προχωρήσουν οι χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου για να θέσουν υπό έλεγχο την κλιματική αλλαγή», λέει ο Μπερτ Μερτς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Κλίμα. «Επίσης, θα οδηγήσει πραγματικά τη βρετανική οικονομία στην κατεύθυνση της ανάπτυξης».
Αντιδράσεις και αμφιβολίες
Η υιοθέτηση των προτάσεων θεωρείται πολιτική νίκη για τον ίδιο το Χιουν, ο οποίος έγινε αποδέκτης επικρίσεων από μέλη της κυβέρνησης που αντιτίθεντο σε περαιτέρω μειώσεις, θεωρώντας πως θα βλάψουν την οικονομία, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Κάποιοι υπουργοί προεξοφλούσαν ότι οι στόχοι θα ασκήσουν πίεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με επώδυνα μέτρα λιτότητας.
Όσο για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, σε γενικές γραμμές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, χωρίς όμως να λείπουν οι επιφυλάξεις και οι επικρίσεις. Σύμφωνα με αξιωματούχο του WWF, η βρετανική κυβέρνηση θα έπρεπε να επιδιώξει μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πριν από την τετραετία 2023-2027, προκειμένου να στείλει ακόμη πιο ηχηρό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Να σημειωθεί ότι ήδη από το 2008, οι Βρετανοί υιοθέτησαν νόμο που προβλέπει περιορισμό της τάξεως του 80% στην παραγωγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.