Πολιτική
Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011 11:02

Αντιπαράθεση για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Ενδοκυβερνητικούς τριγμούς προκαλούν οι χθεσινές τοποθετήσεις του υπουργού Υποδομών Δ. Ρέππας, ο οποίος με παρέμβασή του σε τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο.

Ενδοκυβερνητικούς τριγμούς προκαλούν οι χθεσινές τοποθετήσεις του υπουργού Υποδομών Δ. Ρέππας, ο οποίος με παρέμβασή του σε τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο.

«Η τρόικα ζητεί τις απολύσεις για λόγους συμβολικούς και όχι διότι έχουν κάποιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας για να προσθέσει σε άλλο σημείο με νόημα ότι «όσοι νομίζουν ότι θα έχουμε δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αν διώξουμε ανθρώπους που εργάζονται 10-20 χρόνια στο Δημόσιο, είναι γελασμένοι».

Η συζήτηση για τη μείωση του προσωπικού των εργαζομένων στο Δημόσιο, αλλά και οι εξαγγελίες για αξιολόγηση των υπό μετάταξη υπαλλήλων έχουν πυροδοτήσει την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που κατηγορούν την κυβέρνηση για διγλωσσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, επανέλαβε την Πέμπτη από τη Βουλή ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, μονίμων ή αορίστου χρόνου, αλλά μείωση των μισθοδοτούμενων από το δημόσιο στην επόμενη τριετία, κατά 150.000, από αποχωρήσεις ή εθελούσιες εξόδους.

Είχε καλέσει μάλιστα τη ΝΔ να πάρει θέση πάνω στο ζήτημα, αν δηλαδή θα πρέπει να συνεχίσει να επιβαρύνεται, όπως είπε, ο προϋπολογισμός του κράτους από την μισθοδοσία ενός κριθέντος, ως ακατάλληλου να μπει στο Δημόσιο, από το ΑΣΕΠ.

Για «τριπλό συντριπτικό κάταγμα στο πρόβλημα της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας και ενδοκυβερνητικής συναίνεσης» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.

«Κάποιοι υπουργοί, όπως ο κ. Παπακωσταντίνου τις προεξοφλούν (τις απολύσεις), χθες ο κ. Ρέππας σε παρέμβασή του τόνιζε πως κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι θα έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα αν διώξουμε ανθρώπους που εργάζονται 10-20 χρόνια στο δημόσιο, ο κ. Ραγκούσης μιλώντας στη βουλή είπε χαρακτηριστικά ότι ούτε η τρόικα έθεσε θέμα απολύσεων στο Δημόσιο, αδειάζοντας με καθόλου κομψό τρόπο τον υπουργό Οικονομικών», παρατήρησε. «Κανείς δεν καταλαβαίνει τελικά τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Στο θέμα παρενέβη και ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά Χρύσανθος Λαζαρίδης, ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ λέει «όχι» στις απολύσεις. Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του κόμματος για το θέμα, ο κ. Λαζαρίδης τόνισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί το πάγωμα των προσλήψεων για τρία χρόνια και εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας για τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.

«Αν απολύσουμε μαζικά δημόσιους υπαλλήλους, πέρα από τα κοινωνικά προβλήματα το δημόσιο εξοικονομεί συνολικά το πολύ για κάθε υπάλληλο που παίρνει για παράδειγμα 1200 ευρώ, 125 ευρώ το μήνα για κάθε ένα που απολύει καθώς θα υπάρχουν πολλαπλασιαστικές συνέπειες για το κράτος, από μειωμένα έσοδα και κέρδη που θα φέρουν πρόσφατες απολύσεις, πρόσθετη μείωση εσόδων για το κράτος και πρόσθετη αύξηση των δαπανών», εξήγησε. Αν ο ίδιος υπάλληλος μπει στη λογική της εφεδρείας, συνέχισε, τότε το δημόσιο επωφελείται κατά 360 ευρώ, καθώς θα πληρώνεται με το 70% των αποδοχών του.

Αντιφατικές χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις των υπουργών για το θέμα ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Χρ. Ζώης. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο 9» κάλεσε την κυβέρνηση «να πει την αλήθεια όχι σε δόσεις και να πάψει να σπέρνει τρομοκρατία με φήμες τις οποίες η ίδια αργότερα διαψεύδει».

«Βασικός στόχος τρόικας - μεγαλοεπιχειρηματιών, με τον οποίο συμφωνούν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, είναι να πληγεί ακόμα περισσότερο η σταθερή εργασία στο δημόσιο, ώστε διευκολυνθεί το ξεθεμελίωμα του όποιου εργασιακού δικαιώματος έχει απομείνει στον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το ΚΚΕ.

Κατά των απολύσεων αλλά υπέρ της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου τομέα τάχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

«Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να αναδιαρθρωθεί και να γίνει αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού της δημόσιας διοίκησης. Αλλά αυτός ο εκσυγχρονισμός, αυτή η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, δεν σημαίνει ότι πρέπει να γεμίσει η Ελλάδα από ανέργους», σχολίασε.