Πολιτική
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011 14:05

Απάντηση ΓΕΣ σε καταγγελίες περί νοθείας στα καύσιμα

Από ελέγχους που πραγματοποιούνται στα τηρούμενα καύσιμα του Στρατού Ξηράς, δεν έχει διαπιστωθεί νοθεία καυσίμων, υποστηρίζει το Γενικό Επιτελείο Στρατού σε ανακοίνωσή του με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο και την κατάθεση στοιχείων για το θέμα στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής από τον Γ. Σούρλα.

«Από τους περιοδικούς και έκτακτους ελέγχους που πραγματοποιούνται στα τηρούμενα καύσιμα του Στρατού Ξηράς, δεν έχει διαπιστωθεί κάποια εκτροπή που να δεικνύει ότι υπάρχει νοθεία καυσίμων», υποστηρίζει το Γενικό Επιτελείο Στρατού σε ανακοίνωσή του με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο.

Προηγήθηκε κατάθεση στοιχείων για το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Γιώργο Σούρλα, τα οποία, όπως υποστηρίζει, καταδεικνύουν εκτεταμένη νοθεία στα καύσιμα που χρησιμοποιούν τα οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και του λιμενικού.

Στην απάντησή του, το ΓΕΣ γνωστοποιεί ότι όπως έγινε και με παρόμοιες καταγγελίες στο παρελθόν, οι σχετικές καταγγελίες ερευνώνται και δηλώνει ότι θα παράσχει αμέσως όλα τα αναγκαία στοιχεία για την υποβοήθηση όλων των ερευνών (διοικητικών, δικαστικών κοινοβουλευτικών). Πιο συγκεκριμένα σε αναλυτικό ενημερωτικό του σημείωμα που εξέδωσε για το θέμα, αναφέρονται τα εξής:

1. Από τους περιοδικούς και έκτακτους ελέγχους, που πραγματοποιούνται στα τηρούμενα καύσιμα του Στρατού Ξηράς, δεν έχει διαπιστωθεί κάποια εκτροπή που να δεικνύει ότι υπάρχει νοθεία καυσίμων.

2. Ο Στρατός Ξηράς δεν χρησιμοποιεί ως πετρέλαιο θέρμανσης αυτό του πολιτικού τομέα, αλλά το πετρέλαιο κίνησης οχημάτων (F-54) και συνεπώς δεν υπάρχει δυνατότητα νοθείας του πετρελαίου κίνησης οχημάτων με πετρέλαιο θέρμανσης του πολιτικού τομέα. Στην περίπτωση που θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, αυτό θα γινόταν αμέσως αντιληπτό, καθόσον θα άλλαζε το χρώμα του καυσίμου, διότι το καύσιμο του Στρατού Ξηράς έχει χρώμα αχυρόχρουν, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης του πολιτικού τομέα κόκκινο και θα ανιχνευόταν η ύπαρξη ιχνηθετών (κινιζαρίνη, solvent yellow 124). Τυχόν αποχρωματισμός του καυσίμου και αφαίρεση ιχνηθετών απαιτεί ειδικές εγκαταστάσεις χημικών διεργασιών, τις οποίες δε διαθέτει ο Στρατός Ξηράς.

3. Το Γενικό Χημείο του Κράτους εξετάζει δείγματα καυσίμων, με βάση άλλη τεχνική προδιαγραφή από την προβλεπόμενη (πολιτικού τομέα αντί στρατιωτική), χωρίς να λαμβάνει υπόψη το φορέα από τον οποίο προέρχεται το δείγμα. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ανακριβείς γνωματεύσεις για νοθευμένο καύσιμο.

Οπως εξάλλου διευκρινίζεται, οι άλλες Αρχές, στις οποίες χορηγείται καύσιμο από το Στρατό Ξηράς, φέρουν πλήρως την ευθύνη χειρισμού του καυσίμου, μετά την παραλαβή του και την προσυπογραφή του δελτίου ποιοτικού ελέγχου από τον εκπρόσωπό τους. Ο Στρατός Ξηράς, τονίζεται, δεν υποχρεούται ούτε είναι σε θέση να γνωρίζει τον περαιτέρω χειρισμό και την ποιοτική κατάσταση του καυσίμου, μετά την παραλαβή του από τις άλλες Αρχές.

Πλέον των παραπάνω, διαβεβαιώνεται ακόμη ότι για την εξασφάλιση της διαφάνειας κατά το χειρισμό των καυσίμων, ο Στρατός Ξηράς έχει λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνται και παράλληλα έχει συγκροτήσει ειδική ομάδα ποιοτικού ελέγχου καυσίμων - λιπαντικών από κατάλληλα εκπαιδευμένα στελέχη, η οποία πραγματοποιεί έκτακτους ελέγχους.

Σε άλλη ανακοίνωση το ΥΕΘΑ διευκρινίζει ότι μετά την αποστολή αντίγραφου του φακέλου με τα εν λόγω στοιχεία από τον κ. Σούρλα στον υπουργό Αμυνας, στις 14.03.2011, ο κ. Βενιζέλος παρήγγειλε αυθημερόν την παραπομπή του φακέλου στον εισαγγελέα του Στρατοδικείου. Επιπρόσθετα, ο υπουργός ζήτησε την άμεση διερεύνηση του όλου θέματος από το ΓΕΕΘΑ και τα τρία Γενικά Επιτελεία των Κλάδων, την υποβολή διακλαδικών προτάσεων για πρόσθετες εγγυήσεις διαφάνειας ως προς τη διακίνηση των καυσίμων και την ταχύτατη ολοκλήρωση των διαδικασιών για την οργάνωση συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου της διακίνησης καυσίμων στις Ε.Δ, σύμφωνα με ρητή εντολή που -όπως σημειώνεται- είχε δώσει αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Οκτώβριο του 2009.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι παρόμοιες καταγγελίες του κ. Σούρλα είχαν τεθεί υπ’ όψιν του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, των συναρμοδίων υπουργείων και των εισαγγελικών αρχών και στο παρελθόν.

Διευκρινίσεις ΕΛ.ΠΕ.

Το πετρέλαιο κίνησης που παραδίδεται στο Στρατό ελέγχεται από το Γενικό Χημείο αλλά και από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες αναλύουν δείγματα του προϊόντος στα χημεία τους, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα ΕΛ.ΠΕ.

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, το πετρέλαιο κίνησης που διατίθεται στον Ελληνικό Στρατό από τα διυλιστήρια των Ελληνικών Πετρελαίων έχει μέγιστη περιεκτικότητα σε θείο 10 ppm και βελτιωμένες ρεολογικές ιδιότητες σε σχέση με το κοινό πετρέλαιο κίνησης.

Επισημαίνεται τέλος ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια «ουδεμία ανάμιξη έχουν στη διακίνηση του καυσίμου αυτού εκτός των εγκαταστάσεών τους».