Για «άκομψη παρέμβαση που δεν συνάδει ούτε με την Ευρώπη ούτε με τη δημοκρατία» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ, απαντώντας και πάλι στις πιέσεις της ΕΕ περί πολιτικής συναίνεσης για την εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης, ενώ τόνισε ότι «η αντιπολίτευση δεν υπάρχει για να συναινεί στα λάθη της κυβέρνησης».
Για «άκομψη παρέμβαση που δεν συνάδει ούτε με την Ευρώπη ούτε με τη δημοκρατία» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας και πάλι στις πιέσεις της ΕΕ περί πολιτικής συναίνεσης για την εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης, ενώ τόνισε ότι «η αντιπολίτευση δεν υπάρχει για να συναινεί στα λάθη της κυβέρνησης».
Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι «η χώρα έχει και Σύνταγμα και θεσμούς και Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση και Αξιοπρέπεια» και πρόσθεσε πως «φαίνεται ότι πέφτουν οι τόνοι από τις Βρυξέλλες για μια άκομψη παρέμβαση που δεν συνάδει ούτε με την Ευρώπη, ούτε με τη Δημοκρατία».
«Και, εν πάση περιπτώσει, τη Συνταγματική τάξη της χώρας μας, ούτε τη διαπραγματευόμαστε, ούτε καν τη συζητάμε. Και σε αυτό, είμαι βέβαιος, συμφωνούν οι πάντες. Δεν θα πω τίποτε άλλο επ' αυτού, ούτε χρειάζεται…», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση της κυβέρνησης για εθνική συνεννόηση, υπογράμμισε ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να φορτώνει στον άλλο την αποτυχία του».
Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε προειδοποιήσει για την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής. «Τώρα που ομολογούν την αποτυχία όλο και περισσότεροι θα μπορούσαμε να πούμε 'ναι' στη συνέχιση ενός λάθος;», διερωτήθηκε και τόνισε: «Έχω υποχρέωση να μη συναινώ στο λάθος. Έχω καθήκον να υποδείξω και να επιμείνω σε εκείνο που θεωρώ σωστό».
«Eμείς όπως ορίζεται από τη Βουλή και από τη λογική, θα ψηφίσουμε στα επί μέρους σημεία εκεί που συμβαίνει να συμφωνούμε. Αλλά δεν θα ψηφίσουμε στο σύνολο τη συνέχιση μιας συνταγής που είναι λάθος. Και δεν θα πάψουμε να την επικρίνουμε και να προειδοποιούμε ότι είναι αδιέξοδη», ξεκαθάρισε.
Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πως ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μνημονίου η θέση της χωρας έχει επιδεινωθεί, τονίζοντας πως «ο βασικός λόγος αποτυχίας ήταν το ίδιο το Σχέδιο». Όπως ανέφερε, ότι η εφαρμογή μέτρων σκληρής λιτότητας με μείωση δημοσίων δαπανών και αύξηση φόρων επιδείνωσε την ύφεση. «Εμείς πρώτοι θέλουμε να αποφύγει η χώρα μας τη χρεοκοπία. Η πολιτική που σήμερα ακολουθείται, όμως, μας οδηγεί στη χρεοκοπία ... Το Μνημόνιο προκάλεσε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση».
Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την πρότασή του για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου έτσι ώστε και να πετύχουν οι στόχοι του με τους οποίους συμφωνεί, αλλά και να διασφαλισθεί η κοινωνική συνοχή και να αποτραπούν οι κοινωνικές εκρήξεις. «Δεν ζητάμε «χάρες». Απλώς ζητάμε την επανεκκίνηση. Ζητούμε αλλαγή συνταγής. Προφανώς, όχι αλλαγή στόχων. Αυτά θα διαπραγματευθώ» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι αυτά είναι απολύτως ρεαλιστικά και σχεδόν ταυτόσημα με όσα συμφωνήθηκαν σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Εξήγησε μάλιστα ότι «αλλαγή των όρων του Ελληνικού Μνημονίου δεν σημαίνει χαλάρωση των προσπαθειών. Σημαίνει να δοθεί και στην Ελλάδα η ευκαιρία που δόθηκε στις άλλες χώρες: «Το Μνημόνιο της Ιρλανδίας κράτησε φορολογικούς συντελεστές κερδών 12,5%. Εμείς ζητάμε φόρο στα κέρδη 15%. Το Μνημόνιο της Πορτογαλίας παγώνει τις συντάξεις ως τα 1500 ευρώ. Εμείς ζητάμε να αποκατασταθούν οι συντάξεις των 700 ευρώ. Ζητάμε όρους μετριοπαθείς σε σχέση με αυτά που διαπραγματεύθηκαν και κέρδισαν άλλες χώρες στα δικά τους Μνημόνια. Αυτά θα τα κερδίσουμε κι εμείς».