Κόσμος
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011 22:11

ΗΠΑ: Κυρώσεις κατά του Σύρου πρόεδρου

Κυρώσεις κατά του Σύρου προέδρου για το ρόλο του στην αιματηρή καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ καλούν τον Μπασάρ αλ-Ασαντ «να προχωρήσει σε δημοκρατική μετάβαση ή να φύγει».

Κυρώσεις κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ για το ρόλο του στην αιματηρή καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι κυρώσεις αφορούν επίσης έξι Σύρους αξιωματιούχους.

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ θέτουν στο στόχαστρο τον ίδιο το Σύρο πρόεδρο, με εντολή του πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα. Τον καλούν μάλιστα «να προχωρήσει σε δημοκρατική μετάβαση ή να φύγει».

Οι κυρώσεις αφορούν στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Μπασάρ αλ-Ασαντ και των συνεργατών του που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων και κατά δύο Ιρανών επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης για το ρόλο τους στην καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία.

Πρόκειται για τους Κάσεμ Σολεϊμανί, διοικητή της ιρανικής ομάδας επιλέκτων Αλ Κοντς, και τον Μόσεν Κιζαρί, που προμήθευσαν με υποστηρικτικό υλικό τις συριακές μυστικές υπηρεσίες.

«Ανησυχούμε πολύ από την εμπλοκή Ιρανών στις πρόσφατες βιαιότητες στη Συρία. Η πράξη τους φέρνει στο φως την υποστήριξη του Ιράν στα καθεστώτα που καταστέλλουν με απίστευτη βία τις επιθυμίες των λαών τους που ζητούν κυβερνήσεις πιο υπεύθυνες και αντιπροσωπευτικές», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ουάσινγκτον.