Πολιτική
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011 18:34

Αντιδράσεις για το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο

Ποικίλες αντιδράσεις πυροδοτούν οι συζητήσεις περί ενδεχόμενων απολύσεων στο Δημόσιο και οι κυβερνητικές αναφορές στο θέμα.

Ποικίλες αντιδράσεις πυροδοτούν οι συζητήσεις περί ενδεχόμενων απολύσεων στο Δημόσιο και οι κυβερνητικές αναφορές στο θέμα.

Κάλεσμα για το σχηματισμό κοινού μετώπου αντεπίθεσης για σταθερή δουλειά για όλους, απηύθυνε το ΚΚΕ. «Οι διαβεβαιώσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν έχουν καμία αξία. Από τη μυλόπετρα της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, δεν πρόκειται να γλιτώσουν τα εργασιακά δικαιώματα καμιάς κατηγορίας μισθωτών», αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Καμπανάκι» για τις συνέπειες από μια ενδεχόμενη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο κρούει από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ.

«Η Ελλάδα χρειάζεται 400.000 δημοσίους υπαλλήλους. Η καταμέτρηση έδειξε ότι είναι 1.250.000. Ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη για τον υπέρογκο αυτό αριθμό. Είναι βάρος να μείνουν στο Δημόσιο; Αλλά μεγαλύτερο θα είναι να απολυθούν, καθώς συντηρούν ένα μέρος της αγοράς», σημειώνει ο εκπρόσωπος του κόμματος Κωστής Αϊβαλιώτης.

Αν φύγει κόσμος από το Δημόσιο, θα χάσουν τη δουλειά τους πολύ λιγότεροι στον ιδιωτικό τομέα, επισήμανε ο Στέφανος Μάνος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα Fm», υποστηρίζοντας ότι οι θέσεις που περισσεύουν στο Δημόσιο πρέπει να καταργηθούν.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μάνος διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται, ούτε πρέπει να καταργηθεί η μονιμότητα», αλλά όσοι «περισσεύουν» στο δημόσιο τομέα. «Δεν είναι δυνατόν η ιδιωτική οικονομία που πνέει τα λοίσθια αυτή τη στιγμή να πληρώνει συνεχώς για να διατηρούνται περισσευούμενοι άνθρωποι στο Δημόσιο που δεν κάνουν τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει εάν δεν γίνει δραστική περικοπή δαπανών.

Για διγλωσσία έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Ν. Κιουτσούκης, επικαλούμενος τις σχετικές αναφορές των κ.κ. Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας παράλληλα ότι για μία ακόμη φορά οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, φορτώνονται στις πλάτες τους «τα διαχρονικά λάθη και τις ρουσφετολογικές πρακτικές των εκάστοτε κυβερνώντων».

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να μετατραπεί η «τσιμπίδα» της αξιολόγησης σε «παγίδα ανεργίας για χιλιάδες υπαλλήλους» του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ο γ.γ. της ΓΣΕΕ κατηγόρησε τέλος την κυβέρνηση ότι με άλλοθι το δημοσιονομικό έλλειμμα και ακολουθώντας τις επιταγές της τρόικας, «ανοίγει διά της τεθλασμένης οδού την κερκόπορτα για την απόλυση υπαλλήλων αορίστου και ορισμένου χρόνου στο δημόσιο».

Απορρίπτουν τα περί διχογνωμιών

Εν τω μεταξύ, τα περί αντιφάσεων σχετικά με τις κυβερνητικές αναφορές για τον περιορισμό του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο αντέκρουσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα απολύσεων μονίμων υπαλλήλων, επικαλούμενος μάλιστα και τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για προσπάθειες συστηματικής διαστρέβλωσης των θέσεων της κυβέρνησης και παρέπεμψε για λεπτομέρειες στα όσα θα προβλέπονται σχετικά με το θέμα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Διευκρίνισε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μην προχωρήσει στον εξορθολογισμό των θέσεων που ειδικά, όπως είπε, σε ορισμένους οργανισμούς δημιουργήθηκαν επίτηδες για να προσληφθούν ορισμένοι μέσω άναρχων διαδικασιών.

«Η θέση μας», επισήμανε σε άλλο σημείο, «είναι να αξιολογηθεί το προσωπικό στους οργανισμούς που καταργούνται μέσω ΑΣΕΠ και με μετατάξεις και αναπληρώσεις να αξιοποιηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι».

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας σε συνέδριο του Economist, o υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι όταν κλείνει ή συγχωνεύεται ένας δημόσιος οργανισμός μπορεί να υπάρξουν και απολύσεις.

Δεν είναι ο στόχος μας αυτός, επισήμανε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει μια προσπάθεια απορρόφησης του προσωπικού οργανισμών που κλείνουν ή συγχωνεύονται, μόνο όμως του προσωπικού που χρειάζεται.

Δεν υπάρχει καμία διχογνωμία με τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με την αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ των υπαλλήλων των οργανισμών που κλείνουν και οι οποίοι μετατάσσονται, ξεκαθάρισε από την πλευρά του σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών.

Οι μετατάξεις θεωρούνται προσλήψεις συνεπώς και αυτές θα αξιολογούνται από το ΑΣΕΠ, εξήγησε ο κ. Ραγκούσης, επαναλαμβάνοντας το ερώτημα αν πρέπει να επιβαρύνουν τον Ελληνα φορολογούμενο υπό μετάταξη υπάλληλοι που δεν θα κρίνονται άξιοι από το ΑΣΕΠ, ενώ κάλεσε τη ΝΔ πρέπει να πάρει θέση άμεσα για το ζήτημα.

Υπενθύμισε επίσης ότι από τον Οκτώβριο του 2009, πολύ πριν έρθει το μνημόνιο και η τρόικα, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μείωση του αριθμού των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα κατά 100.000 περίπου άτομα, μειώνοντας το μισθολογικό κόστος από τα 22 δισ. ευρώ στα 16, και αυτό συνέβη λόγω της μείωσης των προσλήψεων με την αναλογία 1 προς 5, τη μη ανανέωση των stage και την περαιτέρω μείωση προσλήψεων συμβασιούχων.

Γι’ αυτόν τον λόγο, επισήμανε, η τρόικα δεν θέτει τώρα θέμα απόλυσης 200.000 υπαλλήλων επί ποινή στάσης πληρωμών.