Σε συμβολική κατάληψη της εισόδου του υπουργείου Οικονομικών προχώρησαν από νωρίς το πρωί μέλη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, εμποδίζοντας την είσοδο στον υπουργό και τους υπαλλήλους.
Σε συμβολική κατάληψη της εισόδου του υπουργείου Οικονομικών προχώρησαν από νωρίς το πρωί, μέλη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, εμποδίζοντας την είσοδο στον υπουργό και τους υπαλλήλους.
Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης και ζητούν να συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Η κατάληψη έχει συμβολικό χαρακτήρα και θα λήξει σε λίγες ώρες, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, προσθέτοντας ότι προγραμματίζονται και άλλες κινητοποιήσεις.
Όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές, «η περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ που κάποιοι θέλουν να συνοδευτεί με εκχώρηση του μάνατζμεντ, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή της». Αν η ΔΕΗ ιδιωτικοποιηθεί, προσθέτουν, «το κράτος θα έχει απολέσει κάθε δυνατότητα παρέμβασης και οι ιδιώτες ανενόχλητοι θα κάνουν ότι θέλουν με την τιμή του ρεύματος».
Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, για να πουληθεί η ΔΕΗ θα πρέπει πρώτα το κράτος να αποδώσει στην επιχείρηση 1,4 δισ. ευρώ ως αποζημίωση για τις «ανενεργές επενδύσεις», ποσά τα οποία κατά την Ομοσπονδία δεν πρέπει να προέλθουν από αύξηση των τιμολογίων.
Ζητεί επίσης να εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου από λογαριασμούς ρεύματος ποτ φθάνουν σε 135 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΕΝΟΠ, 46,6 εκατ. είναι οι οφειλές του υπουργείου Υποδομών (από τη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών) και άλλα 2,3 εκατ. από την ΥΠΑ, 9,4 εκατ. από το ΓΕΣ, 1,5 εκατ. από το ΓΕΝ, 7,1 εκατ. από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΕΛΑΣ, Πυροσβεστική), 14,5 εκατ. το υπουργείο Εσωτερικών και τα υπόλοιπα είναι χρέη των Περιφερειών. Σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη η οφειλή για την ηλεκτροδότηση των σεισμόπληκτων, από το 2001.